04.03.09, 13:57
Jakiej kapusty używacie do bigosu: słodkiej czy kwaśnej?
Ja kiedyś używałam jednej i drugiej /gotowałam osobno/, ale teraz chyba mi się
kubki smakowe zużyły i namiętnie używam tylko kiszonej kapusty.

Uwielbiam jak bigos jest tak kwaśny żeby paszczą wykręcało;)
Na szczęście domownicy podzielają moje upodobania kulinarne, więc smakuje
wszystkim.
Zaskoczyła mnie ostatnio moja własna, osobista siostra twierdząc,że bigos to
tylko ze zwykłej, białej kapusty <że coooo?> ewentualnie lekko doprawiony
sokiem z cytryny:(

No to ankietę muszę zrobić coby wypośrodkować nasze opinie:)
--
Starszy
Córa
Młodszy
Edytor zaawansowany
  • blanka0 04.03.09, 14:01
    no tylko z kiszonej, musi gebe wykrzywiac
    uwielbiam jak sa grzybki ale moj m grzybow nie jada wiec sie
    poswiecam dla niego
    dzisiaj mamy na obiadek bigosik, bo mi sie gotowac nie chcialo :-)
    --
    Lena ma
    WRZESIEN 2009
    ja i on
  • agusiajasia 04.03.09, 14:03
    Bigosik....mmmmmm :)
    Marzy mi się z ziemniaczkami....
    Oczywiście tylko z kiszonej, musi wykręcać!
    --
    Jan 26.11.2004, Zofia 22.07.2007, Franciszek 08.02.2009
  • dorka3078 04.03.09, 14:05
    ja też robię tylko z kiszonej ,grzybki musowo muszą być ,kiełbacha i
    mięcho ,dodaję łyżkę miodu jak za bardzo wykręca, no i dla mnie nie
    do przejścia jest dodawanie ketchupu co widziałam już u kilku osób
    --
    Klaudia 09.08.2000 Zuzia 3.07.2007 Szczecin-Czarna Łąka
    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=45858
  • blanka0 04.03.09, 14:08
    moja mama zawsze dodawala przecier pomidorowy ale ze moj m nie jada
    pomidorow to od jakiegos czasu jemy bez przecieru
    --
    Lena ma
    WRZESIEN 2009
    ja i on
  • aurinko 04.03.09, 14:09
    Bigos robię z mieszanej kapusty, ale z przewagą kiszonej, przeważnie 3/4kg kiszonej i 1/4kg białej słodkiej. Do tego różne rodzaje mięsa, przeważnie jest to kawałeczek łopatki, wołowiny, resztki jagnięciny które wykrajam z mięsa kupowanego dla Małej, wędzonki kolekcjonowane w zamrażalce specjalnie do bigosu, grzyby suszone, śliwki suszone, cebulka, przyprawy, łyczek winka czerwonego jeśli akurat mam w domu i leciutkie gotowanie przez pierwszy dzień 2-3h, potem przez 3-4 dni po pół godzinki. Mniam :)
    --
    Najlepsze Forum Rówieśnicze
  • a.zaborowska1 04.03.09, 14:15
    domatorka ja tak jak ty BIGOS to kapusta kiszona kwaśna + różne
    mięcho i prawdziwe grzyby suszone :-)
    Cała reszta dla mnie to jest "ala Bigos"
    --
    "W życiu piękne są tylko chwile ..."
  • ri.ka 04.03.09, 14:16
    bigosik pyszna sprawa zjadło by się ale narazie to tylko marzenie
    eehhhh
    a robię mieszany z kwaśnej i z białej ale kwaśnej jest więcej
    no i oczywiscie grzybki, kiełbacha, mięcho i przecier
    a z dodatków to wino czerwone i łyzka powideł


    --
    Antoś 08.07.2007, Agatka 10.02.2009
  • anula_82 04.03.09, 14:16
    wolę z samej kiszonej kapuchy :)) i to tak ukiszonej tradycyjnie a
    nie ukwaszonej sklepowej (twarda,blee)


    --
    I synek 26 07 2007
    II synek 23 04 2009
  • monikaj21 04.03.09, 14:39
    Dla mnie bigos to tylko ze słodkiej + przecier pomidorowy :)
    Z kwaszonej też lubię ale to się u mnie 'kapusta' nazywa :)
  • marigold222 04.03.09, 18:11
    u mnie pół na pół lub kapusta wigilijna z samej kwasnej, lub, ewentualnie, 3/4
    kwaśnej, 1/4 słodkiej
  • agasar79 04.03.09, 19:37
    tylko z kiszonej, najbardziej lubię robić bigos latem z młodej
    kiszonej kapusty, mniam :))) Zimą gdy jest zbyt kwaśna troszkę moczę
    ją w wodzie, ale ogólnie lubię dosyć kwaśny bigos :)
  • lipiec_2007 04.03.09, 21:02
    u mnie bigos robi sie z kapusty mieszanej z serdeczniejszym uklonem
    w strone kiszonej + miesa + przecier pomidorowy.

    i tez lubie jak bigos ma "moc"
  • lipiec_2007 04.03.09, 21:04
    i nie trzeba kapusty gotowac oddzielnie. najpierw gotuje sie slodka,
    a kiedy zmieknie dodaje sie kiszona i juz.
  • michalina_79 04.03.09, 21:13
    no to widocznie tylko ja robię bigos z białej kapusty, resztę dodaję normalnie
    kiełbasę, mięsko najczęściej robię na żeberkach, kapustę gotuję z liściem
    laurowym i zielem angielskim potem dodaję obsmażone żeberka, potem kiełbasę a na
    końcu koncentrat pomidorowy doprawiam do smaku sola i pieprzem (od dłuższego
    czasu nie używam w ogóle vegety i takich tam podobnych:)
  • joasia83m 05.03.09, 12:06
    ja tak jak Ty:)
    choc zjem tez i mieszany.
    ale jak tylko pojawia sie mloda kapusta, to dla mnie zaczyna sie raj
    dla geby, taka kapuste moge jesc non stop:))
    a w zimie, robie raczej mieszany z przewaga bialej kapusty
    --
    Dawid, 19. 07. 2007r.
    ---
    kiedy myślę i nic nie wymyślę, to sobie myślę: po co ja tyle myślę,
    przecież i tak nic nie wymyślę!
    ---
  • domatorka.amatorka 04.03.09, 21:32
    dzięki za odpowiedzi
    gusta i przepisy różne ale z tendencją w stronę kwaśnicy :D
    --
    Starszy
    Córa
    Młodszy
  • anmroz 05.03.09, 06:46
    Różnie, w zależności od ochoty - i z kiszonej i mieszany. Nie dodaję kiełbasy,
    tylko samo mięsko.
    --
    Michałek, 26 lipca
  • beetaa 05.03.09, 08:58
    ale mi temat poddalyscie, odkiedy tu mieszkam gotowalam bigos
    slownie jeden raz :( dwa razy pierogi z kapusta i grzybami, musze
    sie przemoc i sprobowac z ich kapusty kiszonej, albo znow sama
    zakisic
    bigos to dla mnie potrawa z kapusty kiszonej, z kapusty bialej
    ewentualnie z dodatkiem koncentratu pomidorowego to poprostu
    kapusta, a kapusniak to zupa z bialej kapusty.
    Ostatnio ugotowalam kapusniak z kapusty wloskiej i nie polecam, to
    nie ten smak co z normalnej bialej.
  • lipiec_2007 05.03.09, 10:11
    ojej. u mnie kapusniak robi sie z kapusty kiszonej...
  • beetaa 05.03.09, 10:34
    fajnie tak sobie poporownywac, bo co region to inne okreslenie, a
    moze lepiej powiedziec co rodzina ;)
    A Polska to niby taki jednolity kraj, a ile okreslen na potrawy z
    kapusty ;) i ile ich rodzajow
  • domatorka.amatorka 05.03.09, 11:29
    u mnie kapuśniak też tylko z kiszonej kapusty:)
    z białej lub włoskiej kapusty to zupa prezydencka/ta odchudzająca;)
    --
    Starszy
    Córa
    Młodszy
  • dorka3078 05.03.09, 12:20
    no u mnie kapuśniak też musi wykręcać i mieć dużo podsmażonego boczku
    ,mniam
    --
    Klaudia 09.08.2000 Zuzia 3.07.2007 Szczecin-Czarna Łąka
    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=45858
  • domatorka.amatorka 05.03.09, 20:32
    oo, Dorka my to mogłybyśmy w jednej kuchni gotować, szkoda że Ty z drugiego
    końca Polski:(
    --
    Starszy
    Córa
    Młodszy

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka