Pan jest smieszny panie komentator a nie Stary Wiarus i ta tzw. reszta. Nierozumie czego pan to w tak
prostej sprawienie nie umie zrozumiec... Ludzie ktorzy opuscili Polske dawno temu i zasiedlili sie w
innych krajach gdzie tez przyjeli obywatelstwa uwarzaja sie za obywateli tych nowych krajow - tam
mieszkaja tam sie duza ilosc ich wyksztalcila tam maja rodziny i tam sa prawnymi obywatelami tych
krajow. Ci ludzie w dalszym ciagu maja duzy sentyment to Polski (pomijajac politykow), ale uwazaja sie
za obywateli krajow zasiedlenia gdzie glosuja mieszkaja i zyja. Ci ludzie (ja jestem jedna z nich) nie
glosuja a moga w wyborach Polskich, bo uwazaja ze nie maja prawa do tego.
Mnie np. paszport Polski, Unijny czy tez zloty ani nie grzeje ani nie ziebi - bo mam juz jeden dokument
podrozy jakim jest paszport (w moim przypadku USA). Moze tez troche przedwczesnie jeszcze bo jeszcze
musi byc referendum, ale juz Rodakom w Polsce gratuluje wejscia do Uni Europejskiej, bo zeczywiscie
beda wkoncu mogli rozszezyc swoje szukanie pracy o kilka ladnych panstw, co mysle tez w pewnym
momencie zmieni wizje Polaka zarobkowicza na wizje zwyklego turysty ktory bez zadnych problemow,
szykan poprostu chce podrozowac po swiecie. Dlatego mam taka nadzieje ze Polacy jako narod to
wykozystaja.
Inna juz bardziej samolobna ale nie do konca nadzieja jest ta ze po wejsciu do Unii Europejskiej duzo
rzadowych oszolomow myslacych jeszcze kategoriami PRLu sie poprostu wykruszy lub po poprostu
wyleci, i ze inni z Unii beda miec wiekszy wplyw na sam ksztalt co do niektorych praw ustaw RP. Mysle ze
madrasci gomulki wkoncu beda wymazane a na niej miescu wpisane prawa dla obywateli a nie dla
wladzy.
Pozdrawiam a Polsce i Rodakom gratuluje nastepnego dobrego kroku w dobrym kierunku - aby takich
wiecej!!!
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.