Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Auto-Moto   Nawigacja GPS   TomTom: kup za PLN, a z konta uby...

TomTom: kup za PLN, a z konta ubywa w EUR!!

Autor: miszasty 07.12.11, 20:21
Witam. Ku przestrodze, z racji awarii (ponoć) systemu TomTom - JAJA Z TOMTOM-em!
W dniu dzisiejszym 7.12 podczas aktualizacji urządzenia TomTom GO930 (2-letnie urządzenie), zostałem poinformowany przez producenta (poprzez program aktualizacyjny TomTom Home), że mogę zakupić roczną subskrypcję map do mojego urządzenia za kwotę ok. 55 PLN.
Kliknąłem “kup”, program potwierdził cenę poprosił o podanie danych karty płatniczej, co też uczyniłem. Po kilku sekundach transakcja została potwierdzona i program zaczął pobierać najnowszą mapę, a po ok. 10 minutach zakończył, gdyż mimo że mapa “waży” ponad 2 gb, to posiadane szybkie łącze 20 mega zapewnia szybki transfer.
Po kilku minutach wszedłem na swoje konto bankowe w innym zupełnie celu, gdzie zostałem zaskoczony informacją, że firma TomTom obciążyła mnie kwotą nie 55 PLN ale 55... EURO! Bank odsyła z problemem do firmy TomTom (w sumie chyba słusznie).
Zadzwoniłem pod podany numer telefonu na stronie TomTom.pl 22-3491598, gdzie konsultant poinformował mnie, że faktycznie – problem istnieje i to od dnia poprzedniego(!) czyli 6.12, jest znany, a system pokazuje ceny zamiast w Euro to w PLN: kwota (cyfra) się zgadza, ale system pokazuje końcówkę PLN, a nie EUR!
Poprosiłem albo o anulowanie mojego zakupu, na co konsultant się nie zgodził, bo pobieranie zostało już rozpoczęte. Albo o zwrot różnicy w kwocie różnicy 55 PLN a 55 EUR.
Na co konsultant... odsyła do Holandii, co centrali TomTom!! ALE NIE MOŻNA NAPISAĆ MAILA! NALEŻY WYŁĄCZNIE WYSŁAĆ FIZYCZNY LIST DROGĄ POCZTOWĄ do działu finansowego w Holandii!! Na moje pytanie czy i jaki to da efekt oraz kiedy mogę liczyć na zwrot nienależnie pobranej kwoty odpowiedział, że “nie wiadomo co TomTom odpowie”!!!
I w ogóle nic nie wiadomo... oprócz tego, że konta ubyło ponad dwie i pół stówy :( Jakby ktoś chciał printscreena zrobionego z takimi cenami map - służę uprzejmie! Mam dowody, TomTom nie zaprzecza, wręcz przyznaje się.
Ale co do forsy to każe spadać na drzewo (czytaj: do Holandii POCZTĄ POLSKĄ!!). Właśnie doszła faktura na maila... ;(
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.