Witam,
Za 2 tygodnie wybieramy się do Nowej Zelandii na wakacje i mam w związku z tym 2 pytania (jeśli dubluję jakiś wątek, to przepraszam, ale nie znalazłem):
1. Chciałbym kupić przedpłaconą kartę SIM (prepaid) do telefonu GSM, żebym mógł np. dzwonić do hoteli podczas podróży. Uprzejmie proszę o polecenie sieci, w której byłoby to najkorzystniejsze (chodzi mi o samą kartę, aparat będę miał swój). Mam nadzieję, że będę mógł ją kupić na lotnisku w Auckland lub Christchurch.
2. Przepisy ruchu drogowego: na wikitravel (
wikitravel.org/en/Driving_in_New_Zealand) znalazłem poradnik, którego 2 fragmenty mnie zaciekawiły ze względu na odstępstwa od przepisów w innych krajach (abstrahując od różnic wynikających z ruchu lewostronnego):
- NZ Driving: Give way to the right: (...) Unlike in Singapore, Australia, the UK or Japan where people also drive on the left, New Zealanders treat every intersection like a roundabout. This means that if you are turning left you have to give way to vehicles turning right into the same lane.
- Open road (...): Be careful when turning into side roads while in rural areas. Stopping in the middle of the road while waiting to turn often results in a rear collision. Drivers typically wait to the left of the road instead of the middle.
Czy to jest prawda?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
--
Jorn van der Ar
---------------------------
Balcerowicz musi wrócić!