Dodaj do ulubionych

Brak pelnego zrostu kości a rehabilitacja

15.07.17, 22:56
Moja córka, 11 lat, miała złamanie trzonów obu kości przedramienia z przemieszczeniem. Po zespoleniu operacyjnym (pręty) założono jej gips na 6 tygodni. Niestety, po tym czasie okazalo się, że zrost jest slaby- i ponownie gips, na ponad 4 tygodnie.
Po ostatniej kontroli (w sumie prawie 11 tygodni w gipsie)- nadal nie ma pelnego zrostu. Lekarz zalecił noszenie szyny gipsowej i rehabilitację. Szyna ma być zdejmowana tylko do rehabilitacji i do mycia.
I tu moje wątpliwości:
Fizjoterapeuta (własciwie dwoje fizjoterapeutow córkę konsultowalo) uważa, że już teraz trzeba ręke bardziej uruchamiać. Po tak dlugim czasie w gipsie corka ma duże problemy z ruchomością w stawie lokciowym i w nadgarstku. Powinna ćwiczyć więcej w domu, w domu pozostawać bez szyny, wykonywać tą reką rożne czynności w miarę możliwosci.
Co o tym myślicie? Blizsze jest mi takie myslenie, zachecam córkę do ćwiczen, ale nie chcialabym też przedobrzyć, zeby nie zaszkodzić. Dodam, ze na razie (kilka dni) efekty ćwiczen są mizerne.

Dodatkowo lekarz nie zalecil pola magnetycznego na lepszy zrost- pytalam i podobno przy prętach srodszpikowych nie jest to wskazane. Zalecil laser i sollux. Fizjoterapeuci z kolei bardzo namawiają, mowiąc z kolei, ze pręty nie są przeciwwskazaniem, bo nie są z metalu.Juz sama nie wiem, co o tym myslec.
Edytor zaawansowany
  • 21.07.17, 15:57
    Pręty śródszpikowe absolutnie nie są przeciwwskazaniem do pola magnetycznego. Nie jestem lekarzem, ale mogę Ci odpowiedzieć z perspektywy mojej nogi, która ma pręt i po prawie roku czasu nie jest jeszcze zrośnięta. Pomimo całkowitego braku zrostu w szynie była tylko 4 tygodnie. Jak są pręty, ręce nic się nie stanie bez szyny. Dziwi mnie trochę tak długie uruchomienie. Powiększa to tylko problemy z ruchomością ręki. A ćwiczenia trzeba zacząć jak najszybciej to możliwe. Ja ćwiczyłam pomimo braku zrostu. Pozdrawiam

    --
    Nadzieja nie ma końca. Choć rwie się bez przerwy.
  • 23.07.17, 11:10
    Dzięki. Cwiczymy zdecydowanie więcej niz zalecil lekarz, ale w takim razie na najblizszej kontroli zapytal o zasadność tej szyny
  • 20.09.17, 14:20
    Zawsze można udać się jeszcze na badanie do jakiegoś ortopedy. Skoro córka ma poważne problemy z poruszaniem nogi, to problem może być dość poważny. Moja znajoma po złamaniu ręki miała całkiem poważne problemy i powikłania po złamaniu leczyła u dr Adriana Stępińskiego w Poznaniu. Leczenie nie trwało krótko, ale efektem końcowym było całkowite zniknięcie bólu. Jak coś to może udaj się do niego z córką, tu masz adres strony jak coś adrianstepinski.com/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka