Gazeta.pl   Forum   Turystyka   Świat: Europa   Wyspy Kanaryjskie   Teneryfa na własną ręke ...

Teneryfa na własną ręke subiektywnie

Autor: skara 01.02.12, 19:50
Kilka dni temu wróciłam z Teneryfy. Powrót się bardzo skomplikował przez bankructwo Spanaira, ale się wydostałam w końcu z wyspy.

Organizacyjnie: na Teneryfę można dolecieć z Hiszpanii m.in. Iberią, Air Europą, Ryanairem. Głównie z Madrytu i Barcelony. Między wyspami można poruszać się liniami Binter Canarias i Islas. Można też dopłynąć do nich drogą morską, ale to już dłuższa wyprawa.

Wyspa jest nieduża, ale ma mnóstwo atrakcji na bardzo intensywny tydzień.

Zakwaterowanie: szukałam przez www.booking.com. Wybrałam apartamenty Dragos del Sur w miejscowości Puerto de Santiago. W sumie dobry wybór jeśli chodzi o miejsce, miasteczko jest nieduże, leży na południowym wybrzeżu i dzięki temu położeniu ma łagodny klimat. W dzień temperatury w cieniu oscylowały w granicach 20 - 22 stopni, nocą nie spadały poniżej 14.

Moje must be:
- miasto San Cristobal de la Laguna - bardzo ładne, klimatyczne, stare miasto
- miasto Orotava - j.w.
- wejście na szczyt Teide - pamiętajcie, że trzeba odpowiednio wcześniej (minimum tydzień przed) wystąpić o pozwolenie wejścia na szczyt:
www.reservasparque...spx?cen=2&act=1
Samo wejście jest darmowe, ale jeśli chce się skorzystać z wyciągu dostarczającego na wysokość ok. 3.500 metrów to płaci się 25 euro dla nierezydentów Wysp Kanaryjskich
- Loro Park - jeśli ktoś widział delfinaria i orkaria to pewnie może sobie odpuścić. Jeśli nie to naprawdę warto wejść - koszt 33 euro od osoby
- Masca - pięknie położona miejscowość. Najlepiej zorganizować trekking, zejść w dół na plażę i stamtąd odpłynąć wynajętą łodzią do Los Gigantes
- cały park narodowy wokół Teide - niesamowity!
- piękny łańcuch górski Anaga

Można sobie odpuścić (subiektywnie):
- Playa de las Americas i Los Cristianos oraz Adeje - kanaryjski Benidorm skrzyżowany z Torremolinos i Lloret del Mar
- Icod de los Vinos - oprócz 1000-letniej draceny, które można oglądać również w innych miejscach nic tam szczególnego nie ma
- motylarium w Icod - za wysoka cena jak na to co jest w środku
- Garachico - nic specjalnego
- stolicę wyspy Santa Cruz de Tenerife - nic specjalnego
- Puerto de la Cruz - lepiej zwiedzić pobliską Orotavę

Zabrakło nam czasu na księżycowy krajobraz koło Vilaflor. Wskazówka - za Vilaflor zjeżdża się w kamienistą dróżkę i jedzie się nią około 10 km. Potem 2 km pieszo do formacji skalnych.

Wypożyczenie samochodu: wypożyczyliśmy 7-osobowy Opel Zafira na 6 dni za 180 euro w Auto Reisen - auto dość zjechane, ale po przejechaniu wyspy nas to nie dziwi. Może być. Benzyna i olej napędowy kosztują około 1 euro za litr.

Obiady: średnio w knajpach wychodziło około 12 - 14 euro na głowę trzymając się menu dnia. Kolacje we własnym zakresie, śniadania również. Kuchnia normalna, bez rewelacji. Po trzecim dniu nie możesz patrzeć na papas arrugadas con mojo picón.

Obserwacje: mnóstwo Polaków, wszędzie słychać polski. Mnóstwo emerytów na wybrzeżu.

Budżet: spanie - 15 euro za noc za osobę. Przeloty można znaleźć za jakieś 60 - 80 euro w obie strony z Ryanairem z Madrytu lub Barcelony.

Ogólnie bardzo polecam! Pojechałam tam nieprzekonana, ale naprawdę bardzo mi się wyspa spodobała. A dodam, że jestem raczej wybredna i mało co mi się podoba :)
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Polecamy:

Top 10 miast w Europie, które warto odwiedzić

Tam trzeba pojechać chociaż raz w życiu!

Najbardziej imprezowe rajskie wyspy świata

Wycieczki po nocnych klubach, imprezy na plaży do białego rana...

Top 10. Najseksowniejsze miasta świata

Miasta zmysłowe i pełne atrakcji, w których można przeżyć najgorętszą przygodę życia.

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.