Dodaj do ulubionych

jaki farsz do ciasta francuskiego?

15.06.07, 16:16
Jutro mam gości i chcę coś oryginalnego, ale niepracochłonnego zrobić. Dwa
płaty ciasta francuskiego mam, położę jeden na blachę, później coś nałożę i
przykryję drugim płatem. Pracochłonne to to nie będzie, no ale co między to
ciasto? Mogę ewentualnie nawet dziś przygotować. Błagam o pomysły
Edytor zaawansowany
  • 15.06.07, 17:38
    W tamtym roku jadłam rewelacyjne ciastka - ciasto francuskie pocięte na kwadraty
    (coś pomiędzy 5 na 5 a 10 na 10 cm), posmarowane rozbełtanym jajkiem, upieczone.
    Śmietanka Łowicz 36% ubita z cukrem waniliowym, a potem dodane do niej jagody.
    Na kwadracik dajesz śmietanę z owocami, a potem ją przykrywasz drugim
    kwadracikiem. Polane to było odrobiną rozbabranego dżemu jagodowego chyba Łowicza.
    I żeby nie było lokalnych nieporozumień jagoda czyli czarna jagoda, widziałam
    dziś na targu, że już są i ciastka mi się przypomniały wink))))))))
  • 15.06.07, 21:44
    zapomniałam dodać, że potrzebuję pomysłu na wytrawną potrawę. Ale pomysł z bitą
    śmietaną i jagodami rewelacyjny.
  • 15.06.07, 22:03
    fizia gdzieś na forum kuchnia widziałam takie ciastka ze szpinakiem- wyglądały
    fajnie do tego polecali zupę cebulową ( jak chcesz podam ci przepis na szybką
    zupe cebulową)
    --
    walka z wafelkami
    prowincjonalnie
    PUDZIANEK
  • 15.06.07, 22:20
    niech będzie. Zupę cebulową poproszę. Tym bardziej, że bardzo lubię, ale sama
    nie umiem gotować
    A francuskie ze szpinakiem robiłam tydzień temu i mi się osobiście przejadło,
    bo narobiłam tyle, że jadłam trzy dni
  • 15.06.07, 23:59
    Moze jakas kombinacja sera plesniowego z orzechami? Ser plesniowy fajnie sie uzupelnia z ciastem francuskim.

    Albo zrob z tego ciasta paluszki z posypka z jakiegos ostrego sera i do tego kilka dipow.


    --
    Tymianek
    Cmoknijcie mnie w torbę - Thinky Winky
  • 16.06.07, 00:26
    fajny pomysł z tymi paluszkamismile
    Ale odnalazłam mazia twoją tartę z cebuli i chyba ją zrobię
    Będzie więc tarta z cebuli i tarta ze szparagów na cieście francuskim wszystko
    i w małych naczynkach żaroodpornych
    oraz Twoje (nigelli też) piersi kurczaka w krakersach

  • 16.06.07, 00:27
    z tymi małymi naczynkami chyba będzie niewypał?
    Tak mi się coś wydaje. Jak się je tartę? Nigdy nie robiłam i nie podawałam.
    Kroi się na blasze do tarty i się wykłada ukrojony kawałek torcika na talerz?
  • 16.06.07, 08:48
    Wlasnie tak jak tort smile
    Jak zrobisz na malych naczynkach, to bedzie malo miejsca na farszuncertain
    Juz lepiej zrob 2 tarty w normalnej formie, jesli masz ladne, ceramiczne lub szklane, to wystarczy tarte pokroic jak tort i podac na stol w naczyniu, w ktorym sie piekla. Postawic na cos zaroodpornego i niech sie goscie czestuja smile
    --
    Tymianek
    Cmoknijcie mnie w torbę - Thinky Winky

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.