Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Dom i ogród   WNĘTRZNOŚCI   Dzień dobry. Jak szukać projektan...

Dzień dobry. Jak szukać projektanta?

Autor: margot_tenenbaum 29.11.11, 13:14
Dzień dobry.

Forum podglądam (sporadycznie) od dość dawna, ale od dziś będę głęboko grzebała w archiwum, ponieważ zmieniam miejsce zamieszkania.

Jestem przekonana, że powinnam zatrudnić profesjonalistę, który pomoże mi zaaranżować przestrzeń, bo docelowe mieszkanie (choć większe od mojego obecnego) gabarytowo pałacem nie jest. No i oczywiście, jak to bywa, ma sporo problematycznych przestrzeni.

No właśnie i w tym miejscu rodzi się pytanie, jak szukać odpowiedniego specjalisty? Nie chcę trafić na kogoś kto nie zrozumie moich potrzeb, nie będzie mnie słuchał. Znajoma zatrudniła osobę, która zaprojektowała jej mieszkanie pięknie, ze smakiem, ale absolutnie "nie życiowo". I choć na pierwszym spotkaniu zapewniała, że rozumie potrzeby klientki to stworzyła koncepcję łazienki: bez szafy na ręczniki i inne łazienkowe akcesoria, bez miejsca na brudną bieliznę, bez miejsca do suszenia prania. Mimo tego, że na spotkaniu robiła notatki na temat tych elementów. Współpraca zapowiadała się świetnie na etapie wstępnych rozmów a potem obie strony się męczyły. Koleżanka zatrudniła specjalistę, aby stworzył jej dom pełen szaf, zabudowanych zakamarków, "systemów", miejsc wielofunkcyjnych, a projektantka za wszelką cenę chciała stworzyć "hotelowy pokój", który jest piękny i funkcjonalny, jeśli cały dobytek mieści się w walizce.

Reasumując, jak trafić na projektanta, który umie się nagiąć do potrzeb klienta? W moim przypadku na osobę, która szuka rozwiązań "rodem z Ikea" (mam na myśli umiejętność zagospodarowywania małych przestrzeni)? Czy należy poprosić taką osobę o portfolio i jeśli są w nim tylko 3-piętrowe wille od razu sobie odpuścić? Czy może warto dowiedzieć się na jakich markach (głównie) pracuje i też wyciągnąć wnioski? Czy może są projektanci, którzy specjalizują się w małych przestrzeniach smile? Trochę zgłupiałam, ale nie za bardzo wiem jak się za to zabrać.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.