dzik

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • IP: *.d1.club-internet.fr

    moj sasiad upolowal dzika i podrzuvil MI troszeczke szukam dobrego przepisu
    tylko powaznie
    • 28.12.03, 12:47 Odpowiedz

      Ktora czesc dzika ci podrzucil?
      Moze to swinia?
    • IP: *.w193-253.abo.wanadoo.fr

      Gość: ewa 28.12.03, 13:34 Odpowiedz
      jak chcesz dzika na dziko(pycha, tak robila moja mama),
      to najpierw trzeba zabejcowac.
      Wsadz mieso do glinianego garnka i polej zalewa : ocet winny z woda,tyle wody
      zeby zalewa nie byla zbyt kwasna, cebula, pieprz i liscie laurowe(to wszystko
      razem najpierw zagotowac i przestudzic).Zalewa powinna przykryc mieso, ktore
      trzeba przygniesc najlepiej kamieniem.Odczekac conajmniej trzy dni, a moze byc
      tydzien , wyjac z zalewy i upiec w piekarniku. Mozna podawac albo z sosem z
      pieczenia albo dorobic sos smietanowy. Pasuje do tego makaron.
      • IP: *.d1.club-internet.fr

        Gość: niewiernny 29.12.03, 17:23 Odpowiedz
        dziekuje za powazno odpowiedz dam znac owynikach
    • 28.12.03, 13:54 Odpowiedz
      Daj spokoj z jedzeniem padliny. Moze narob sobie smalcu ze jak cie kts zrani
      dzida to bedzie jak znalazl. A przebadane bylo to mieso?
      • 28.12.03, 14:24 Odpowiedz
        Kiedys, mowiono mi, ze pierwsze co sie robi u pana dzika, to po ubiciu szybko
        trzeba mu wciac jaja!!!!!!! Inaczej mieso cuchnie zbukiem.
        Ale to brutalne...brrrrrrr


        corka_anny napisała:

        > Daj spokoj z jedzeniem padliny. Moze narob sobie smalcu ze jak cie kts zrani
        > dzida to bedzie jak znalazl. A przebadane bylo to mieso?
      • IP: *.d1.club-internet.fr

        Gość: niewiernny 29.12.03, 17:26 Odpowiedz
        pisac to umiesz ale z czytaniem masz problemy widac ukonczylo sie WUML PROSILEM
        tylko opowazne odpowiedzi
    • 29.12.03, 22:30 Odpowiedz
      Zajrzyj na ta strone:
      www.knieja.pl/kat_przepisow.php?k=2
      Smacznego.
      • 30.12.03, 01:47 Odpowiedz
        Dzik jest dziki
        dzik jest zly
        dzik ma bardzo ostre kly
        kto zobaczy w lesie dzika
        niech na drzewo zaraz zmyka

        Przepis
        Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz.
        800 g dzika na pieczen,
        150 g sloniny,
        150 ml bulionu miesnego,
        150 ml czerwonego wytrawnego wina,
        1 lyzka maki,
        sol, pieprz.
        Farsz:
        150 g combra sarniego,
        80 g swiezych prawdziwkow,
        1 cebula,
        1 lyzka masla,
        1 lyzka tartej bulki.

        1. Pieczen oczyscic, umyc, osuszyc i pokroic skosnie w poprzek wlokien na 4
        podluzne kawalki. Kazdy z nich rozbic mocno tluczkiem, osolic, doprawic
        pieprzem. Slonine pokroic w cienkie plasterki.
        2. Comber umyc, pokroic na kawalki, przepuscic przez maszynke. Grzyby oczyscic,
        umyc i bardzo drobno posiekac. Cebule obrac, drobno posiekac i zrumienic na
        masle. Wszystkie wymienione skladniki polaczyc, dodac tarta bulke i starannie
        wymieszac.
        3. Przygotowane zrazy smarowac farszem, zwinac ciasno, oblozyc plasterkami
        sloniny i zwiazac mocno bawelniana nicia.
        4. Ulozyc w rynience i dusic na wolnym ogniu 30 min., obracajac zrazy w miare
        ich rumienienia.
        5. Zrumienione, obsypac maka, podlac winem i bulionem, po czym dusic pod
        przykryciem na malym ogniu, do miekkosci (ok. 1,5 godz.).
        6. Podawac z kasza perlowa we wlasnym sosie.
      • IP: *.d1.club-internet.fr

        Gość: niewiernny 30.12.03, 22:13 Odpowiedz
        dziekuje skorzystam

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.