Dodaj do ulubionych

jak dlugo czeka sie na wize do USA (wyjazd na rok)

12.11.07, 15:04
Witam

Czy ktos orientuje sie jak dlugo czeka sie na wize do Stanow bedac
pracownikiem naukowym i jadac tam na okres od roku do dwoch lat na
staz?

Jak wyglada procedura uzyskiwania wizy?
Ile to kosztuje i jakie sa szanse jej otrzymania?

I jeszcze jedno: chce jadac do USA na tygodzien..ile musze czekac na
wize?

Dziekuje za odpoweidz na wszystkie powyzsze pytania.

Edytor zaawansowany
  • 12.11.07, 15:44
    jak chcesz leciec na pare dni do USA to musisz sie starac o wize
    turystyczna i na spotkanie bedziesz czekac 2-3 dni a potem na
    paszport z wiza kolo 5 dni.


    --
    "Miłość i przyjażń wzmacniają poczucie bezpieczeństwa"
    --------------
    "Dopiero samotność uświadamia nam jak jesteśmy bezsilni"
  • 12.11.07, 15:49
    A jesli chce potem pojechac na dluzej (rok, dwa)aby pracowac naukowo
    to jakie mam szanse na taka wize, jaki dokladnie jest to rodzaj wizy
    oraz jak dlugo czeka sie na decyzje?

    p.s. czy Twopja odpwiedz co do wizy krotkotermonwej (turystycznej)
    jest pewna na sto procent?Dziekuje.
  • 12.11.07, 19:10
    Co do wizy turystycznej to tak wlasnie jest,musisz miec na uwadze
    takie cos ze moga Ci zle wydrukowac wize i wtedy paszport zwracasz
    do poprawki,chociaz to jest zdarza sporadycznie ale lepiej miec te
    pare dni luzu :)

    a co do innych wiz to poczytaj na tej stronie:

    polish.poland.usembassy.gov/visas/nonimmigrant_visas/niv_visas2/niv_academic_researchers.html#naukowcy
    --
    "Miłość i przyjażń wzmacniają poczucie bezpieczeństwa"
    --------------
    "Dopiero samotność uświadamia nam jak jesteśmy bezsilni"
  • Gość: mmujer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 23:22
    Sorry, ale na jaki staż tam lecisz? Masz ten staż już załatwiony i
    czekają tam na Ciebie? Jeżeli tak to chyba masz na to jakieś
    dokumenty. Idziesz z nimi do Konsulatu i w krótkim terminie
    dostaniesz wizę. Jeżeli jednak chcesz sobie ten staż załatwic
    dopiero po przylocie do USA to w Konsulacie w staraniu się o wize
    bedziesz traktowany jako turysta.
  • 13.11.07, 08:27
    Czesc
    Tak, mam zalatwiony staz, bede miec na to potwierdzenie od
    tamtehjszej strony.. Ile bede czekac na wize aby moc tam pracowac
    przez rok, dwa? Jaki jest koszt takiej wizy? I jakie na nia szanse w
    skali od 1-10?
  • Gość: mmujer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.07, 09:09
    madaminka napisała:

    > Czesc
    > Tak, mam zalatwiony staz, bede miec na to potwierdzenie od
    > tamtehjszej strony.. Ile bede czekac na wize aby moc tam pracowac
    > przez rok, dwa? Jaki jest koszt takiej wizy? I jakie na nia szanse
    w
    > skali od 1-10?

    Jezeli ten staż zapewnia ci jakiś poważny instyut naukowy a nie twój
    szwagier to wizę dostaniesz bez problemu. W tym zaproszeniu na staż
    wg mnie poza określeniem czasu jego trwania powinno byc równiez kto
    pokrywa koszty twojego pobytu. Ty sie zdecyduj czy ty jedziesz na
    staż czy do pracy. Nie mozesz jednocześnie byc na stażu i dodatkowo
    gdzieś pracowac.
  • 13.11.07, 10:16
    Jade na staz, ktory jest stazem podoktorskim a wiec rodzajem pracy
    finansowanym przez tamtejsza strone (amerykanska). KoszT pokrywa
    wiec strona USA.
    Jak dlugo bede czekac na wize po dostarczenu do konsulatu (ambasady
    USA) wniosku z potwierdzeniem strony amerykanskiej o przyjeciu mnie
    do tej pracy (stazu)?
  • 13.11.07, 10:36
    Moim zdaniem wizę dostaniesz "od ręki". Po wizycie w Konsulacie,
    żłożeniu wniosku, paszportu i tych dokumentów w ciagu tygodnia
    przyślą Ci wizę do domu przez DHL.
    Opłaty są ale chyba dasz sobie radę.
  • 13.11.07, 10:58
    Jesli jedziesz na staz podoktorski, to pracodawca prawdopodobnie wystapi o wize
    J-1 (ewentualnie H-1). Od instytucji zapraszajacej dostaniesz formularz DS-2019,
    ktory bedzie podstawa wystawienia wizy przez konsulat. Sama musisz wypelnic
    formularz DS-156 (podanie o wize), poza tym musisz miec paszport wazny
    przynajmniej na 6 miesiecy od daty kiedy chcesz wjechac do USA. Powinnas umowic
    sie na zlozenie papierow w konsulacie i przy tej okazji dowiedz sie czego
    jeszcze wymagaja (jakie zdjecia, oplaty). Poza tym przed zlozeniem papierow w
    konsulacie musisz miec oplacona tzw. SEVIS fee. Z tego co pamietam, wynosi ona
    $100, niezaleznie od kraju zamieszkania. Tego nie da sie zaplacic w konsulacie,
    oplata musi byc przeslana do USA (mozna zaplacic przez internet). Dowiedz sie w
    instytucji zapraszajacej czy oni to oplaca (raczej nie), czy musisz to zrobic sama.
    Jezeli nie jestes na jakiejs liscie podejrzanych terrorystow, to szanse na wize
    sa prawie 100% - po prostu praktycznie nie zdarza sie, zeby komus odmowiono
    takiej wizy. Jesli dostarczysz konsulatowi wszystkie wymagane dokumenty, to wize
    powinnas dostac od reki, ew. w ciagu kilku dni.
  • 13.11.07, 12:37
    Mowiac pracodawca w pierwszym zdaniu masz na mysli strone
    amerykanska, czy jeszcze polska?
  • 13.11.07, 16:19
    madaminka napisała:

    > Mowiac pracodawca w pierwszym zdaniu masz na mysli strone
    > amerykanska, czy jeszcze polska?

    Oczywiscie amerykanska. Polski pracodawca nie ma nic do tego. Mozesz w ogole w
    Polsce nie byc zatrudniona, a procedura bedzie taka sama.
    Wykaz sie inicjatywa i skontaktuj sie z tym amerykanskim pracodawca, oni
    odpowiedza na Twoje pytania. Poza tym kazda duza uczelnia albo instytucja
    naukowa ma International Office i na ich stronie internetowej powinny byc
    wszelkie informacje dla zagranicznych pracownikow, m. in. jaka jest procedura
    zalatwiania wizy i jakie dokumenty sa potrzebne.
  • 13.11.07, 18:48
    Proponuje zajzec na forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?
    f=15562 zamiast oczekiwac odpowiedzi tutaj od azbesto "fachowcow" .
  • 13.11.07, 19:24
    aaron.1 napisała:

    > Proponuje zajzec na forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?
    > f=15562 zamiast oczekiwac odpowiedzi tutaj od azbesto "fachowcow" .

    A ktora konkretnie odpowiedz w tym watku nasuwa Ci podejrzenie, ze jest dzielem
    "azbesto fachowca"?
    Tamto forum dla naukowcow jest O.K., ale tam jest maly ruch i czasem na
    odpowiedz czeka sie tydzien. Poza tym podanie o wize J-1 to nie jest rocket
    science, tylko sprawa wypelnienia jednego formularza i wniesienia oplaty, wiec
    naprawde nie trzeba specjalistycznego forum, zeby uzyskac informacje.
    Na marginesie: "zajrzec" pisze sie przez rz.
  • 14.11.07, 07:47
    Dziekuje wszytskim zyczliwym za odpowiedzi. Mam nadzieje, ze sa one
    prawdziwe a nie tylko tworza zludzenie ze wize dostane szybko i
    bezproblemowo.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.