Dodaj do ulubionych

prosze o latwy przepis na kaczke

IP: *.49-131-66.mc.videotron.ca 20.12.03, 19:58
cos latwego,oryginalnego i jakie wino do tego
Edytor zaawansowany
  • Gość: po_mysliwsku IP: 142.240.200.* 20.12.03, 20:00
    zaladuj fuzje srutem
    wypatrz wieksze stado
    pociagnij za spust

    zamiast wina lepiej spirytus
    wyrzuty sumienia mniejsze beda
  • Gość: myszka IP: *.49-131-66.mc.videotron.ca 20.12.03, 20:03
  • 20.12.03, 22:39
    Ja mam krotki przepis na kaczke.

    Wrzuc kaczke do piekarnika.



  • 20.12.03, 22:45
    Kaczka faszerowana
    Porcja dla 8-10 osob. Czas przygotow. 3 godz. 20 min.
    1 kaczka wagi ok. 2,5 kg,
    1 l bulionu z drobiu,
    400 ml bialego wytrawnego wina,
    1 marchew,
    1 seler,
    1 cebula,
    1 bouquet garni,
    sol.
    Farsz:
    350 g surowego boczku,
    175 g chudej cieleciny,
    350 g watrobki kaczej lub gesiej pokrojonej w duza kostke,
    75 g wymoczonego w mleku i odcisnietego miekiszu bulki,
    3 obrane i drobno posiekane pieczarki,
    4 zoltka,
    1 lyzka masla,
    1 lyzka koniaku,
    szczypta przyprawy "4 aromaty" (przepis w "ogolne"),
    sol, pieprz.

    1. Kaczke sprawic, umyc i osuszyc. Odciac i zachowac skrzydelka, szyje i lapy.
    Skore wraz z miesem oddzielic od kosci. Kosci zachowac. Mieso oddzielic od
    skory, ktora nasolic i odstawic na 1 godz. w chlodne miejsce.
    2. Piers kaczki pokroic w kostke. Reszte miesa kaczki oraz boczek i cielecine
    zmiksowac z bulka, nastepnie ucierac, dodajac po 1 zoltku. Doprawic sola,
    pieprzem, i "4 aromatami". Watrobke przesmazyc krotko na masle. Polaczyc z
    reszta. Dodac pieczarki, piers kaczki i koniak. Farsz dokladnie wymieszac.
    3. Skore ulozyc na wilgotnej sciereczce. Nalozyc farsz. Skore zwinac i zaszyc,
    nastepnie owiazac mocna nicia. Owinac w sciereczke i zawiazac ja na koncach.
    4. Jarzyny, kosci i pozostale resztki kaczki zalac winem i bulionem, dodac
    bouquet garni i zagotowac. W wywarze tym gotowac kaczke 1 godz.20 min, na
    wolnym ogniu. Wyjac, odwinac, po czym scisle zawinac w sucha sciereczke,
    przycisnac obciazona deseczka i schlodzic.
    5. Bulion przecedzic, odparowac o 2/3 i ostudzic. Kaczke przelozyc na polmisek,
    przybrac paseczkami zblanzerowanego pora, rzodkiewkami, kaparami i pieczarka.
    Zalac tezejacym bulionem i wstawic na 2 godz. do lodowki. Podawac na
    zimno.

    Kaczka po pekinsku
    Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 14 godz.30 min.
    1 mloda kaczka,
    1 ogorek zielony pokrojony w paski (do przybrania),
    2 peczki cebulek dymek pokrojonych w pasemka (do przybrania).
    Sos (lakier):
    1 cebula,
    2 zabki czosnku,
    1 lyzka maki pszennej,
    2 lyzki miodu plynnego,
    5 lyzek sosu sojowego,
    1 lyzeczka octu,
    1 lyzeczka oleju,
    1 lyzka przyprawy "5 zapachow" (przepis w rozdziale "ogolne"),
    sol, pieprz.
    Placuszki:
    250 g maki,
    230 ml wrzacej wody,
    2 lyzki oleju.
    Sos sliwkowy:
    250 g powidel sliwkowych,
    3 lyzki sosu sojowego,
    1 lyzka sherry,
    szczypta cynamonu,
    szczypta ostrej, mielonej papryki,
    szczypta imbiru w proszku.

    1. Wszystkie skladniki lakieru polaczyc ze soba i dobrze wymieszac. Gotowym
    lakierem nasmarowac dokladnie sprawiona i ponakluwana ostrym widelcem kaczke.
    Odstawic na 13 godzin.
    2. Po uplywie tego czasu kaczke piec na ruszcie, w nagrzanym do temp. 200żC
    piekarniku, przez 1,5 godziny, czesto podlewajac sosem z pieczenia.
    3. Wszystkie skladniki sosu dobrze wymieszac. Podgrzewac stopniowo, stale
    mieszajac, przez 5 min. Ostudzic, a nastepnie schlodzic w lodowce.
    4. Make zalac wrzatkiem. Wyrobic 5-6 min., a nastepnie odstawic na kolejne 5-6
    min. Z gotowego ciasta uformowac walek o srednicy 3 cm. Pokroic w plastry o
    grubosci 2 cm., z ktorych formowac placki o srednicy ok. 6 cm. Wierzch kazdego
    placka posmarowac odrobina oleju. Placki skladac po dwa, stykajac je
    natluszczonymi stronami. Kazda z par rozwalkowac do srednicy 15 cm. Smazyc
    na mocno rozgrzanej, natluszczonej patelni, nie rumirniac. Po usmazeniu
    placki ostroznie rozdzielic.
    5. Upieczona kaczke pokroic bardzo ostrym nozem w plasterki. Ukladac je, po
    kilka na placuszkach, wraz z kilkoma paskami ogorka i pasemkami dymki oraz
    lyzeczka sosu sliwkowego. Placuszki zwinac w rulonik, jesc trzymajac w rece.


    Kaczka w pomaranczach
    Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
    1 mloda kaczka wagi ok. 1,5 kg,
    120 ml oliwy,
    3 pomarancze,
    1 cebula,
    3 liscie szalwi,
    1 lyzka cukru,
    125 ml bialego wytrawnego wina,
    1/2 lyzeczki ekstraktu miesnego,
    sol, pieprz.

    1. Kaczke sprawic. Zachowac serce i watrobke. Odciac lapy, konce skrzydel i
    kuper. Tuszke podzielic na regularne, niezbyt duze kawalki. Ponownie oplukac i
    osuszyc.
    2. Cebule obrac i drobno poszatkowac. Pomarancze obrac i podzielic na czastki,
    z ktorych usunac skorki i pestki. Skorke z 1 pomaranczy, po odkrojeniu i
    odrzuceniu bialej czesci, jak najdrobniej posiekac.
    3. W duzym rondlu ulozyc kawalki kaczki wraz z podrobami. Dodac cebule, liscie
    szalwi i skorke pomaranczowa. Zalac oliwa, posolic i dodac pieprz.
    4. Zasmazac na srednim ogniu na brazowy kolor. Zalac winem, a gdy ono odparuje,
    szklanka wody z rozpuszczonym w niej ekstraktem miesnym. Przykryc i dusic na
    wolnym ogniu 1 godz.
    5. Kawalki kaczki wyjac, ulozyc na polmisku i odstawic w cieple miejsce.
    6. Sos pozostaly z duszenia kaczki przefasowac przez sito i przelac ponownie do
    rondla. dodac cukier i czastki 3 pomaranczy. Sos zagotowac i wrzacym jeszcze
    polac ulozona na polmisku kaczke.



  • 20.12.03, 22:48
    Kaczka pieczona z jablkami
    Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz.
    1 mloda kaczka (1,5 kg),
    1 lyzka masla lub tluszczu z kaczki,
    8 winnych jablek (antonowki, boikeny),
    1,5 lyzki majeranku,
    2 lyzki czerwonego wina,
    2 lyzeczki cukru,
    2 lyzeczki zurawiny do miesa lub borowek,
    1/2 lyzeczki pieprzu, sol.

    1. Sprawiona kaczke umyc, osuszyc, ewentualnie wyciac z niej nadmiar tluszczu,
    natrzec z zewnatrz i wewnatrz sola, pieprzem i majerankiem (1/2 lyzki
    zachowac). Odstawic na godzine w chlodne miejsce.
    2. Umyc i obrac 4 jablka. Pokroic na cwiartki, oczyscic z gniazd nasiennych,
    posypac reszta majeranku.
    3. Kaczke nadziac jablkami, wkladajac je do wnetrza jamy brzusznej. Otwor
    zaszyc. Przelozyc do formy, polac maslem, podlac winem, skropic woda, piec w
    piekarniku nagrzanym do temp. 175żC ok. 1,5 godz (w zaleznosci od wagi). W
    czasie pieczenia skrapiac woda, potem tworzacym sie sosem. Po 40 min odwrocic,
    by mieso obrumienilo sie z obu stron.
    4. Pozostale jablka oplukac, ale nie obierac ich. Wydrazyc lyzeczka srodki,
    napelnic zurawina z cukrem. Wlozyc jablka do malego, zaroodpornego naczynia,
    po czym wstawic do formy, w ktorej pieczemy kaczke. Jablka piec razem z kaczka
    przez ostatnie 20 min. Uwazac, by sie nie rozpadly.
    5. Upieczona kaczke pokroic, przelozyc na polmisek, oblozyc jablkami, polac
    sosem. Reszte sosu wlac do sosjerki. Podawac z ugotowana czerwona kapusta
    przyprawiona cytryna.



    Kaczka pieczona w sosie pomarańczowo-ananasowym
    Kaczka
    Ananas swiezy (ostatecznie moze byc z puszki)
    Pomarancza
    Smazona skorka pomaranczy
    Biale, polwytrawne wino
    Cytryna

    Kaczke po umyciu podzielic na czesci i lekko natrzec sola. Z pomaranczy i
    cytryny wycisnac sok, wlac do szklanki wina. Ananasa pokroic w drobna
    kosteczke zostawiajac sobie cos do przyosdobienia kaczki.
    Kaczke wlozyc do naczynia zarodopornego odpornego wlac 1/2 porcji wina
    wymieszanego z sokiem pomaranczowym i cytrynowym wsadzic do goracego
    piekarnika (okolo 180 - 200 stopni).
    W czasie pieczenia kaczki pozstala czescia soku z wine kaczke bardzo czesto
    polewac. Jak zacznie mieknac wrzucic ananasa, mozna dodatkowo wrzucic czastki
    pomaranczy, dodac skorke pomaranczowa i wlac reszte wina z sokiem.
    Piec dalej, az do momentu gdy mieso bedzie miekkie nie zapominajc o polewaniu
    miesa sosoem ktory znajduje sie w naczyniu.
    Po upieczeniu kaczki wylozyc na polmisek, przybrac ananasem i pomaranacza.
    Sos powstaly przy pieczeniu kaczki wraz z anansem i pomarancza podawac osobno
    w sosjerce.
    Smacznego


    Mysle ze cos z tego wybierzesz
    Powodzenia
  • Gość: Helper IP: *.proxy.aol.com 20.12.03, 23:44
    Zajrzyj do gazet, tam pełno gotowych kaczek (dziennikarskich). A jeśli nic
    podchodzącego tam nie znajdziesz, rozejrzyj się po forum KUCHNIA.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.