Dodaj do ulubionych

Może wy mi pomozecie - orkisz

29.09.06, 11:31
Dziewczyny jakiś czas temu kupiłam orkisz i teraz mam problem bo nie wiem co z
nimi zrobić! jak przygotować z tego posiłek? i jaki posiłek? co w ogole można
zrobić z orkiszu? babka w sklepie ze zdrową żywnośćią nie bardzo potrafiła mi
powiedzieć :(

A tak poza tym bardzo cie się się ze powstało to forum :)
--
<a
href="http://www.wellnesslife.pl/index.php?view=new&lev=02&dest=7&in=0&box=0">cały
boks o makrobiotyce</a>

Artystyczna Biżuteria
<a
href="http://www.galeria.wellnesslife.pl/categories.php?cat_id=12">Chorwacja w
obiektywie</a>
Edytor zaawansowany
  • chihiro2 29.09.06, 11:37
    Ja samego orkiszu nie mialam. Jadam natomiast makaron orkiszowy i pieczywo
    orkiszowe. Moze sprobuj cos upiec z orkisza?
    --
    If it has a face, I don't want to eat it.
  • rojew84 29.09.06, 22:31
    podaję orkisz zamiast kaszy do głównego dania
  • asiabed 29.09.06, 22:34
    Mozesz - oprocz ugotowania, jak kasze - zemlec na make i upiec z tego ciasto lub
    chleb. poszukaj w necie przepisow, akurat nie mnam takowych pod reka, ale wiem,
    ze to ostatnio robi sie "modne" zboze, wiec pewnie cos znajdziesz.
    pozdrawiam
  • mela78 29.09.06, 23:40
    Witaj:)
    Jakiś czas temu w telewizji był program poświęcony właśnie orkiszowi.Wspominano
    w nim o jego leczniczych właściwościach. Używany był przez niemiecką świętą -
    Hildegardę już w średniowieczu. Zainteresowałam się sprawą i dotarłam do
    książki o tej świętej i jej przepisach na zdrowe życie. Napewno jest do
    kupienia w merlinie. Może będą tam też przepisy kulinarne?
    serdecznioe pozdrawiam
    s.
  • madelon1 30.09.06, 18:11
    Przepraszam za bycie ignorantem ale jak orkisz sie nazywa po angielsku?

    xx
  • madelon1 30.09.06, 18:13
    czy to spelt?
  • gosica37 30.09.06, 21:59
    Tak,orkisz to spelt:)
  • madelon1 01.10.06, 13:52
    Dzieki ;)
  • rudama 01.10.06, 13:52
    Kupilam Dinkel (orkisz) po raz pierwszy w Niemczech, i zajadalam sie nim
    nie wiedzac na poczatku nawet, ze to orkisz wlasnie;).

    Bardzo chetnie z nim eksperymentuje - czesto gotuje go z warzywami jako
    podstawe obiadu, jako ze gotuje sie szybciej niz pszenica, a ma podobnie
    slodkawy smak.

    Uwielbiam tez nalesniko/omlety/placuszki na sniadanie. Do swiezo zmielonego
    orkiszu dodajesz...co chcesz, na upartego wystarczy sama woda. Mleko, jajka
    wspomagaja konsystencje, ale ja nie uzywam. Czesto dorzucam starte lub
    pokrojone jabluszko, rozniaste pestki..., inne zboza lub platki...
    Smazymy na patelni "posmarowanej" olejem (czytaj: malutko). W zaleznosci od
    wybranej konsystencji smazymy wieksze i ciensze nalesniki, ktore nadziewac
    mozna dzemikami, chudym serkiem itd. Syci na dlugo!

    Swietne sa kotlety marchewkowo-orkiszowe: mieszasz 2 szkl. utartej marchwi z 1.
    szkl. drobno posiekanej cebuli i dodajesz ok. 2 szkl. maki orkiszowej,
    dokladnie mieszasz i "zagniatasz", potem formujesz kotleciki, ktore panierowac
    mozna tez w mace, albo w otrebach. Smazymy rowniez na rozgrznym oleju
    (malutko). Smacznego!
  • chihiro2 02.10.06, 15:05
    Mysle, ze mozesz gotowac orkisz tak jak sie gotuje kasze czy pszenice. Czyli w
    wodzie, ok. 15-20 minut. Probuj podczas gotowania, czy juz jest miekki.
    --
    If it has a face, I don't want to eat it.
  • rudama 04.10.06, 00:24
    Orkisz gotuje sie troche dluzej 20 minut,ale krocej niz godzine; w zaleznosci
    od temperatury gotowania.

    Najzdrowszym sposobem gotowania wszelkich ziaren jest uzywanie niewielkiej
    ilosci wody (proporcje 1:2, albo i mniej). Wraz z odlewana woda pozbywamy sie
    mnostwa witamin, wiec najlepiej jest uzywac jej na tyle malo, zeby nie musiec
    odlewac. Ja z reguly wrzucam ziarna do zimnej wody i doprowadzam do wrzenia, po
    czym zmniejszam temperature do minimum.Godne polecenia jest dogotowywanie na
    plytce.
    Ziarna (kasza, platki) wchlaniaja powolutku cala wode, a ja zajmuje sie
    wszystkim oprocz gotowania bez obawy, ze kuchnie spale;). Ziarna i kasze gotuja
    sie wprawdzie powoli, ale mozna je przygotowywac na wiecej niz "raz";
    odgrzewane, pieczone, mielone nie traca wartosci odzywczych.

    Co do mielenia maki: nie dorobilam sie jeszcze specjalnego mlynka do mielenia
    ziarna, uzywam zwyklego mlynka do kawy. Warto w niego zainwestowac! Rozszerzasz
    diametralnie palete zdrowych dan. Swiezo zmielona maka cudownie pachnie,posiada
    komplecik witamin i mineralow oraz wspaniale sie trawi.
    Po latach wiecznego dietowania wreszcie potrafie tez jesc potrawy maczne bez
    wyrzutow sumienia;)
  • rojew84 04.10.06, 23:02
    co to jest "dogotowywanie na płytce"?
  • chihiro2 04.10.06, 23:04
    Wylaczasz palnik, ale on jeszcze przez jakis czas jest cieply, wtedy garnek z
    potrawa sie dogotowuje. Tak mysle.
    Prasowac tez tak mozna, po wylaczeniu zelazka jest jeszcze gorace - tak mi sie
    skojarzylo...
    --
    If it has a face, I don't want to eat it.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.