Gazeta.pl   Forum   Praca   Praca za granicą   USA i Kanada   Praca dziennikarza polonijnego

Praca dziennikarza polonijnego

Autor: danielkalisz93 09.01.12, 03:10
Witam wszystkich przedstawicieli Polonii. Mam parę pytań.

Otóż mam 19 - lat i jestem młodym, zapalonym dziennikarzem sportowym. Mimo młodego wieku posiadam doświadczenie. Piszę w lokalnym tygodniku, portalu poświęconym polskiej Ekstraklasie oraz ściśle współpracuję z pewnym dziennikiem oraz Biurem Prasowym klubu T-Mobile Ekstraklasy. Swoją przyszłość wiążę z dziennikarstwem. Bardzo pasjonują mnie piłka nożna oraz sporty amerykańskie tj. koszykówka, futbol amerykański czy hokej. Oczywiście nie ograniczam się tylko i wyłącznie do tych dyscyplin :)

W tym roku, po zdaniu matury zamierzam podjąć studia dziennikarskie w Poznaniu, lecz nie jestem przekonany, czy podejmują dobrą decyzję. Zabrzmi to szaleńczo i naiwnie, ale moim marzeniem jest praca w charakterze dziennikarza sportowego w Stanach Zjednoczonych. Niestety, z uwagi na niewielkie możliwości finansowe nie jestem w stanie podjąć studiów w tym kraju.

Mimo to chcę starać się wizę, pozwolenie na pracę i wyjazd do USA. Chciałbym pisać w jednej z polonijnych gazet jako dziennikarz sportowy. Najbardziej preferuję codzienne pisania. Dzień bez tekstu, dniem straconym :)

Zmierzając do głównego celu mojej wypowiedzi. Czy wiecie może jak wygląda sytuacja dziennikarzy polonijnych w USA ? Jak wyposażone są redakcje ? Czego się wymaga ?Czy zarobki wystarczają na utrzymanie, np. studenta ?

Wiem, że to dosyć delikatne pytania i nie każdy chce odpowiadać na forum. W związku z tym prosiłbym o kontakt na mój adres e-mail: dkawczynski93@interia.pl

Jeśli coś napisałem niewłaściwie, przepraszam. Cierpliwie oczekuję odpowiedzi. Pozdrawiam i życzę powodzenia na obczyźnie :)
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.