kulinaria- czym zaskoczyć gości na urodzinach? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • jutro wyprawiamy Dawidowe urodziny. wielkiej uczty nie robie, zreszta nie
    bardzo chce sie jesc przy tej pogodzie.,
    ale wszyscy goscie sa przyjezdni, wiec coś konkretniejszego muszę przyrzadzic.
    bedzie tort, muffiny, ciasto z morelami
    bedzie chow main nuddles, salatka z makaronem ryzowym i salatka z makaronem i
    kurczakiem- 3 rzeczy z kluchami
    ciezko mi sie teraz mysli i dlatego nie moge nic wymyslec, pomozecie?
    lubie rodzine zaskakiwac smakolykami, dlatego pytam o kreatywne pomysly, nad
    ktorymi nie trzeba spedzac duzo czasu.
    tylko nie owoce morza- bo nikt nie przepada
    --
    Dawid, 19. 07. 2007r.
    ---
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
    • a czym chcesz zaskoczyc? bo smakolyk, to mi sie tylko z czyms
      slodkim kojarzy. no chyba, ze mieso albo salatka na slodko?:)...
      • a mi smakołyk ze wszystkim co cieszy podniebienie :)
        wszystko jedno Kasiu co, dawaj fajne i latwe w wykonaniu przepisy, na Ciebie
        licze najbardziej :D
        --
        Dawid, 19. 07. 2007r.
        ---
        "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
        Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
        • U nas była sałatka warstwowa, bo "sama" się robi :) Plus śledziowa, bo ja
          uwielbiam :) I z kurczaka, bo lekka i smaczna.
          Do tego tort i ciasta pieczone przez babcie.
          Aaaaaa i Lilkowe frytki kurczakowe, bo zrobiłam z rana, goście jedli na zimno, a
          ja sobie z nimi przy stole mogłam siedzieć.
          --
          Dzieci to to co mi wyszło najlepiej chociaż nie najłatwiej :D
        • wiesz, my mamy dosc specyficzne podniebienie:) lubimy tak troche na
          kwasnawo, winegretowo.

          o miesie w taki upal to nawet myslec nie moge:) ale moze jakos
          salatkowo. za kazdym razem, kiedy wizytuje nas moja mama to juz w
          drzwiach mi mowi, ze na kolacje chce salatke z gruszka:), czyli:

          - dojrzale gruszki
          - salata (najlepiej roszponka, ale maslowa tez by przeszla)
          - gorgonzola
          - uprazone orzechy wloskie
          - no i malinowy sos balsamiczny (oliwa z oliwek, ocet balsamiczny,
          sok z malin lub swieze maliny, ale trzeba byloby to jakos doslodzic)

          albo ze szpinakiem. swiezym:
          - szpinak
          - bekon zesmazony na chrupko
          - pomidorki koktajlowe
          - moga byc prazone orzeszki pinii
          - sos jogurtowy z czosnkiem

          albo z serem halloumi, ktory u nas w domu robi niezmiennie furore,
          nawet moj syn go lubi (ma dodatek mleka koziego, co powoduje, ze ma
          bardzo charakterystyczny smak). ale skubany tani nie jest. podaje
          sie go grillowanego (mam taka specjalna patelnie). robie go z
          dodatkiem innych grillowanych warzyw np. cukinii, papryki i do tego
          rukola i sos winegret.

          a moze papryka grillowana z oliwa w czosnku? najlepiej czerwona, bo
          jest najbardziej miesista.

          a bruschetta? teraz coraz czesciej mozna dostac dobre pomidory, do
          tego swieza bazylia, czosnek, oliwa i cebula
    • Dziewczyny! Normalnie jak to czytam to czuję, jak ślinianki mi pracują. Serio...
      Taki upał a ja ciągle głodna ;)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Oferty

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.