Dodaj do ulubionych

kulinaria- czym zaskoczyć gości na urodzinach?

16.07.10, 10:00
jutro wyprawiamy Dawidowe urodziny. wielkiej uczty nie robie, zreszta nie
bardzo chce sie jesc przy tej pogodzie.,
ale wszyscy goscie sa przyjezdni, wiec coś konkretniejszego muszę przyrzadzic.
bedzie tort, muffiny, ciasto z morelami
bedzie chow main nuddles, salatka z makaronem ryzowym i salatka z makaronem i
kurczakiem- 3 rzeczy z kluchami
ciezko mi sie teraz mysli i dlatego nie moge nic wymyslec, pomozecie?
lubie rodzine zaskakiwac smakolykami, dlatego pytam o kreatywne pomysly, nad
ktorymi nie trzeba spedzac duzo czasu.
tylko nie owoce morza- bo nikt nie przepada
--
Dawid, 19. 07. 2007r.
---
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
Edytor zaawansowany
  • 16.07.10, 10:37
    a czym chcesz zaskoczyc? bo smakolyk, to mi sie tylko z czyms
    slodkim kojarzy. no chyba, ze mieso albo salatka na slodko?:)...
  • 16.07.10, 10:43
    a mi smakołyk ze wszystkim co cieszy podniebienie :)
    wszystko jedno Kasiu co, dawaj fajne i latwe w wykonaniu przepisy, na Ciebie
    licze najbardziej :D
    --
    Dawid, 19. 07. 2007r.
    ---
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
  • 16.07.10, 10:52
    U nas była sałatka warstwowa, bo "sama" się robi :) Plus śledziowa, bo ja
    uwielbiam :) I z kurczaka, bo lekka i smaczna.
    Do tego tort i ciasta pieczone przez babcie.
    Aaaaaa i Lilkowe frytki kurczakowe, bo zrobiłam z rana, goście jedli na zimno, a
    ja sobie z nimi przy stole mogłam siedzieć.
    --
    Dzieci to to co mi wyszło najlepiej chociaż nie najłatwiej :D
  • 16.07.10, 10:59
    Klaryska, nie ma takich co sie same robia!
    a te frytki to przypomnijcie jak sie robi, bo ja niby czesto robie paski
    kurczaka w ciescie nalesnikowym, ale nie chca mi wyjśc chrupiace..
    --
    Dawid, 19. 07. 2007r.
    ---
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
  • 16.07.10, 15:31
    Warstwowa robi się sama :) bo gotuje się tylko jajka, a resztę ściera lub kroi
    ale to są niewielkie ilości. I też jest najsmaczniejsza zrobiona rano, a nie
    świeża więc oszczędza czas :D
    --
    Dzieci to to co mi wyszło najlepiej chociaż nie najłatwiej :D
  • 16.07.10, 20:44
    ja chyba jeszcze nafaszeruje ogorki czyms dobrym :)
    np cos takiego:
    www.ksiazka-kucharska.pl/img_przepisy/6893/zdjecie.jpg
    szybko sie robi i ladnie udekoruje :)
    dzis musze menu ustalic by meza z ranca na zakupy wyslac, impreza
    popoludniu, wiec mam duzo czasu :)
    --
    Lilablog
    Rzeczy dla dzieci
  • 16.07.10, 21:10
    no i jednak stawiam na pzrekaski. mąż odmowil w taki upal stania przy
    grillu, wiec tylko beda szaszlyki, reszta na zimno, mysle o jakis
    kanapeczkach z roznymi pastami.
    --
    Lilablog
    Rzeczy dla dzieci
  • 16.07.10, 21:22
    Twoj M. ma swieta racje. mi odbilo bo wmowilam sobie ze musze zrobic tort-
    motyla i pare innych rzeczy, a teraz klne, bo pot leje sie ze mnie litrami, na
    zakupach bylam 3 h, a i tak makaronu ryzowego nie kupilam, bo WSZEDZIE wykupione.
    marze tylko by przetrwac weekend, ale mysl ze w koncu zobacze sie z moim
    dzieckiem trzyma mnie przy zyciu ;)
    te przeklenstwa to wynik piwa wypitego na pusty zoladek i w totalnym zmeczeniu ;)

    --
    Dawid, 19. 07. 2007r.
    ---
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
  • 16.07.10, 21:25
    podziwiam, ze robisz tort...ja oczywiscie zamowilam, bo ja z czasem
    slabo...moze kiedys zrobie..choc takiego talentu do ciast u mnie brak
    ;)
    --
    Lilablog
    Rzeczy dla dzieci
  • 16.07.10, 21:56
    nasi faceci (ci mali) obchodza urodziny tego samego dnia, lub prawie
    tego samego, prawda?

    moj jest z 19-go lipca....
  • 16.07.10, 23:01
    no mój jak Twój- 19ty :) to dlatego prawie jedynie Wy aktywne w tym wątku, bo na
    bieżąco jesteście :D
    --
    Dawid, 19. 07. 2007r.
    ---
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
  • 16.07.10, 23:24
    my juz jestesmy dawno po imprezie! a jutro wyjezdzamy nad morze na
    dwa tygodnie.

    zycze udanej imprezy i wszystkiego najlepszego dla chlopcow:)
  • 17.07.10, 09:13
    Skorzystam z pomysłow na początku sierpnia;)
    --
    Nakrętka nie da się odkręcić, dopóki nie wykrzykniesz magicznego słowa. Gdy już
    masz wykrzyknąć to słowo, okazuje się, że w pobliżu są dzieci.
  • 16.07.10, 11:01
    wiesz, my mamy dosc specyficzne podniebienie:) lubimy tak troche na
    kwasnawo, winegretowo.

    o miesie w taki upal to nawet myslec nie moge:) ale moze jakos
    salatkowo. za kazdym razem, kiedy wizytuje nas moja mama to juz w
    drzwiach mi mowi, ze na kolacje chce salatke z gruszka:), czyli:

    - dojrzale gruszki
    - salata (najlepiej roszponka, ale maslowa tez by przeszla)
    - gorgonzola
    - uprazone orzechy wloskie
    - no i malinowy sos balsamiczny (oliwa z oliwek, ocet balsamiczny,
    sok z malin lub swieze maliny, ale trzeba byloby to jakos doslodzic)

    albo ze szpinakiem. swiezym:
    - szpinak
    - bekon zesmazony na chrupko
    - pomidorki koktajlowe
    - moga byc prazone orzeszki pinii
    - sos jogurtowy z czosnkiem

    albo z serem halloumi, ktory u nas w domu robi niezmiennie furore,
    nawet moj syn go lubi (ma dodatek mleka koziego, co powoduje, ze ma
    bardzo charakterystyczny smak). ale skubany tani nie jest. podaje
    sie go grillowanego (mam taka specjalna patelnie). robie go z
    dodatkiem innych grillowanych warzyw np. cukinii, papryki i do tego
    rukola i sos winegret.

    a moze papryka grillowana z oliwa w czosnku? najlepiej czerwona, bo
    jest najbardziej miesista.

    a bruschetta? teraz coraz czesciej mozna dostac dobre pomidory, do
    tego swieza bazylia, czosnek, oliwa i cebula
  • 16.07.10, 11:28
    ta gruszkowa zrobie!! ale pysznie brzmi
    a na danie z serem halloumi to bym sie do Ciebie wprosila :D
    nie mam na czym ugrillowac, a strasznie lubie grillowane warzywa
    --
    Dawid, 19. 07. 2007r.
    ---
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
  • 16.07.10, 11:51
    wiesz co, ale ja warzywa to "grilluje" w piekarniku.

    np. taka papryke kroje na pol, wyciagam z niej syf, klade na alu
    folii (mniej blyszczaca strona w gore) i przypalam ja pod grzalka
    grillowa. potem wyciagam, kalde na nia sciereczke, zeby
    sie "spocila" i kiedy troche przestygnie, sciagam z niej skorke.
    kroje i wrzucam do oliwy z czosnkiem i ziolami. no i masz juz danie
    same w sobie. taka papryke mozesz tez uzyc jako dodatek do salatek.
    swietnie komponuje sie z feta, mozzarella. czasem taka papryke
    miksuje w blenderze i mam sos - takie ala pesto. zastosowan jest bez
    liku.
  • 16.07.10, 13:00
    Asiunia ja mysle,ze jakbys zamowila pizze to bys wszystkich
    zaskoczyła :) ja tak raz zrobiłam- goscie liczyli na
    poczęstunek,zawsze cos extra wymyslam a tu proszę-kurier z pizzą :)
    raz taki kawał zrobiłam i wszyscy pamiętają!
    --
    Moje anioły
    Moje obrazy
    mój synek Julian urodzony 25 lipca 2007
  • 16.07.10, 11:40
    Dziewczyny! Normalnie jak to czytam to czuję, jak ślinianki mi pracują. Serio...
    Taki upał a ja ciągle głodna ;)
  • 20.07.10, 22:19
    No i jak wam się kochane sprawdziło jedzonko na urodzinkach?
    Napiszcie co w upały najlepiej wchodziło gosciom, jakie przystawki robiłyście,
    bo nie mam weny do wymyslania a w sobotę my robimy grilka urodzinowego.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.