Dodaj do ulubionych

hey, odkrylam w sobie pasje!

28.08.06, 04:58
odkrylam w sobie nowa pasje, ktorej w zyciu bym sie u siebie nie spodziewala -
weki!!!! Ja, ktora nie lubi gotowac, sprzatac, i w ogole prac domowe ja
unieszczesliwiaja - odnalazlam powolanie w sloikach. przynajmniej na razie, u
mnie to moze byc slomiany zapalsmile) choc i tak nie jest zle, bo od dawna
narzekalam, ze jakos pasji mi w zyciu brak, trzeba by se hobby znalezc.......

maz nasadzil pomidorow, obrodzily jak cholera, rozdawalam komu sie dalo, ale
i tak zaczynaly spadac i gnic, no i nie moglam na to patrzec. Kupilam sloje,
i okazalo sie ze to nie jest taki trudne.

teraz kombinuje co mozna zrobic z papryka i jakie owoce zrobic na zime, i
jak.

a jak tam u Was? Co Was pasjonuje, dziewczyny?

--
"Life is not fair. Get used to it" - Bill Gates
Edytor zaawansowany
  • krwawabestia 28.08.06, 09:03
    zarabista pasja hehe
    --
    KrwawaRzeź
  • dotsi 28.08.06, 10:04
    czego się czepiasz?!?

    ja ją rozumiem, bo tez bardzo się cieszyłam jak mi "wyszły" pierogiz kapustą i
    grzybami "takie jak u mamusi"- określenie męża :o)
  • vernalis1 28.08.06, 11:43
    To mnie "wzięło" na słoiki z cudami w oliwie : suszone pomidory, smażona
    cukinia czy kabaczek, grilowana paryka. Mam juz takich pyszności 23 słoiczki po
    300ml mniej wiecej smile. Już nie moge sie doczekac ,kiedy zaczniemy je jeść.. smile))
    --
    Zapraszam na moje aukcje smile
  • krwawabestia 28.08.06, 23:02
    a co taka pasja daje????????????
    jak rozwija????
    dla mnie to taka ucieczka nie pasja
    --
    KrwawaRzeź
  • vernalis1 29.08.06, 08:45
    Wiesz... jakos mi Cię żal....
    --
    Zapraszam na moje aukcje smile
  • krwawabestia 29.08.06, 11:01
    a niby czemu Tobie mnie zal?
    --
    KrwawaRzeź
  • izabela_741 28.08.06, 13:37
    Ja tez lubie czasem cos tam pokombinowac. Mam wtedy pewnosc, ze jemy cos bez
    konserwantow. Musze sie teraz wziac za sliwki, bo sezon sie skonczy. Moze
    jeszcze rzutem na tasme przerobie tez wisnie?
    A pomidorrry tez chcialabym w sumie machnac. Zawsze sie przydaja. Tylko kiedy???

    Vernalis -jak robisz te papryczki czy pomidory suszone? Wyobrazni nmi brakuje
    jak zrobic cos takiego...
  • vernalis1 28.08.06, 14:21
    Pomidorki: pomidorki 9dowolna ilość -im więcej tym lepiej smile) ), najlepiej
    takie , co maja mało pestek i sa mięsiste, umyc, przepołowić, ew. jeszcze raz
    przepołowic, wydrażyc pesteczki( nie wyrzucam ich, tylko te "odrzuty"przerabiam
    na mniamulna pomidorówke-tylko przecedzic pesteczki trzeba jak komus
    przeszkadzaja )skórkami do dołu ułozyc na ruszcie w piekarniku lub w maszynce
    do suszenia, lekko posolic i suszyc. Nie moga być twarde-sztywne, ale takie
    lekko gietkie.Wysuszone pomidorki układasz w słoiku, przesupujesz ulubionymi
    ziółkami i zalewasz olejem słonecznikowym.Ja zalewam podgrzanym słonecznikowym-
    wówczas ładnie mi sie słoiki zawekuja.Z papryką podobnie- umyc,
    pokroic ,oczyscic z pestek, ugrilowac, do słoika naprzemiennie z przyprawami(ja
    ostatnio: suszony czosnek+chili+sól i troszke bazyli),zalac olejem
    słonecznikowym.Zamknąc. Smacznego smile).Jak mimo wlania podgrzanej oliwy słoik
    sie nie zassa-to wstawiam delikwenta do garnka z wodą,zagotowuje i zostawiam az
    ostygnie. Wówczas nie ma silnych-musi "zassać". smile
    --
    Zapraszam na moje aukcje smile
  • izabela_741 29.08.06, 11:27
    Fenk Ju Venralissmile) a jakimi ziolami zasypujesz pomidory? Bo czuje, ze jak
    zasypie moimi ulubionymi - prowansalskimi - to nie bedzie to...
    Sprobuje w sobote zaszalec z tymi pomidorkami i papryczka big_grinD Mam tylko
    pytanie "zieleniaka" - do czego i jak pozniej podajesz w/w ?
  • vernalis1 29.08.06, 11:38
    ostatnią partie posypałam bazylią i oregano; jest tez partia z
    prowansalskimi smile); teraz będe robić zchili i czosnkiem - ja poprostu "bawie
    się "smakami - kazdy słoik jest opisany z jakim dodatkiem - po degustacji
    będziemy wiedziec ,czy nam pasuje czy nie na przyszłość.
    --
    Zapraszam na moje aukcje smile
  • vernalis1 29.08.06, 11:39
    w tamtym roku robiłam tylko z bazylia i oregano smile)
    --
    Zapraszam na moje aukcje smile
  • 76kitka 28.08.06, 15:33
    a ja właśnie zjadłam ostatni grzybek ze słoiczka smile Jesli Ci się słoiki przestaną mieścić to ja chętnie przyjmę smile
    --
    Mikołaj ma dziś
  • molly101 29.08.06, 09:55
    Grunt to znaleść coś co sprawia nam przyjemność. Takie coś, przy czym
    odpoczywamy psychicznie, zapominamy o codziennych stresach. A jeśli jest to
    jeszcze do tego praktyczne, czemu nie! Gratuluję słoiczków. Ja w tym roku tez
    pierwszy raz słoikowałam. 42 słoiki, kiszone ogórki, korniszony, sałatka z
    kapusty włoskiej, ogórków i papryki, pikle z cukini i ogórków w zalewie
    musztardowej. I zamierzam coś jeszcze doprodukować. Wcale nie jest to ciężka
    robota a daje satysfakcję. A jesli chodzi o tych co się wyśmiewają, to się nie
    przejmuj. Ja szydełkuję i drutuję i przyzwyczajona jestem do takich reakcji. Ale
    mam to w nosie. Nie ma dla mnie nic lepszego po ciężkim dniu, niż zaszyć się w
    fotelu z filiżanką herbatki i robótką.
    --
    molly101.blox.pl/html
  • zrozpaczona11 29.08.06, 10:43
    Ja do tej pory zrobiłam kiszone ogórki i prażone jabłka. Czekaja mnie jeszcze
    korniszony, ale nie moge się jakos zmobilizować, oraz papryka marynowana i
    gruszki w syropie. Ach i jeszcze soki - w tym roku mam sporo aronii, więc
    zamierzam zrobić bardzo zdrowy sok. Jak nie zapomnę to napiszę jutro przepis na
    pyszniutką paprykę marynowaną - bardzo łatwy i niezawodny. Myślę że skorzystam
    też z przepisu na suszone pomidory smile
  • vernalis1 29.08.06, 11:03
    To ja czekam na te papryke smile),tzn. przepis; może ktoś ma pomysł na giga ilość
    winogrona ciemnego (z duża pestka niestety).Obsypało nam w tym roku jak nigdy,
    szkoda żeby sie zmarnowało, a wino i sok jakoś nam nie "leżą"...Chyba,że ktoś
    będzie chciał przyjechac i ogołocic krzaczki -to zapraszam wink
    --
    Zapraszam na moje aukcje smile
  • izabela_741 29.08.06, 11:37
    Przepis na sosik/ketchup
    1,5 kg papryki
    1,5 kg pomidorow
    1 duuza cebula
    Papryke pociac w kostke, pomidory spazyc i sciagnac skore i przepuscic przez
    maszynke do miesa (albo zmiksowac wszystko).
    Cebulke poddusic na patelni, dodac papryke i pomidory i dusic 20 min mieszajac
    (konsystencja gestego soku - sok rzadki - z pomidorow odlac, zeby nie byl za
    rzadkie) dodac sol i pieprz do smaku, przelozyc do sloikow i pasteryzowac ok.
    15 min lub wlac gorace i czesto sie zassa.
    Mozna dodac tez pietruszke (nac).
  • cyborgus 30.08.06, 19:31
    zrozpaczona11 - czekam na ten przepis na marynowana papryke! wlasnie
    poszukiwalam czegos sprawedzonegosmile).

    ale odzew, nie spodziewalam sie tak wielu fanek wekowaniasmilesmile
    --
    "Life is not fair. Get used to it" - Bill Gates
  • zrozpaczona11 31.08.06, 09:41
    Baaardzo przepraszam, że dopiero dzisiaj, ale podaję obiecany przepis.
    Składniki: 1 kg papryki - oczyścić i pokroić w paski szerokości ok. 4 cm
    Zalewa: 2 szkl. wody, 1/2 szkl. octu, 3/4 szkl cukru (proponuje dac troszkę
    mniej), 1/4 szkl. oleju, 2 rozgniecione ząbki czosnku, pół łyżeczki soli,
    oregano. Składniki zagotować, do wrzącej zalewy wrzucac paski papryki,
    zagotować i gotować jeszcze przez trzy minuty. Paprykę układac ściśle w słoikach
    i zalać gorąca zalewą. Słoiki po zakręceniu odwrócić na kilka minut do góry dnem.
    Paprykę trzeba wrzucać do zalewy partiami, najlepiej robić to w szerokim garnku
    tak, żeby papryka pokrywała dno i była cała zanurzona w zalewie. Słoików sie nie
    pasteryzuje, bo dzięki zalaniu wrząca zalewą dokładnie sie zasysają. Papryka
    jest pyszna a przy tym twardziutka i chrypiąca jak świeża. Pozdrawiam wszystkich
    serdecznie i jeszcze raz przepraszam za zwłokę w podaniu przepisu.
  • cyborgus 01.09.06, 03:41
    az slinka leci od samego czytania..smile) dzieki wielkie!
    --
    "Life is not fair. Get used to it" - Bill Gates

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka