Dodaj do ulubionych

kukurydza - czy ktoś wie...?

09.09.11, 21:04
Uwielbiam gotowaną kukurydzę. Ale nigdy-przenigdy nie udało mi się samej w domu ugotować jej takiej pysznej i mięciutkiej, jak sprzedają na ulicy. Albo jak w KFC. Czy to "wina" samej kukurydzy, że np. mało słodka, czy też trzeba ją jakoś specjalnie gotować, w jakiejś specjalnej miksturze? Wiecie coś może?
--
Konrad 22.07.2007
MY
"Boże, jaka ja muszę być niegrzeczna, żeby mieć chwilę dla siebie." (Krystyna K.)
Edytor zaawansowany
  • sierpniowa27 09.09.11, 21:09
    Kukurydza w KFC jest taka pyszna i slodka, bo zostala wczesniej
    zamrozona. KFC uzywa mrozonej kukurydzy nawet latem, nie tylko ze
    wzgledow logistyczych, ale i z powodu wlasnie tego smaku. Jak sie
    mrozi surowa kukurydze, to robi sie slodsza - to samo dzieje sie z
    ziemniakami np, z tym ze slodkie ziemniaki sa paskudne.

    Uzyj mrozonej (zima nie bedziesz miala z tym problemu:) dobrej
    jakosci - a reszta normalnie, jak powyzej radzą.


    -- Znalazlam tylko takie cos, no i ze wode trzeba posloic w czasie gotowania, a potem dac duzo masla;-)
  • sierpniowa27 09.09.11, 21:13
    www.youtube.com/watch?v=enMC-2-hJ1I

    niby tu jest sekret;-)
  • alcea3 09.09.11, 21:16
    są tez rozne rodzaje kukurydzy, ta twarda to pastewna
    --
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany
    poglądów, bez podawania przyczyny.
  • zabka11 09.09.11, 21:52
    Ja zawsze do gotowania dodaję i cukru sporo i soli.
    Ale dużo zależy tez od kukurydzy, jak wybieram, to naciskam surowe ziarno, i patrzę czy sok "tryska" jak tak, to dla mnie oznacza że pycha i dobra będzie.
    Pozdrawiam
    --
    Ania,gg 9669529, mama:
    Małgosi 11.10.2002 i Jasia 17.08.2007
    pomoz-amelce.pl/index.html
    pomozmyamelce.blogspot.com/
  • domatorka.amatorka 09.09.11, 21:55
    dziewczyny mają rację /jak zwykle zresztą/ kukurydza nie może być pastewna,a zamrożona po ugotowaniu jest dużo słodsza.
    Sezon w pełni, na naszym targu po 1,00 sprzedają a w domu mam zawody kto zje więcej-wiodę prym, ale za chiny nie przyznam się ile wynosi mój aktualny rekord :P
    --
    Żeby adoptować dziecko trzeba przejść kurs i ocenę psychologa. Żeby mieć własne wystarczy popęd seksualny i brak wyobraźni...
  • lipiec_2007 09.09.11, 21:55
    Ja zawsze kupuje te cukrowa kukurydze i wychodzi pyszna. spróbuje kiedyś z tym mrozeniem i sprawdze, czy będzie jeszcze pyszniejsza:)
  • metanira 09.09.11, 22:00
    Ja dotąd do gotowania dodawałam zawsze trochę soli, cukru i mleka. Dzisiaj wyczytałam w necie, że gotowana bez soli jest delikatniejsza. Dzisiaj ugotowałam i była bardzo dobra, ale to jeszcze nie to ;) Jedna mi została nieugotowana, zamrożę ją i jutro zobaczę. A zamrożoną przed gotowanie rozmrozić, czy wrzucić do wrzątku zamrożoną?
    --
    Konrad 22.07.2007
    MY
    "Boże, jaka ja muszę być niegrzeczna, żeby mieć chwilę dla siebie." (Krystyna K.)
  • pabia_a 10.09.11, 06:57
    ja gotuję w wodzie z dodatkiem mleka i cukru, sprawdzam co jakiś czas czy już jest miękka, podobno jak zadługo się ją gotuje tokukurydza twardnieje, podaję z masłem i solą, młody uwielbia:)
  • zalasso 11.09.11, 00:14
    mniam mniam mniam, ależ bym zjadła teraz taką kukurydzę, a nie mam w domu :( uwielbiam!
    --
    Kubuś (2007) i Wojtuś (2009)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka