IP: *.d1.club-internet.fr 28.12.03, 12:38
moj sasiad upolowal dzika i podrzuvil MI troszeczke szukam dobrego przepisu
tylko powaznie
Edytor zaawansowany
  • 28.12.03, 12:47

    Ktora czesc dzika ci podrzucil?
    Moze to swinia?
  • Gość: ewa IP: *.w193-253.abo.wanadoo.fr 28.12.03, 13:34
    jak chcesz dzika na dziko(pycha, tak robila moja mama),
    to najpierw trzeba zabejcowac.
    Wsadz mieso do glinianego garnka i polej zalewa : ocet winny z woda,tyle wody
    zeby zalewa nie byla zbyt kwasna, cebula, pieprz i liscie laurowe(to wszystko
    razem najpierw zagotowac i przestudzic).Zalewa powinna przykryc mieso, ktore
    trzeba przygniesc najlepiej kamieniem.Odczekac conajmniej trzy dni, a moze byc
    tydzien , wyjac z zalewy i upiec w piekarniku. Mozna podawac albo z sosem z
    pieczenia albo dorobic sos smietanowy. Pasuje do tego makaron.
  • Gość: niewiernny IP: *.d1.club-internet.fr 29.12.03, 17:23
    dziekuje za powazno odpowiedz dam znac owynikach
  • 28.12.03, 13:54
    Daj spokoj z jedzeniem padliny. Moze narob sobie smalcu ze jak cie kts zrani
    dzida to bedzie jak znalazl. A przebadane bylo to mieso?
  • 28.12.03, 14:24
    Kiedys, mowiono mi, ze pierwsze co sie robi u pana dzika, to po ubiciu szybko
    trzeba mu wciac jaja!!!!!!! Inaczej mieso cuchnie zbukiem.
    Ale to brutalne...brrrrrrr


    corka_anny napisała:

    > Daj spokoj z jedzeniem padliny. Moze narob sobie smalcu ze jak cie kts zrani
    > dzida to bedzie jak znalazl. A przebadane bylo to mieso?
  • Gość: niewiernny IP: *.d1.club-internet.fr 29.12.03, 17:26
    pisac to umiesz ale z czytaniem masz problemy widac ukonczylo sie WUML PROSILEM
    tylko opowazne odpowiedzi
  • 30.12.03, 01:47
    Dzik jest dziki
    dzik jest zly
    dzik ma bardzo ostre kly
    kto zobaczy w lesie dzika
    niech na drzewo zaraz zmyka

    Przepis
    Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz.
    800 g dzika na pieczen,
    150 g sloniny,
    150 ml bulionu miesnego,
    150 ml czerwonego wytrawnego wina,
    1 lyzka maki,
    sol, pieprz.
    Farsz:
    150 g combra sarniego,
    80 g swiezych prawdziwkow,
    1 cebula,
    1 lyzka masla,
    1 lyzka tartej bulki.

    1. Pieczen oczyscic, umyc, osuszyc i pokroic skosnie w poprzek wlokien na 4
    podluzne kawalki. Kazdy z nich rozbic mocno tluczkiem, osolic, doprawic
    pieprzem. Slonine pokroic w cienkie plasterki.
    2. Comber umyc, pokroic na kawalki, przepuscic przez maszynke. Grzyby oczyscic,
    umyc i bardzo drobno posiekac. Cebule obrac, drobno posiekac i zrumienic na
    masle. Wszystkie wymienione skladniki polaczyc, dodac tarta bulke i starannie
    wymieszac.
    3. Przygotowane zrazy smarowac farszem, zwinac ciasno, oblozyc plasterkami
    sloniny i zwiazac mocno bawelniana nicia.
    4. Ulozyc w rynience i dusic na wolnym ogniu 30 min., obracajac zrazy w miare
    ich rumienienia.
    5. Zrumienione, obsypac maka, podlac winem i bulionem, po czym dusic pod
    przykryciem na malym ogniu, do miekkosci (ok. 1,5 godz.).
    6. Podawac z kasza perlowa we wlasnym sosie.
  • Gość: niewiernny IP: *.d1.club-internet.fr 30.12.03, 22:13
    dziekuje skorzystam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.