Gazeta.pl   Forum   Praca   Praca za granicą   USA i Kanada   Pytanie o wyjazd do USA po raz...

Pytanie o wyjazd do USA po raz kolejny ;)

Autor: gaijinka 24.03.11, 11:31
Witam wszystkich forumowiczów :)
Potrzebuję kilku rad odnośnie wyjazdu do USA... Przybliżę może nieco moją osobę... jestem 33 letnią kobietą nie mam konkretnego zawodu :/, mieszkałam 6 lat w Japonii, znam język japoński i angielski średniozaawansowany :) nie ukończyłam studiów (architektura krajobrazu tylko 2 lata), śpiewam, mam zdolności manualne artystyczne, mam prawo jazdy... i tyle.... po przymusowym powrocie do Polski będzie jakieś 7 lat nie moge się tu w pięknym naszym kraju odnaleźć :( zarabiam śpiewaniem po weselach... a to raz jest raz nie ma... na lepszą pracę nie mam szans ze średnim wykształceniem, tylko samozatrudnienie, mam własną firmę czyli zespół weselny :) ... ale te wesela to z upływem czasu nie wypalą... nikt nie będzie chciał patrzeć na podstarzałą wokalistkę.... biznesy mi nie powychodziły a próbowałam wielu, nawet dostałam dotacje i nic z tego mi nie wyszło.... uważam się raczej za zdolną i kreatywną osobę, ale Polska mi jakoś nie służy! Lepiej sobie żyłam w Japonii!!! Ostatnio myślałam by tam wrócić ale po ostatnich wydarzeniach odeszło mi :/ Mam trochę oszczędności w postaci działki... chcę ją sprzedać i z tymi pieniędzmi pojechać do USA ... bo w Polsce nic mnie nie trzyma (dom, mąż dzieci-brak), nie czuję się tu szczęśliwa... czuję się jak jakiś nieudacznik... pogłębia się moja frustracja tylko... i teraz moje pytanie.... :D wreszcie ;) Jakie mam szanse odnalezienia się w USA? Mój wstępny plan jest taki wyjechać na turystyczną wizę, odwiedzić trzy miejsca Nowy Jork, Chicago i LA ... wybrać najlepsze miasto do studiowania... najpierw semestr angielskiego akademickiego a od stycznia jesli wszystko pójdzie dobrze na dietetykę... bo bez wykształcenia ani rusz, a poza tym to od dawna mnie interesuje... Teraz konkretne pytania:
Czy lepiej wyjechać od razu na studenckiej i gdzie najszybciej się zaaklimatyzuję jako zielona w USA?
A jeśli pojadę najpierw na turystycznej zgodnie z wstępnym planem czy będzie mi łatwo na miejscu przekształcić wizę na studencką? I czy dam sobie radę ze studiowaniem i jakąś pracą na raz? Czy są takie możliwości w ogóle? Niestety pieniędzy wystarczy mi może na połtora roku na wszelkie opłaty i skromne życie... wiem że to wygląda na naiwność, ale jak dałam sobie radę psychicznie i fizycznie w Tokio to myślę że i w USA :) chodzi mi tylko o możliwości bo to co na filmach i w telewizji różni się zapewne z rzeczywistością.... Pomóżcie mi proszę... Chcę to zrobić z głową... naczytałam się o życiu w USA na różnych forach, ale każdy przypadek jest inny a ja to ja :) Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za wszelkie rady :)
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.