Dodaj do ulubionych

danie z cukini-znacie dobry przepis?

10.07.07, 09:31
j/w, wylaczajac leczo bo to umiem zrobic:)
Obserwuj wątek
    • f3f Zapiekanka z ryżu i cukinii, mniam :) 10.07.07, 09:38
      ja znam b.dobre i kaloryczne :))

      SKŁADNIKI:
      250 g białego ryżu
      300 g cukinii
      czosnek (wedle uznania)
      50 g masła
      80 g sera żółtego ( np ementalera)
      2 łyżki startego parmezanu
      2 łyżki oliwy
      sól, pieprz

      PRZYGOTOWANIE
      Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w talarki. Czosnek przecisnąć przez
      praskę (lub drobno posiekać) i zeszklić na patelni z oliwą, dodać cukinię
      poddusić mieszając. Doprawić solą i pieprzem, podsmażyć na złoto z obu stron.
      Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dodać ok 20 g masła i starty
      parmezan. Ser żółty pokroić w cienkie plasterki.
      Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać na przemian warstwami
      ryż-cukinia-ser żółty. Wierzchnia warstwa to ryż, parę plasterków sera żółtego i
      wiórki masła. Zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do ok 190C.
    • burda3 Re: danie z cukini-znacie dobry przepis? 10.07.07, 09:40
      Ja kroje cukinie na talarki, osalam- odsączam z nadmiaru wody i soku- potem
      panieruje( kto co lubi - mozna orzeszki pinii, musli, klasyczna bułka tarta z
      jajkiem, do tego zioła...)
      Smaże krótko na rozgrzanej oliwie z dwóch stron- podaje z sosem np.
      smietanowo/serowym lub czosnkowym albo z pomidorkiem ze smietanka i cebulką]
      pycha ;-)
    • lipiec_2007 Re: danie z cukini-znacie dobry przepis? 10.07.07, 09:55
      Uwielbiam cukinie.

      Bardzo lubie grilowane (w piecyku) pokrojone w kostke warzywa (cukinia,
      papryka, cebula, pomidor, moze byc rownieze baklazan) z czosnkiem, bazylia i
      oregano, skropione oliwa z oliwek. Do tego swietnie pasuje kus-kus. Pyszne na
      cieplo i zimno.

      Mozna tez zrobic sos do makaronu: podsmazyc cukinie z czosnkiem, dodac ulubione
      przyprawy. Na koniec zalac smietana - taka wysokoprocentowa, zeby sie nie
      zwazyla.

      Uwielbiam tez roladki z cukinii z suszonymi pomidorami, mozzarella i swieza
      bazylia, ale to raczej przystawka niz glowne danie. Mniam!
      • burda3 Lipiec ;-) 10.07.07, 10:06
        Grilujesz w piekararniku kładąc na blachę - czy do naczynia zarodpornego
        dajesz - smarujesz to oliwą ( spód ) zeby nie przywarło?
        • lipiec_2007 Re: Lipiec ;-) 10.07.07, 10:17
          Na blache ukladam folie aluminiowa (mniej mycia). wszystkie warzywa skrapiam
          oliwa, zeby nie wysuszyc i dodaje przyprawy. Rozgrzewam gorny grill w
          piekarniku na maxa i wkladam blache na jakies 30-40 min, az sie warzywa
          zrumienia. Zapach roznosi sie po calym miescie....

          Cukinie i baklazana przed grillowaniem sole i zostawiam na pol godziny az
          sie "spoca". w ten sposob pozbywam sie goryczy z baklazana i nadmiaru wody.
    • f3f Cukinia faszerowana 10.07.07, 10:11
      Cukinia faszerowana:
      cukinie
      mięso mielonego
      pomidor
      ząbek czosnku, mała cebula
      oregano, sól, pieprz

      Cukinie przekroić wzdłuż na połówki i wydrążyć miąższ. Miąższ, pomidor, cebulę i
      czosnek drobno posiekać, wymieszać z mięsem, doprawić solą, pieprzem i oregano.
      Napełnić farszem połówki cukinii. Piec je w rozgrzanym piekarniku. Podawać
      gorące z sosem pomidorowym lub keczupem, posypane natką pietruszki.
      • izoola a propo faszerowanej 10.07.07, 12:40
        zdecydowalam sie zrobic faszerowna ale z mieskiem drobiowym. mam piekarnik bez
        termoobiegu, z dolna i gorna grzalka, jak dlugo ma sie to zapiekac i w jakiej
        temp zeby cukinia byla miekka? mam ja przykryc folia sreberkiem zeby sie poddusila?
    • e-millie cukinia faszerowana pomidorami i mozarellą 10.07.07, 10:17
      cukinie (3-4 sztuki)przeciąć na połówki (podłużnie), wydrążyć (najlepiej małą
      łyżeczką), delikatnie posolić. na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę,
      dodać pomidory krojone z puszki (ja kupuję pudliszek :), przyprawić (ja daję
      sól, pieprz, zioła prowansalskie, a jak nie karmię to jeszcze czosnek i ostrą
      paprykę), a na sam koniec stratą mozarellę (trochę więcej niż pół kuli). cukinie
      ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, nałożyć do nich farsz i na
      wierzch jeszcze delikatnie posypać startą mozarellą i skropić olejem. piec w
      piekarniku w temp. 180 stopni, aż ser się ładnie zarumieni. dobrze, żeby cukinie
      były młode, żeby nie miały za twardej skórki. przepis prosty i szybki,polecam,
      smacznego!
      --
      border="0"
      src="http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20729;29/st/20070706/dt/6/k/94d7/preg.png"></a>
    • e-millie cukinia faszerowana mięsem 10.07.07, 10:20
      przepis podobny do f3f, tylko że dajemy mięso mielone przygotowane dokładnie tak
      jak na klopsy mielone. cukinie faszerowaną mięsem najlepiej podawać z sosem
      koperkowym, który ja robię na szybcika z sosu białego knorra (bez konserwanów:).
      smakuje dorosłym i dzieciom, bo jest delikatne.
      --
      border="0"
      src="http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20729;29/st/20070706/dt/6/k/94d7/preg.png"></a>
    • olcia.kaktus Re: danie z cukini-znacie dobry przepis? 10.07.07, 11:22
      bardzo prosta i przepyszna!!! z Pascala
      i zawsze wychodzi :)

      makrela (dwa ładne filety)
      2 ładne cukinie
      2 ząbki czosnku
      2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
      2 cebule
      1 szklanka mleka
      4 jajka
      100 g parmezanu
      przyprawa w minikostkach Czerwone Małe Papryczki Knorr
      sól i pieprz do smaku
      tymianek

      Zapiekanka z cukinii z makrelą
      Danie doskonałe na zimne wieczory. Jeżeli akurat nie masz pod ręką cukinii,
      możesz ją zastąpić innym warzywem, ale o podobnej konsystencji, np. bakłażanem
      lub słodkim ziemniakiem. Podawaj bardzo gorące!

      Dla: 4 osób
      Czas pieczenia: 20 – 25 minut

      Jak to zrobić:
      1. Posiekaj 3 ząbki czosnku, dodaj do niego odrobinę soli, aby łatwiej zrobić
      papkę.
      2. 2 cebule pokrój w talarki.
      3. Cukinie umyj w wodzie, odetnij im końcówki i zetrzyj cukinie razem ze skórką
      na tarce.
      4. Na patelnie dodaj 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia. Wrzuć na zimną oliwę
      papkę z czosnku. Jak będzie skwierczało dodaj cebulę.
      5. Startą cukinię wrzuć na patelnie do reszty składników i podsmaż wszystko 3-4
      minuty mieszając.
      6. Weź makrelę i zdejmij jej ości. Posyp solą i pieprzem do smaku.
      7. Użyj miseczki i wlej do niej 1 szklankę mleka, 4 jajka, wymieszaj i dodaj
      odrobinę soli i pieprzu.
      8. Do smażącej się cukinii dodaj tymianek, wymieszaj, potem sól i pieprz.
      9. Do miski przenieś połowę naszej cukinii z patelni i połóż na to kawałki
      makreli (zawsze skórką do góry). Na makrelę nałóż parmezan – sklei on nam
      zapiekankę.
      10. Ponownie połóż cukinie z patelni, makrelę, tworząc kolejną warstwę.
      11. Miseczką z mlekiem i jajkami zalej makrelę z cukinią. Sprawdź dokładnie,
      czy jajko zalało całą miskę i czy dotarło na samo dno.
      12. Na sam wierzch dodaj przyprawę w minikostkach Czerwone Małe Papryczki Knorr
      i posyp parmezanem.
      13. Włóż do rozgrzanego pieca i piecz w temperaturze 180 stopni C z
      termoobiegiem przez 20-25 minut.
      14. Podawaj bardzo gorące!


      Smacznego, aż sama nabrałąm na nią ochoty, chyba dziś zrobię na obiadek mniam
      Pozdr.
      Olcia
      --
      Nasze Maleństwo niedługo będzie z nami
    • mama-zuzi1 Re: danie z cukini-znacie dobry przepis? 10.07.07, 15:11
      Ja uwielbiam cukinię z makaronem. Krolisz cukinię na talarki, takie trochę
      grubsze. Podsmażasz. Gotujesz makaron penne, odcedzasz i wrzucasz z powrotem do
      garnka. Do tego cukinia i sos pesto. Mozna kupić w markecie. Tak nie za dużo
      tego pesto. Mieszasz, mozna dodać soli.
      Wersja druga. Zamiast pesto dajesz mozzarelę pokrojoną w kostkę i trochę
      podsmazonego czosnku. Tyle, że tym razem zostawiasz wszystko ma jakieś 10 min
      pod przykryciem żeby się mozzarella rozpusciła.
      PYCHA!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka