Dodaj do ulubionych

Dwuletni zakaz wjazdu a uczucie?

IP: *.visp.energis.pl 09.05.06, 19:45
hej,
wbito mi w pzaszporcie dwuletni zakaz wjazdu do Stanow. Wrocilam wiec do
Polski i juz minelo pol roku. Niestety gdy bylam w Stanach, zakochalam sie.
Moj chlopak, obywatel USA, wlasnie odwiedzil mnie w naszym kraju. Bardzo
chcialabym teraz ja do niego leciec. Czy musze tutaj zostac dwa lata, czy
moge to jakos obejsc, czy moge ubiegac sie juz teraz o wize nazeczenska K1
lub chociaz gdybym mogla wjechac na chwile....
jakies porady? Pozdawiam
dzieki.
Edytor zaawansowany
  • Gość: hm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 21:31
    a za co Ci wbili ten 2 letni zakaz wjazdu?

  • obywatelusa 09.05.06, 21:39
    Dostalas zakaz wjazdu do USA na 2 lata za przekroczenie terminu wizy. Widocznie
    przedluzylas sobie pobyt na wlasna reke, ale nie wiecej niz 12 miesiecy. Gdy
    bys zostala po wygasnieciu wizy dluzej niz rok, to bys miala zakaz wjazdu do
    USA na 10 lat.
    Wiza narzeczenska w tym Tobie nie pomoze. W Twojej sytuacji zajmie to ponad rok
    i nie koniecznie ja dostaniesz.
    Na Twoim miejscu przeczekal bym do konca kary i staral sie o normalna wize. Gdy
    ja dostaniesz i bedziesz juz w USA to wtedy zlozcie aplikacje o wize
    narzeczenska w USA (szybciej to zrobia i nie bedziesz musiala wyjezdzac aby ja
    dostac).
    Niestety takie jest tutaj popieprzone prawo. Ciesz sie ze dostalas tylko na dwa
    lata.
  • Gość: hm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 21:52
    wize narzeczenska tzn K-1 dostanie w Polsce a nie w USA.

    www.prawoimigracyjneusa.com/
  • maxima10 11.05.06, 08:48
    obywatelusa napisał:

    > Dostalas zakaz wjazdu do USA na 2 lata za przekroczenie terminu wizy.
    Widocznie
    >
    > przedluzylas sobie pobyt na wlasna reke, ale nie wiecej niz 12 miesiecy. Gdy
    > bys zostala po wygasnieciu wizy dluzej niz rok, to bys miala zakaz wjazdu do
    > USA na 10 lat.
    > Wiza narzeczenska w tym Tobie nie pomoze. W Twojej sytuacji zajmie to ponad
    rok
    >
    > i nie koniecznie ja dostaniesz.
    > Na Twoim miejscu przeczekal bym do konca kary i staral sie o normalna wize.
    Gdy
    >
    > ja dostaniesz i bedziesz juz w USA to wtedy zlozcie aplikacje o wize
    > narzeczenska w USA (szybciej to zrobia i nie bedziesz musiala wyjezdzac aby
    ja
    > dostac).
    > Niestety takie jest tutaj popieprzone prawo. Ciesz sie ze dostalas tylko na
    dwa
    >
    > lata.


    Co wcale nie znaczy, ze jak mina dwa lata to dostaniesz wiza a jak wize
    dostaniesz to nic pewnego, ze cie na granicy wpuszcza w USA bo figurujesz i
    bedziesz figurowala jako przestepca.
  • dradam2 10.05.06, 03:10
    logiczne jest, ze jak On Ciebie kocha, to przyjedzie do Polski na te dwa lata,
    zebys nie czula sie samotnie.

    Pozdrowka


    dradam1
  • obywatelusa 10.05.06, 16:30
    On pojedzie do Polski na dwa lata a tutaj rzuci wszystko. Dom, prace,
    rachunki... Pewnie, takie jest najlepsze wyjscie hehe
  • brtlmj 11.05.06, 15:50
    > wbito mi w pzaszporcie dwuletni zakaz wjazdu do Stanow.

    Dziwne. Sadzilem ze zakaz wjazdu dostaje sie na trzy lub dziesiec lat.

    > chcialabym teraz ja do niego leciec. Czy musze tutaj zostac dwa lata, czy
    > moge to jakos obejsc, czy moge ubiegac sie juz teraz o wize nazeczenska K1
    > lub chociaz gdybym mogla wjechac na chwile....

    Do Stanow nie wjedziesz dopoki nie mina te dwa lata. Co do wizy K-1 - sadze ze
    caly proces mozecie rozpoczac z pewnym wyprzedzeniem, to i tak zajmuje pol roku.

    Podsumowujac, skomplikowalas sobie zycie. Obawiam sie ze trzeba bylo o tym
    pomyslec zanim wyjechalas ze Stanow...

    Bartek
  • Gość: Kaska IP: *.visp.energis.pl 11.05.06, 19:54
    Hej,
    Dwuletni zakaz wbito mi w paszporcie w Warszawie, zanim wyjechalam do Stanow.
    Skonczylam studia i pojechalam na rocznego Internshipa. Nie wiem czy chcieli
    sie zabezpieczyc tym, abym wrocila, ale taka wlasnie dostalam pieczatke. Do
    kraju wrocilam na czas i teraz nie wiem czy moge starac sie o kolejna wize czy
    musze odsiedziec te dwa lata w kraju, zanim znow wyjade? Wcale mi sie to nie
    podoba. Oczywiscie, moj chlopak moglby tu przyjechac. Ale coz go czeka w tym
    kraju? Narazie stara sie dostac jakas prace w innych krajach europejskich. Moze
    sie uda...
  • brtlmj 11.05.06, 20:29
    > Dwuletni zakaz wbito mi w paszporcie w Warszawie, zanim wyjechalam do Stanow.
    > Skonczylam studia i pojechalam na rocznego Internshipa. Nie wiem czy chcieli
    > sie zabezpieczyc tym, abym wrocila, ale taka wlasnie dostalam pieczatke.

    Aaaaaa, trzeba bylo tak od razu ! Zakladam ze wjechalas na J-1, zgadza sie ?

    > kraju wrocilam na czas i teraz nie wiem czy moge starac sie o kolejna wize czy
    > musze odsiedziec te dwa lata w kraju, zanim znow wyjade?

    Prosze bardzo: travel.state.gov/visa/temp/info/info_1288.html

    Bartek
  • Gość: hm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 21:23
  • Gość: Erissssa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 09:43
    Chyba musis zostac w Polse przez te dwa lata.Na stronie
    www.prawoemigracyjneusa.com jest zapisanew artykule pod tytulem:
    Sorry, you are not welcome here .... Czyli kto nie jest mile widzianym gosciem
    w Stanach Zjednczonych.

    - osoba, ktora posiada wize J-1 badz J-2 ( exchange visitor visa ) i ma
    obowiazek powrotu do kraju ojczystego na 2 lata ( two-year foreign residence
    requirement )
    Takie jest zycie.Ale glowa do gory.Bedzie dobrze.JAk jestescie sobie
    przeznaczeni to tak czy inaczej bedziecie razem:).
  • Gość: D. IP: *.hsd1.tx.comcast.net 13.05.06, 15:44
    Nie musisz zostac w Polsce. Mozesz wyjezdzac do USA. Mozesz nawet pracowac w
    USA przed uplywem dwoch lat ale tylko na pewnych typach wizy np. J-1 (po
    uplywie roku).
    Tzw. two years rule nie oznacza ze nie wolno Ci wjechac do USA. Oznacza tylko,
    ze zanim bedziesz starala sie o jakikolwiek typ wizy imigracyjnej lub staly
    pobyt musisz spedzic 2 lata w Polsce. Poniewaz wizy narzeczenskie to wizy
    imigracyjne, wiec masz nastepujace wyjscia:
    1. Postarac sie o wize turystyczna, jezdzic do USA jako turystka i czekac
    dluzej niz 2 lata z wystapieniem o wize narzeczenska. Dluzej - bo czas spedzony
    w USA nie liczy sie do dwoch lat.
    2. Postarc sie o waiver - zwolnienie z obowiazku spedzenia 2 lat w kraju,
    zajmuje to ok 4-6 miesiecy. Najprostsza kategoria to tzw. NO OBJECTION. Jest
    bardzo duzo artykulow na ten temat w sieci.
    Poniewaz jestes juz w Polsce prawdopodobnie powinnas to zalatwiac tutaj.
    Tym niemniej jest troche uzytecznych informacji na stronie ambasady US
    www.washington.polemb.net/Science,in,Poland,129.html
    Biorac pod uwage, jak duzo osob wyjezdza na wizie J1, prawdopodobnie nie jestes
    pierwszym przypadkiem, gdzie regula dwoch lat "kloci sie" z uczuciem. Moze beda
    mogli Ci udzielic dodatkowych informacji.
    3. Wyjechac do US kolejny raz na wizie J-1 i natychmiast zaczac starac sie o
    waiver. W momencie kiedy wystapisz o waiver nie mozesz juz przedluzac wizy J1 a
    nie mozesz jeszcze wystapic o wize narzeczenska, wiec trzeba to dobrze
    zaplanowac w czasie.

    D.
  • Gość: Erisssa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 17:46
    D sama sobie zaprzeczasz!!!
    Nie musisz zostac w Polsce. Mozesz wyjezdzac do USA. ..............
    a potem:
    Tzw. two years rule nie oznacza ze nie wolno Ci wjechac do USA. Oznacza tylko,
    ze zanim bedziesz starala sie o jakikolwiek typ wizy imigracyjnej lub staly
    pobyt musisz spedzic 2 lata w Polsce.

    Wiec tak czy inaczej K...musi pobyc 2 lata w Polsce.Tak jak pisalam wczesniej
  • Gość: D IP: *.hsd1.tx.comcast.net 14.05.06, 16:49
    Nie nie musi. Moze wjechac do Stanow na wizie turystycznej, wizie F1 i wizie
    J1. Poza tym moze sie rowniez postarac o waiver, albo w Polsce albo w USA.
    Zadna z tych rzeczy nie wymaga pobytu w Polsce 2 lata. Skad wiem, bo mnie
    rowniez dotyczyla regula dwoch lat.

    D.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka