prosze o latwy przepis na kaczke

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • IP: *.49-131-66.mc.videotron.ca

    cos latwego,oryginalnego i jakie wino do tego
    • IP: 142.240.200.*

      Gość: po_mysliwsku 20.12.03, 20:00 Odpowiedz
      zaladuj fuzje srutem
      wypatrz wieksze stado
      pociagnij za spust

      zamiast wina lepiej spirytus
      wyrzuty sumienia mniejsze beda
    • IP: *.49-131-66.mc.videotron.ca

      Gość: myszka 20.12.03, 20:03 Odpowiedz
    • 20.12.03, 22:45 Odpowiedz
      Kaczka faszerowana
      Porcja dla 8-10 osob. Czas przygotow. 3 godz. 20 min.
      1 kaczka wagi ok. 2,5 kg,
      1 l bulionu z drobiu,
      400 ml bialego wytrawnego wina,
      1 marchew,
      1 seler,
      1 cebula,
      1 bouquet garni,
      sol.
      Farsz:
      350 g surowego boczku,
      175 g chudej cieleciny,
      350 g watrobki kaczej lub gesiej pokrojonej w duza kostke,
      75 g wymoczonego w mleku i odcisnietego miekiszu bulki,
      3 obrane i drobno posiekane pieczarki,
      4 zoltka,
      1 lyzka masla,
      1 lyzka koniaku,
      szczypta przyprawy "4 aromaty" (przepis w "ogolne"),
      sol, pieprz.

      1. Kaczke sprawic, umyc i osuszyc. Odciac i zachowac skrzydelka, szyje i lapy.
      Skore wraz z miesem oddzielic od kosci. Kosci zachowac. Mieso oddzielic od
      skory, ktora nasolic i odstawic na 1 godz. w chlodne miejsce.
      2. Piers kaczki pokroic w kostke. Reszte miesa kaczki oraz boczek i cielecine
      zmiksowac z bulka, nastepnie ucierac, dodajac po 1 zoltku. Doprawic sola,
      pieprzem, i "4 aromatami". Watrobke przesmazyc krotko na masle. Polaczyc z
      reszta. Dodac pieczarki, piers kaczki i koniak. Farsz dokladnie wymieszac.
      3. Skore ulozyc na wilgotnej sciereczce. Nalozyc farsz. Skore zwinac i zaszyc,
      nastepnie owiazac mocna nicia. Owinac w sciereczke i zawiazac ja na koncach.
      4. Jarzyny, kosci i pozostale resztki kaczki zalac winem i bulionem, dodac
      bouquet garni i zagotowac. W wywarze tym gotowac kaczke 1 godz.20 min, na
      wolnym ogniu. Wyjac, odwinac, po czym scisle zawinac w sucha sciereczke,
      przycisnac obciazona deseczka i schlodzic.
      5. Bulion przecedzic, odparowac o 2/3 i ostudzic. Kaczke przelozyc na polmisek,
      przybrac paseczkami zblanzerowanego pora, rzodkiewkami, kaparami i pieczarka.
      Zalac tezejacym bulionem i wstawic na 2 godz. do lodowki. Podawac na
      zimno.

      Kaczka po pekinsku
      Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 14 godz.30 min.
      1 mloda kaczka,
      1 ogorek zielony pokrojony w paski (do przybrania),
      2 peczki cebulek dymek pokrojonych w pasemka (do przybrania).
      Sos (lakier):
      1 cebula,
      2 zabki czosnku,
      1 lyzka maki pszennej,
      2 lyzki miodu plynnego,
      5 lyzek sosu sojowego,
      1 lyzeczka octu,
      1 lyzeczka oleju,
      1 lyzka przyprawy "5 zapachow" (przepis w rozdziale "ogolne"),
      sol, pieprz.
      Placuszki:
      250 g maki,
      230 ml wrzacej wody,
      2 lyzki oleju.
      Sos sliwkowy:
      250 g powidel sliwkowych,
      3 lyzki sosu sojowego,
      1 lyzka sherry,
      szczypta cynamonu,
      szczypta ostrej, mielonej papryki,
      szczypta imbiru w proszku.

      1. Wszystkie skladniki lakieru polaczyc ze soba i dobrze wymieszac. Gotowym
      lakierem nasmarowac dokladnie sprawiona i ponakluwana ostrym widelcem kaczke.
      Odstawic na 13 godzin.
      2. Po uplywie tego czasu kaczke piec na ruszcie, w nagrzanym do temp. 200żC
      piekarniku, przez 1,5 godziny, czesto podlewajac sosem z pieczenia.
      3. Wszystkie skladniki sosu dobrze wymieszac. Podgrzewac stopniowo, stale
      mieszajac, przez 5 min. Ostudzic, a nastepnie schlodzic w lodowce.
      4. Make zalac wrzatkiem. Wyrobic 5-6 min., a nastepnie odstawic na kolejne 5-6
      min. Z gotowego ciasta uformowac walek o srednicy 3 cm. Pokroic w plastry o
      grubosci 2 cm., z ktorych formowac placki o srednicy ok. 6 cm. Wierzch kazdego
      placka posmarowac odrobina oleju. Placki skladac po dwa, stykajac je
      natluszczonymi stronami. Kazda z par rozwalkowac do srednicy 15 cm. Smazyc
      na mocno rozgrzanej, natluszczonej patelni, nie rumirniac. Po usmazeniu
      placki ostroznie rozdzielic.
      5. Upieczona kaczke pokroic bardzo ostrym nozem w plasterki. Ukladac je, po
      kilka na placuszkach, wraz z kilkoma paskami ogorka i pasemkami dymki oraz
      lyzeczka sosu sliwkowego. Placuszki zwinac w rulonik, jesc trzymajac w rece.


      Kaczka w pomaranczach
      Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
      1 mloda kaczka wagi ok. 1,5 kg,
      120 ml oliwy,
      3 pomarancze,
      1 cebula,
      3 liscie szalwi,
      1 lyzka cukru,
      125 ml bialego wytrawnego wina,
      1/2 lyzeczki ekstraktu miesnego,
      sol, pieprz.

      1. Kaczke sprawic. Zachowac serce i watrobke. Odciac lapy, konce skrzydel i
      kuper. Tuszke podzielic na regularne, niezbyt duze kawalki. Ponownie oplukac i
      osuszyc.
      2. Cebule obrac i drobno poszatkowac. Pomarancze obrac i podzielic na czastki,
      z ktorych usunac skorki i pestki. Skorke z 1 pomaranczy, po odkrojeniu i
      odrzuceniu bialej czesci, jak najdrobniej posiekac.
      3. W duzym rondlu ulozyc kawalki kaczki wraz z podrobami. Dodac cebule, liscie
      szalwi i skorke pomaranczowa. Zalac oliwa, posolic i dodac pieprz.
      4. Zasmazac na srednim ogniu na brazowy kolor. Zalac winem, a gdy ono odparuje,
      szklanka wody z rozpuszczonym w niej ekstraktem miesnym. Przykryc i dusic na
      wolnym ogniu 1 godz.
      5. Kawalki kaczki wyjac, ulozyc na polmisku i odstawic w cieple miejsce.
      6. Sos pozostaly z duszenia kaczki przefasowac przez sito i przelac ponownie do
      rondla. dodac cukier i czastki 3 pomaranczy. Sos zagotowac i wrzacym jeszcze
      polac ulozona na polmisku kaczke.



      • 20.12.03, 22:48 Odpowiedz
        Kaczka pieczona z jablkami
        Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz.
        1 mloda kaczka (1,5 kg),
        1 lyzka masla lub tluszczu z kaczki,
        8 winnych jablek (antonowki, boikeny),
        1,5 lyzki majeranku,
        2 lyzki czerwonego wina,
        2 lyzeczki cukru,
        2 lyzeczki zurawiny do miesa lub borowek,
        1/2 lyzeczki pieprzu, sol.

        1. Sprawiona kaczke umyc, osuszyc, ewentualnie wyciac z niej nadmiar tluszczu,
        natrzec z zewnatrz i wewnatrz sola, pieprzem i majerankiem (1/2 lyzki
        zachowac). Odstawic na godzine w chlodne miejsce.
        2. Umyc i obrac 4 jablka. Pokroic na cwiartki, oczyscic z gniazd nasiennych,
        posypac reszta majeranku.
        3. Kaczke nadziac jablkami, wkladajac je do wnetrza jamy brzusznej. Otwor
        zaszyc. Przelozyc do formy, polac maslem, podlac winem, skropic woda, piec w
        piekarniku nagrzanym do temp. 175żC ok. 1,5 godz (w zaleznosci od wagi). W
        czasie pieczenia skrapiac woda, potem tworzacym sie sosem. Po 40 min odwrocic,
        by mieso obrumienilo sie z obu stron.
        4. Pozostale jablka oplukac, ale nie obierac ich. Wydrazyc lyzeczka srodki,
        napelnic zurawina z cukrem. Wlozyc jablka do malego, zaroodpornego naczynia,
        po czym wstawic do formy, w ktorej pieczemy kaczke. Jablka piec razem z kaczka
        przez ostatnie 20 min. Uwazac, by sie nie rozpadly.
        5. Upieczona kaczke pokroic, przelozyc na polmisek, oblozyc jablkami, polac
        sosem. Reszte sosu wlac do sosjerki. Podawac z ugotowana czerwona kapusta
        przyprawiona cytryna.



        Kaczka pieczona w sosie pomarańczowo-ananasowym
        Kaczka
        Ananas swiezy (ostatecznie moze byc z puszki)
        Pomarancza
        Smazona skorka pomaranczy
        Biale, polwytrawne wino
        Cytryna

        Kaczke po umyciu podzielic na czesci i lekko natrzec sola. Z pomaranczy i
        cytryny wycisnac sok, wlac do szklanki wina. Ananasa pokroic w drobna
        kosteczke zostawiajac sobie cos do przyosdobienia kaczki.
        Kaczke wlozyc do naczynia zarodopornego odpornego wlac 1/2 porcji wina
        wymieszanego z sokiem pomaranczowym i cytrynowym wsadzic do goracego
        piekarnika (okolo 180 - 200 stopni).
        W czasie pieczenia kaczki pozstala czescia soku z wine kaczke bardzo czesto
        polewac. Jak zacznie mieknac wrzucic ananasa, mozna dodatkowo wrzucic czastki
        pomaranczy, dodac skorke pomaranczowa i wlac reszte wina z sokiem.
        Piec dalej, az do momentu gdy mieso bedzie miekkie nie zapominajc o polewaniu
        miesa sosoem ktory znajduje sie w naczyniu.
        Po upieczeniu kaczki wylozyc na polmisek, przybrac ananasem i pomaranacza.
        Sos powstaly przy pieczeniu kaczki wraz z anansem i pomarancza podawac osobno
        w sosjerce.
        Smacznego


        Mysle ze cos z tego wybierzesz
        Powodzenia
    • IP: *.proxy.aol.com

      Gość: Helper 20.12.03, 23:44 Odpowiedz
      Zajrzyj do gazet, tam pełno gotowych kaczek (dziennikarskich). A jeśli nic
      podchodzącego tam nie znajdziesz, rozejrzyj się po forum KUCHNIA.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.