Gazeta.pl   Forum   Edukacja   Gimnazjum   Gimnazjum nr 42 (twarda) czy gim 38 (świętokrzysk)

Gimnazjum nr 42 (twarda) czy gim 38 (świętokrzysk)

Autor: Gość: 6-klasistka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.11, 15:07
Na twardej podbno nauki jest bardzo duzo. Boje sie, ze nie poradze sobie z tym, ze szybko sie na twardej robi material z matmy i niemieckiego. Jak czegos nie zrozumiem to nie wiem czy nauczyciele w ogole mi pomoga czy beda robic program dalej. A z innych przedmiotow w trzeciej klasie powtarza sie to co bylo zaplanowane dla gimnazjum, a pozniej robi sie to co normalniew liceum. Moim rejonem jest twarda, ale na swietokrzyskiej bedzie robione to co jest dla gimnazjum i pewnie bedzie wszystko w wiekszosci dobrze tlumaczone. Boje sie ze na twardej beda osoby ktorym nie trzeba bedzie nic tlumaczyc, bo oni sami to beda wiedzieli. A dla tego, co nie rozumie, zostaja korepetycje. Mysle ze bardziej sklaniam sie do swietokrzyskiej, bo tam beda normalni ludzie, z ktorymi mozna porozmawiac o normalnych aprawach nie-naukowych. Nie mowie ze od razu niczego nie zrozumiem, ale zdarza mi sie czegos nie rozumiec. Na koniec podstawowki bede miala srednia 5.0, oceny pol-5, mat-5, bio-5, his-5. I pewnie cos ok. 35-36 pkt ze sprawdzianu szostoklasisty.

mam juz metlik w glowie:
1. Czy takie oceny mi wystarcza zeby sie ewentualnie dostac na twarda? Wiecej nie bede miala poniewaz juz z gory ustalilam, ze takie oceny bede miala. Na twardej bedzie srednia 4.00, a w swietokrzyskiej 4.50.
2. Czym sie roznia klasy dwujezyczne i humanistyczne na twardej od tych w normalnych gimnazjach?
3. Ktorzy nauczyciele dobrze tlumacza i nie lekcewaza ucznia (w obu gimnazjach)? A ktorzy odwrotnie?
4. Na twardej sa lekcje nawet do 16.20, a w swietokrzyskiej max. to 8 lekcji. Czy na twardej sie nie zamecze? Chce znalezc sie w gimnazjum z ludzmi dla ktorych nauka jest tak samo wazna jak przyjaźnie, korzystanie z życia, z ludzmi, ktorzy mimo tego, ze chca sie dobrze uczyc, czasem dostana pale albo czegos nie zrozumieja. gdize mam iść?
5. czy na twardej jest wyścig szczurow? Czytalam opinie na forum.gazeta.pl, ale juz sama nie wiem co myslec o twardej i swietokrzyskiej. Mam nadzieje ze ktos pomoze. Z jednej strony twarda daje przepustke do renomowanego liceum, ale czy naprawde warto tracic mlodosc na siedzeniu w szkole do 16.20?
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.