Dodaj do ulubionych

WIELKANOC - wyprobowane przepisy i porady

05.03.07, 14:30
Zblizaja sie swieta i jak znam zycie, zaraz sie zacznie boom na przepisy. To moze wszystkie bedziemy wrzucac do jednego wacika, aby latwiej je bylo odnalezc?

Jak bede miala troche czasu wieczorem, to wrzuce przepis na sernik krakowski - obowiazkowy na Wielkanoc w mojm domu smile
--
Tymianek
jeden procent
Wszysko kiedyś mija, nawet najdłuższa żmija...
Edytor zaawansowany
  • 05.03.07, 15:08
    Nie lubię paschy z sera białego bo jest grudkowata i kwaśnawa - to nie to co z
    tego przepisu!!!!!!!! nieeebo w gębie, polecam przez cały rok jako sernik na zimno.

    Wklejam z KMW:

    To jest pascha z gazety.pl - dział kuchnia tylko ja Ci podam mój skład, a
    technika jest taka sama:

    Składniki:
    - 4 l mleka w woreczku najlepiej 3,2% - nie może być mleko z kartonu
    - 3razy 500g kwaśnej śmietany 18 lub 22-procentowej
    - 25 dag masła
    - 8 jajek
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 puszka brzoskwiń lub mandarynek w syropie
    - 10 dag rodzynek
    - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    - odrobina aromatu do ciast pomarańczowego lub śmietankowego

    Sposób przyrządzania:

    Mleko zagotować. Jajka wbić do śmietany, dodać cukier waniliowy i roztrzepać. Do
    wrzącego mleka wlać śmietanę z jajkami i
    starannie wymieszać. Pozostawić na bardzo małym ogniu na kilkadziesiąt minut (do
    godziny), aż wytrąci się twaróg i wyraźnie
    oddzieli serwatka. Następnie wylać twaróg na sito wyłożone gazą i zostawić na
    noc do odcieknięcia. Rodzynki sparzyć i
    osączyć (trochę rodzynek odłożyć do przybrania). Brzoskwinie osączyć z syropu i
    pokroić w kostkę (2 połówki zostawić do
    przybrania). Skórkę pomarańczową posiekać. Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz
    cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie
    dodawać po 1 łyżce twarogu i ucierać. Do masy wsypać bakalie, dodać aromat i
    wymieszać. Można do masy dodać część brzoskwiń.
    Resztą udekorować masę włożoną do tortownicy. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
    Można paschę podawać klasycznie - czyli wyłożyć gazą formę do babki, wlać masę,
    następnie schłodzić wyłożyć na talerz w
    formie babki i udekorować.
    Z tych 4 litrów wychodzi mała tortownica masy - wcale nie dużo.
  • 05.03.07, 23:53
    Pascha z mleka to specjał mojej teściowej. I jest naprawdę pyszna, boska,
    mniam tongue_out
  • 06.03.07, 16:48
    Na ciasto:
    30 dag maki
    10 lyzek cukru
    8 lyzek masla
    2 jajka
    4 lyzeczki proszku do pieczenia
    odrobina soli

    Jajka utrzec z cukrem, dodac polowe maki, sol, proszek i dalej ucierac na gladka mase. Maslo drobno przesiekac z pozostala maka, dodac do jajek i wyrobic sprezyste ciasto. Odlozyc 1/3 ciasta do lodowki, reszta wylozyc dno i boki prostokatnej blachy.

    Masa:
    75 dag sera
    30 dag cukru
    4 jaja
    2 lyzki maki ziemniaczanej
    15 dag rodzynek
    opakowanie cukru waniliowego
    smazona skorka cytrynowa
    3 lyzki kwasnej smietany

    Oddzielic zoltka od bialek. Bialka ubic na sztywna piane. Zoltka utrzec z cukrem do bialosci, stopniowo dodawac przemielony ser i smietane oraz cukier waniliowy i make ziemniaczana. Delikatnie wmieszac piane, rodzynki i skorke cytrynowa.
    Mase wylozyc na ciasto, wyrownac. Z pozostalego ciasta uformowac waleczki i ulozyc z nich na wierzchu kratke.
    Piec 50-60 minut w teperaturze 190 C.
    --
    Tymianek
    jeden procent
    Wszysko kiedyś mija, nawet najdłuższa żmija...
  • 17.03.07, 21:38
    za szybko enter..
    Składniki:
    - Ciasto:
    - 30 dag mąki pszennej
    - 10 dag cukru pudru
    - 20 dag masła roślinnego
    - 2 łyżki gęstej śmietany 30-procentowej
    - 1 żółtko
    Masa
    1 mleko skondensowane słodzone- gotowac nie otwarte na małym ogniu 3 godz
    Dekoracja
    rodzynki
    orzechy różne
    morele
    polewa czekoladowa gotowa
    Sposób przyrządzania:

    Przygotować ciasto: z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto i
    włożyć na 2 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek grubości
    5 mm i ułożyć w formie (30 x 40 cm). Z reszty ciasta wycisnąć szprycą ozdobny
    wałek wokół brzegów mazurka. Piec 35 min w piekarniku nagrzanym do temperatury
    220°C. Na ostudzone ciasto wysypac bakalie, polac kremem z mleka
    skondensowanego, polac polewą i przybrac.
    --
    Małgosia
  • 21.03.07, 17:59

    --
    Być sobą to walka między samozachwytem a samozadręczaniem
  • 28.03.07, 15:23
    Wlasnie mialam prosic o to samo smile Chcialabym zaskoczyc rodzine wlasnorecznie
    upieczonym mazurkiem ( to bedzie moj debiut ) wiec prosze o nieskomplikowane
    przepisy smile

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.