jaki farsz do ciasta francuskiego? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Jutro mam gości i chcę coś oryginalnego, ale niepracochłonnego zrobić. Dwa
    płaty ciasta francuskiego mam, położę jeden na blachę, później coś nałożę i
    przykryję drugim płatem. Pracochłonne to to nie będzie, no ale co między to
    ciasto? Mogę ewentualnie nawet dziś przygotować. Błagam o pomysły
    • W tamtym roku jadłam rewelacyjne ciastka - ciasto francuskie pocięte na kwadraty
      (coś pomiędzy 5 na 5 a 10 na 10 cm), posmarowane rozbełtanym jajkiem, upieczone.
      Śmietanka Łowicz 36% ubita z cukrem waniliowym, a potem dodane do niej jagody.
      Na kwadracik dajesz śmietanę z owocami, a potem ją przykrywasz drugim
      kwadracikiem. Polane to było odrobiną rozbabranego dżemu jagodowego chyba Łowicza.
      I żeby nie było lokalnych nieporozumień jagoda czyli czarna jagoda, widziałam
      dziś na targu, że już są i ciastka mi się przypomniały wink))))))))
    • zapomniałam dodać, że potrzebuję pomysłu na wytrawną potrawę. Ale pomysł z bitą
      śmietaną i jagodami rewelacyjny.
      • fizia gdzieś na forum kuchnia widziałam takie ciastka ze szpinakiem- wyglądały
        fajnie do tego polecali zupę cebulową ( jak chcesz podam ci przepis na szybką
        zupe cebulową)
        --
        walka z wafelkami
        prowincjonalnie
        PUDZIANEK
        • niech będzie. Zupę cebulową poproszę. Tym bardziej, że bardzo lubię, ale sama
          nie umiem gotować
          A francuskie ze szpinakiem robiłam tydzień temu i mi się osobiście przejadło,
          bo narobiłam tyle, że jadłam trzy dni
          • Moze jakas kombinacja sera plesniowego z orzechami? Ser plesniowy fajnie sie uzupelnia z ciastem francuskim.

            Albo zrob z tego ciasta paluszki z posypka z jakiegos ostrego sera i do tego kilka dipow.


            --
            Tymianek
            Cmoknijcie mnie w torbę - Thinky Winky
            • fajny pomysł z tymi paluszkamismile
              Ale odnalazłam mazia twoją tartę z cebuli i chyba ją zrobię
              Będzie więc tarta z cebuli i tarta ze szparagów na cieście francuskim wszystko
              i w małych naczynkach żaroodpornych
              oraz Twoje (nigelli też) piersi kurczaka w krakersach

              • z tymi małymi naczynkami chyba będzie niewypał?
                Tak mi się coś wydaje. Jak się je tartę? Nigdy nie robiłam i nie podawałam.
                Kroi się na blasze do tarty i się wykłada ukrojony kawałek torcika na talerz?
                • Wlasnie tak jak tort smile
                  Jak zrobisz na malych naczynkach, to bedzie malo miejsca na farszuncertain
                  Juz lepiej zrob 2 tarty w normalnej formie, jesli masz ladne, ceramiczne lub szklane, to wystarczy tarte pokroic jak tort i podac na stol w naczyniu, w ktorym sie piekla. Postawic na cos zaroodpornego i niech sie goscie czestuja smile
                  --
                  Tymianek
                  Cmoknijcie mnie w torbę - Thinky Winky

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.