• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

jak dlugo czeka sie na wize do USA (wyjazd na rok) Dodaj do ulubionych

  • 12.11.07, 15:04
    Witam

    Czy ktos orientuje sie jak dlugo czeka sie na wize do Stanow bedac
    pracownikiem naukowym i jadac tam na okres od roku do dwoch lat na
    staz?

    Jak wyglada procedura uzyskiwania wizy?
    Ile to kosztuje i jakie sa szanse jej otrzymania?

    I jeszcze jedno: chce jadac do USA na tygodzien..ile musze czekac na
    wize?

    Dziekuje za odpoweidz na wszystkie powyzsze pytania.

    Zaawansowany formularz
    • 12.11.07, 15:44
      jak chcesz leciec na pare dni do USA to musisz sie starac o wize
      turystyczna i na spotkanie bedziesz czekac 2-3 dni a potem na
      paszport z wiza kolo 5 dni.


      --
      "Miłość i przyjażń wzmacniają poczucie bezpieczeństwa"
      --------------
      "Dopiero samotność uświadamia nam jak jesteśmy bezsilni"
      • 12.11.07, 15:49
        A jesli chce potem pojechac na dluzej (rok, dwa)aby pracowac naukowo
        to jakie mam szanse na taka wize, jaki dokladnie jest to rodzaj wizy
        oraz jak dlugo czeka sie na decyzje?

        p.s. czy Twopja odpwiedz co do wizy krotkotermonwej (turystycznej)
        jest pewna na sto procent?Dziekuje.
        • 12.11.07, 19:10
          Co do wizy turystycznej to tak wlasnie jest,musisz miec na uwadze
          takie cos ze moga Ci zle wydrukowac wize i wtedy paszport zwracasz
          do poprawki,chociaz to jest zdarza sporadycznie ale lepiej miec te
          pare dni luzu :)

          a co do innych wiz to poczytaj na tej stronie:

          polish.poland.usembassy.gov/visas/nonimmigrant_visas/niv_visas2/niv_academic_researchers.html#naukowcy
          --
          "Miłość i przyjażń wzmacniają poczucie bezpieczeństwa"
          --------------
          "Dopiero samotność uświadamia nam jak jesteśmy bezsilni"
    • Gość: mmujer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 23:22
      Sorry, ale na jaki staż tam lecisz? Masz ten staż już załatwiony i
      czekają tam na Ciebie? Jeżeli tak to chyba masz na to jakieś
      dokumenty. Idziesz z nimi do Konsulatu i w krótkim terminie
      dostaniesz wizę. Jeżeli jednak chcesz sobie ten staż załatwic
      dopiero po przylocie do USA to w Konsulacie w staraniu się o wize
      bedziesz traktowany jako turysta.
      • 13.11.07, 08:27
        Czesc
        Tak, mam zalatwiony staz, bede miec na to potwierdzenie od
        tamtehjszej strony.. Ile bede czekac na wize aby moc tam pracowac
        przez rok, dwa? Jaki jest koszt takiej wizy? I jakie na nia szanse w
        skali od 1-10?
        • Gość: mmujer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.07, 09:09
          madaminka napisała:

          > Czesc
          > Tak, mam zalatwiony staz, bede miec na to potwierdzenie od
          > tamtehjszej strony.. Ile bede czekac na wize aby moc tam pracowac
          > przez rok, dwa? Jaki jest koszt takiej wizy? I jakie na nia szanse
          w
          > skali od 1-10?

          Jezeli ten staż zapewnia ci jakiś poważny instyut naukowy a nie twój
          szwagier to wizę dostaniesz bez problemu. W tym zaproszeniu na staż
          wg mnie poza określeniem czasu jego trwania powinno byc równiez kto
          pokrywa koszty twojego pobytu. Ty sie zdecyduj czy ty jedziesz na
          staż czy do pracy. Nie mozesz jednocześnie byc na stażu i dodatkowo
          gdzieś pracowac.
          • 13.11.07, 10:16
            Jade na staz, ktory jest stazem podoktorskim a wiec rodzajem pracy
            finansowanym przez tamtejsza strone (amerykanska). KoszT pokrywa
            wiec strona USA.
            Jak dlugo bede czekac na wize po dostarczenu do konsulatu (ambasady
            USA) wniosku z potwierdzeniem strony amerykanskiej o przyjeciu mnie
            do tej pracy (stazu)?
            • 13.11.07, 10:36
              Moim zdaniem wizę dostaniesz "od ręki". Po wizycie w Konsulacie,
              żłożeniu wniosku, paszportu i tych dokumentów w ciagu tygodnia
              przyślą Ci wizę do domu przez DHL.
              Opłaty są ale chyba dasz sobie radę.
    • 13.11.07, 10:58
      Jesli jedziesz na staz podoktorski, to pracodawca prawdopodobnie wystapi o wize
      J-1 (ewentualnie H-1). Od instytucji zapraszajacej dostaniesz formularz DS-2019,
      ktory bedzie podstawa wystawienia wizy przez konsulat. Sama musisz wypelnic
      formularz DS-156 (podanie o wize), poza tym musisz miec paszport wazny
      przynajmniej na 6 miesiecy od daty kiedy chcesz wjechac do USA. Powinnas umowic
      sie na zlozenie papierow w konsulacie i przy tej okazji dowiedz sie czego
      jeszcze wymagaja (jakie zdjecia, oplaty). Poza tym przed zlozeniem papierow w
      konsulacie musisz miec oplacona tzw. SEVIS fee. Z tego co pamietam, wynosi ona
      $100, niezaleznie od kraju zamieszkania. Tego nie da sie zaplacic w konsulacie,
      oplata musi byc przeslana do USA (mozna zaplacic przez internet). Dowiedz sie w
      instytucji zapraszajacej czy oni to oplaca (raczej nie), czy musisz to zrobic sama.
      Jezeli nie jestes na jakiejs liscie podejrzanych terrorystow, to szanse na wize
      sa prawie 100% - po prostu praktycznie nie zdarza sie, zeby komus odmowiono
      takiej wizy. Jesli dostarczysz konsulatowi wszystkie wymagane dokumenty, to wize
      powinnas dostac od reki, ew. w ciagu kilku dni.
      • 13.11.07, 12:37
        Mowiac pracodawca w pierwszym zdaniu masz na mysli strone
        amerykanska, czy jeszcze polska?
        • 13.11.07, 16:19
          madaminka napisała:

          > Mowiac pracodawca w pierwszym zdaniu masz na mysli strone
          > amerykanska, czy jeszcze polska?

          Oczywiscie amerykanska. Polski pracodawca nie ma nic do tego. Mozesz w ogole w
          Polsce nie byc zatrudniona, a procedura bedzie taka sama.
          Wykaz sie inicjatywa i skontaktuj sie z tym amerykanskim pracodawca, oni
          odpowiedza na Twoje pytania. Poza tym kazda duza uczelnia albo instytucja
          naukowa ma International Office i na ich stronie internetowej powinny byc
          wszelkie informacje dla zagranicznych pracownikow, m. in. jaka jest procedura
          zalatwiania wizy i jakie dokumenty sa potrzebne.
    • 13.11.07, 18:48
      Proponuje zajzec na forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?
      f=15562 zamiast oczekiwac odpowiedzi tutaj od azbesto "fachowcow" .
      • 13.11.07, 19:10
        Prawidlowy link do forum postdoc,ow :
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15562
      • 13.11.07, 19:24
        aaron.1 napisała:

        > Proponuje zajzec na forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?
        > f=15562 zamiast oczekiwac odpowiedzi tutaj od azbesto "fachowcow" .

        A ktora konkretnie odpowiedz w tym watku nasuwa Ci podejrzenie, ze jest dzielem
        "azbesto fachowca"?
        Tamto forum dla naukowcow jest O.K., ale tam jest maly ruch i czasem na
        odpowiedz czeka sie tydzien. Poza tym podanie o wize J-1 to nie jest rocket
        science, tylko sprawa wypelnienia jednego formularza i wniesienia oplaty, wiec
        naprawde nie trzeba specjalistycznego forum, zeby uzyskac informacje.
        Na marginesie: "zajrzec" pisze sie przez rz.
        • 14.11.07, 07:47
          Dziekuje wszytskim zyczliwym za odpowiedzi. Mam nadzieje, ze sa one
          prawdziwe a nie tylko tworza zludzenie ze wize dostane szybko i
          bezproblemowo.

  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.