Dodaj do ulubionych

Kulinarne doznania...

30.08.06, 22:00
Dziewczyny wpisujcie tutaj swoje sprawdzone przepisy na pyszniutkie jedzonko...
--
"Twoje zdanie także liczy się nie stój w tłumie i odezwij się"
emama z małącenzurąwink
Edytor zaawansowany
  • sarah_black38 31.08.06, 07:11
    W domu piore, sprzatam, robię przetwory na zimę , potrafię coś uszyc na
    maszynie ( np zgrabny kostiumik albo spodnie ) . Ale gotowanie to nie jest to,
    co tygrysy lubią najbardziej. Gotuję bo muszę - coby mi rodzinka z głodu nie
    pomarła !
  • madziaaaa 01.09.06, 09:00
    a ja lubię gotować i chyba dobrze to robię wink)) I się podzielę przepisami w
    wolnej chwili.
    --
    emama z małą cenzurą
  • zona_mi 01.09.06, 10:29
    wątek pęka w szwach od pyszniutkich przepisów wink))

    --
    - Mam siusiaczka! I tatuś ma siusiaczka. A mamusia ma... yyy... nogi.
  • madziaaaa 01.09.06, 10:33
    Nie bój, nie bój, jeszcze będiesz coś pichcić z naszych przepisów wink))
    Napisałam, że w wolnej chwili coś zapodam, ale jak tak, to proszę bardzo:
    --
    emama z małą cenzurą
  • madziaaaa 01.09.06, 10:37
    kotlety schabowe, piersi a kurczaka lub baleron rozbijamy i moczymy w
    rozbełtanym jaju, co by nam skruszały (schab). Każdy kotlet solimy, pieprzymy.
    Obtaczamy w mące.Potem w jajku. A potem w narnolmajniejszych płatkach
    kukurydzianych do mleka(nie muszą być Nestle, do kotletów kupuję tańsze, np.
    biedronkowe).I smażymy na małym ogniu, żeby nie przypalić płatków. Pychotka.
    Chrupiące. Mniam. Polecam.
    --
    emama z małą cenzurą
  • mamusia_chlopczyka 01.09.06, 10:53
    mówię wam - to mój maż robi wyśmienicie... palce lizać... mniam mniam
    --
    Staś ma już...
  • kuncwotek 01.09.06, 21:01
    też jej jadłam. To chyba przepis z se strony "palce lizać"? Pycha mnia mniam
    --
    Guziczek mój kochany
    Zuza ma...
  • kika2345 03.09.06, 13:29
    ja sobie obiecalam ze bede robic salatki w sloiki i sprobuje zrobic naleweczke
    jak wyjda to dam posmakowac
  • madziaaaa 06.09.06, 09:09
    Pierś z kurczecia (podwójna)-kroimy ją w kostkę, nie musi być koniecznie mała i
    smażymy. 40 dkg pieczarek i 2 cebule kroimy również i przesmażamy. Doprawiamy
    to wszystko do smaku solą i pieprzem. Dodajemy 2 lub 3 zmiażdżone lub
    wyciśnięte ząbki czosnku. Jak już wszystko jest gotowe, to dodajemy do tego 2
    serki topione hochland, takie podłużne, zwykłe śmietankowe. Mieszamy do
    rozpuszczenia.
    Smażymy naleśniki, do ciasta można dodać trochę ziół prowansalskich.Usmażony
    naleśnik składamy na pół. Połówkę jeszcze raz na pół-powstanie taki wycinek
    koła z kieszonkami. W pierwszą kieszonkę nakładamy sporo farszu. Do ozdoby
    posypać natką pietruszki.
    Pyszne to jest, Olka też się zajada. Można polać ketchupem. Najlepiej smakuje
    jak się to cudo trzyma w ręce, a nie dziabie nożem i widelcem.
    --
    emama z małą cenzurą
  • keneth82 06.09.06, 12:51

    Egzotyczne, choć nieskomplikowane danie rodem z Meksyku - obowiązkowo z
    papryczką chilli

    Czas przygotowania: 40 minut
    Liczba porcji: 4

    Składniki:

    5 dużych ziemniaków
    2 czerwone cebule
    1 czerwona papryka
    puszka czerwonej fasoli
    3 pomidory obrane ze skórki (albo 1 puszka)
    2 papryczki chilli
    1 ząbek czosnku
    po pół łyżeczki kolendry, kminku i tymianku
    sól, słodka papryka
    2 łyżki oleju

    Sposób przyrządzania:

    Ziemniaki obrać i opłukać w zimnej wodzie. Cebulę pokroić w talarki i
    zeszklić na oleju. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i parę łyżek wody. Po
    pięciu minutach dodać oczyszczoną z nasion i pokrojoną w paski paprykę oraz
    drobno posiekaną chilli. Dusić pod przykryciem przez 15 minut na bardzo małym,
    mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać obrane ze skórki pomidory i
    przecisnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dusić do chwili aż ziemniaki
    zrobią się miękkie. Wtedy wrzucić odsączoną fasolę i doprawić do smaku.

    Uwagi:

    Osoby bardziej "wrażiiwe" powinny poprzestać na jednej papryczce chilli

    --
    "Twoje zdanie także liczy się nie stój w tłumie i odezwij się"
    Cenzurki na poddaszuwink)
  • madziaaaa 06.09.06, 14:15
    pogłoski jakobym miała wspólne doznania z Kenethem.
    --
    emama z małą cenzurą
  • madziaaaa 06.09.06, 14:17
    jak sugeruje przenoszacz wątków
    --
    emama z małą cenzurą
  • keneth82 06.09.06, 15:16
    A kto takie coś sugerował bo nic nie wiem?
    --
    "Twoje zdanie także liczy się nie stój w tłumie i odezwij się"
    Cenzurki na poddaszuwink)
  • madziaaaa 06.09.06, 15:20
    no ten, co przeniósł wątek na tablicę ogłoszeń. Napisał "Kulinarne doznania
    kenetha i nie tylko". A biorąc pod uwagę, że tylko my dwoje przepisy
    podajemy... wink))
    --
    emama z małą cenzurą
  • keneth82 06.09.06, 15:40
    To nie widziałem tego...
    --
    "Twoje zdanie także liczy się nie stój w tłumie i odezwij się"
    Cenzurki na poddaszuwink)
  • gacusia1 06.09.06, 17:51
    Dwaprzepisy-
    1.bagietke pokroic na skosne kromki,na talerzyku przygotowac
    maslo,posolic,popieprzyc(!),wcisnac 2 zabki czosnku,dodac oregano,wymieszac i
    kazda kromke posmarowac z obu stron(z jednej wiecej).Polozyc na blaszke do
    ciasta(albo aluminiowa folie) strona "mniejmaslana".Wstawic do nagrzanego
    piekarnika 160'C i piec...hmmm,8-10min.
    2.chleb razowy-ale nie barwiony,tylko prawdziwy,ciezki,mokry razowy pokroic na
    normalne kromki.Maslo przygotowac,jak wyzej.Smarowac kazda kromke z jednej
    strony i dolepiac do poprzedniej,aby utworzyc znow "caly" bochenek
    chleba.Zawinac go scisle w folie aluminiowai piec ok 20min.Masla nie
    zalowac .-)))

    Smacznego!
    --
    Moj Misiaczek
  • mamka_klamka 19.09.06, 20:25
    Składniki:
    -3 kolorowe galaretki w proszku
    -0,5 l. mleka skondensowanego niesłodzonego

    Przygotowanie:
    Galaretki rozpuszczamy we wrzątku: jedną w 0,5 l. wody, dwie pozostałe w
    polowie tej ilości każdą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Wstawiamy do lodówki i
    czekamy aż zrobią się zimne. Połowę mleka ubijamy mikserem, dodajemy jedną
    galaretkę (tę z mniejszą ilością wody) i miksujemy aż się wymiesza. Wylewamy do
    tortownicy, wstawiamy na chwilę do lodówki (bardzo szybko tężeje). To samo
    robimy z resztą mleka i drugą galaretką. Kiedy ostatnia galaretka lekko
    zgęstnieje wylewamy ją na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego
    stężenia. Można dodać jakieś owoce wg. uznania, ozdobić bitą śmietaną.

    Pyszny, lekki i bardzo łatwy deser. Tylko jeśli ma być gotowy na wieczór trzeba
    zacząć go robić rano, bo są długie międzyczasy smile
    --
    Marcylator
    Jacula
  • kika2345 28.09.06, 17:45
    mama_klamka pychotka mniam.....
  • endzi11 23.09.06, 14:46
    Usmażyc 1 kg ryby-najlepiej panga,w bułce tartej z mąką pół na pół
    Przygotować zalewe osobno-dodawac wszystko gotując
    -2,5 szkl wody
    -pół szkl oleju
    -2 łyżki ketchupu
    -1 słoik przecieru pomidorowego
    -3 łyżki octu
    -sól,pieprz(może być w kulkach),liść laurowy,ziele angielskie,3 łyżki cukru
    (spróbowac)
    -2-3 cebule pokroic w krążki i doodac do gotującej sie zalewy nie za długo żeby
    nie była za miekka ,ma byc chrupiąca.
    Rybe mozna przekładac warstwowo gorącą zalewą,panierka nie odejdzie.
    SMACZNEGO!
  • edelka 29.09.06, 16:43
    1/2 kostki margaryny , 1 i 1/4 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1
    cukier waniliowy, 3 jajka, 8 łyżek cukru, owoce

    Cukier utrzeć z jajkami, dodać margarynę i utrzeć. Dodać mąkę z proszkiem do
    pieczenia, wymieszać. Tortownicę (nie za dużą) wysmarować tłuszczem, posypać
    bułką tartą i wylać ciasto. Owoce ułożyć na wierzchu (np. śliwki), wsadzić do
    piekarnika nagrzanego do ok. 180 st. C na ok. 50 minut. Można posypać cukrem
    pudrem.
    Smacznego!!!

    P.S. Można też zrobić z jabłkami - pokroić je i dodać np. troszkę cynamonu, a
    potem dosypać do ciasta i wymieszać i dopiero do tortownicy. Na wierzch można
    posypać posiekanymi orzechami.
    --
    Nasza NATALCIA ma już...
    To Natusiasmile
    forum STYCZNIOWE mamy 2006
  • madziaaaa 16.10.06, 10:37
    napisane oczywiście fonetycznie, ale nie jest wcale ble, tylko pysznesmile
    Piersi z kurczaka lub kotlety schabowe rozbijamy i solimy. Każdy kotlet
    rozkładamy na dłoni, na to kładziemy plasterek szynki, na to plasterek lub dwa
    żółtego sera i szczelnie zawijamy, tak jak de volaja.Obtaczmy w jajku potem w
    bułce tartej i kładziemy na patelni mocno rozgrzanej najpierw tą stroną, gdzie
    jest sklejone.
    Wielokrotnie sprawdzona pychota.
    --
    Nie chcę mieć sygnaturki!!!!
  • gusia210 21.10.06, 00:53
    sorki,za szybko poszło
    do zwykłej jajecznicy dodać kawałki fety i razem smażyć
    pycha
    --
    Zbyszko
    Zbyszko ma już
  • madziaaaa 27.11.06, 15:11
    na duzych oczkach ścieramy żółty ser, około 25 dkg, choć zależy od potrzeby.
    Wyciskamy 2-3 ząbki czosnku, dodajemy troszkę majonezy, tylko tyle, żeby
    połczyćser i czosnek. Pomidory (najlepiej duże) kroimy na trochę grubsze
    plastry ale nie w tą stronę co zwykle, tylko jakby odwrotnie, od tej strony, co
    środek jest. Na tych plastrach łyżeczką nakładamy tą masę serową. Nie dodawać
    żadnej soli, pieprzu itp. PYCHA. Bardzo fajna i elegancka przystawka.
    --
    Nie chcę mieć sygnaturki!!!!
  • keneth82 28.11.06, 16:08
    Gotowy schabowy sparujemy z jednej strony majonezem i na to ketchup i smarzymy
    kilka minut pod przykryciem i wcinamy. Smacznego (może komuś posmakujewink)
    --
    "PiS - przeproście i spier..."
    Cenzurki na poddaszuwink)
  • bj32 14.02.07, 18:27
    Będę perfidna i bez zgody autorek przekleję kilka przepisów. I mam nadzieję, że
    kolega Keneth będzie niedość, że zadowolony, to jeszcze bardzo zajęty w
    najbliższym czasiesmile) A żeby się nie popierniczyło, to każdy przepis w osobnym
    poście z tytułem. 3, 2, 1, ... zaczynamy!
    --
    Wybaczyć to nie znaczy zapomnieć.
  • bj32 14.02.07, 18:28
    --------------------------------------------------------------------------------
    1 puszka czerwonej fasoli - odsączyć na sitku
    2jajka na twardo w półplasterki
    Skropić cytryną, dodać olej (oliwę), pieprz, posypać szczypiorkiem, wymieszać.
    Prościutka, ale pyszna, mogę zjeść jej tonęsmile

    --
    Wybaczyć to nie znaczy zapomnieć...
  • bj32 14.02.07, 18:29
    4 filety (pojedyncze) z kurczaka
    suszone śliwki lub morele
    wegeta
    Filety utłuc na cienkie płaty ("utłuc" - piękne określeniewink), przyprawić
    wegetą, pokroić na 4 - 5 kawałków (pasków), w każdy zawinąć suszony owoc, spiąć
    wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu jakimś dość szczelnie zamykanym, ale nie
    takim do odsysania, najlepiej, żeby na sicie, czy czymś z dziurkami, jak w
    szybkowarach są wkładki np. W innym wypadku trzeba się wykazać inwencją...
    Zalać wrzącym bulionem z kostki. Trzymać pod przykryciem 45 min.
    Sos:
    1 mały majonez
    1 łyżka dżemu żurawinowego lub z porzeczki czerwonej, ale niesłodzonego
    1 łyżeczka curry
    1 - 2 łyżeczki keczupu
    Wymieszać dokładnie.
    Podawać gorące, każdy użytkownik macza roladki w sosie we własnym zakresie.
    Jakbym pisała niezrozumiale, proszę o pytania.

    --
    Wybaczyć to nie znaczy zapomnieć...
  • bj32 14.02.07, 18:29
    Piersi z kurczaka, np 4 pojedyncze, pokroić w średnią kostkę, obsmażyć i
    poddusić, dodać mrożonkę warzyw na patelnię (ja najbardziej lubię tę z
    grzybkami mung, ale to już dowolnie), przyprawić wedle uznania, dodusić podawać
    wymieszane z ryżem. Ryż uprzednio ugotowaćwink))
    Niezbyt to wyszukane, ale proste i smaczne.

    --
    Wybaczyć to nie znaczy zapomnieć...
  • bj32 14.02.07, 18:30
    Potrzebujemy:
    pomidory, ze 30dkg żółtego sera, ze 3-4 ząbki czosnku, majonez. Ser ścieramy na
    tartce(tarce) z dużymi oczkami. Wyciskamy czosnek. Dokładamy majonez"na oko"-
    nie za dużo-byle się wszystko posklejało. Nie doprawiamy niczym. Wkładamy do
    lodówki na 2 godzinki, niech się przegryza. Przed podaniem kroimy pomidory na
    ciut grubsze niż normalnie plastry i nakładamy na pomidorka łyżeczką nzszą
    paćkę.
    To jest pyszne i ładnie wygląda.

    --
    Wybaczyć to nie znaczy zapomnieć...
  • bj32 14.02.07, 18:31
    4 pojedyncze biusty kurzęce
    2 torebki zupy cebulowej Knorr (innej firmy nie spotkałam, a to nie ma być zupa
    expresowa)
    duża śmietana 24%
    Piersi w całości, bądź skroić w średnią kostkę (ja wolę skroić); opanierować w
    całej zupie; obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, poddusić z odrobiną wody,
    dodusić do miękkości z całą śmietaną. Uwaga, ma tendencje do przypalania się,
    więc trzeba pilnować i mieszać.
    Podawać z ryżem. Albo z czymś innym. Ja kurczaka właśnie z ryżem preferuję. Z
    ugotowanym ryżemwink
    --
    Wybaczyć to nie znaczy zapomnieć...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka