selldine
13.02.11, 22:06
Witam :)
Na wstępie wspomnę tylko, że mam 17 lat.
Kilka lat temu, a dokładnie jakieś cztery lata temu doznałam kontuzji kolana. Byłam jeszcze w tedy w podstawówce. Od dziecka jestem bardzo aktywna fizycznie i jeżdżę po różnych zawodach sportowych (biegi, piłka nożna, ręczna, koszykówka). Na jednej z lekcji wf, gdy graliśmy w piłkę nożną kopnęłam w piłkę równocześnie w tym samym czasie, kiedy mój kolega, wykręcając przy tym nogę. Miałam wrażenie jakby w kolanie coś mi się poruszyło. Potem przez długi czas nie mogłam stanąć na tą nogę. Czułam jakby mnie coś kuło, jakby pod rzepką, wewnątrz kolana. Przez kilka dni było opuchnięte. Mama smarowała mi jakąś maścią i stwierdziła, że nic mi nie będzie. Jednak dość długo mi to dokuczało. Od tamtej pory się zaczęło, nie wiem czy to ma jakiś związek z tamtym wydarzeniem, ale co jakiś czas wystarczyło, że o coś się uderzyłam, a na nowo się zaczynało. A przyznam szczerze, że u mnie o takie coś nie trudno. Zważając na same treningi i zawody sportowe. Jednak nie było to aż tak uciążliwe, a ból był dość rzadki. Jednak ostatnio stawał się coraz częstszy i wystarczyło najmniejsze uderzenie, czy też uraz. I dopiero tu zaczęło się robić to uciążliwe. Ostatnio mogę po prostu iść ulicą i tak po prostu zaczyna mnie boleć. Czasami tak, że mogę iść dalej i tylko czuję, że coś jest nie tak. Ale czasem bywa tak, że muszę przystanąć, bo nie mogę stanąć na tę nogę. Zauważyłam też, że nie jest już tak sprawne jak kiedyś. Wystarczy, że trochę pobiegam, a daje się we znaki. Boję się na nie mocniej stanąć, a niekiedy bywa tak, że wchodząc po schodach, zachwieję się. Jakby odmawiało trochę posłuszeństwa. Od czasu do czasu mam dziwne wrażenie, jakby coś się tam ruszało. Może tak powinno być i sama się z tym nakręcam, ale nie jestem pewna, gdyż z drugą nogą jest w porządku. Myślałam o jakiejś wizycie u ortopedy, jednak moja mama nie jest co do tego przekonana. Może ktoś ma jakiś pomysł co to może być? Być może wtedy doznałam jakiegoś urazu, a zbagatelizowany daje teraz po sobie poznać? Nie chcę rezygnować ze sportu, więc chciałbym się pozbyć tego problemu, albo chociaż go zmniejszyć.
A i zapomniałam dodać, że jest to prawa noga.