• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Ciepła,dobra i łatwa urodzinowa kolacja, możliwe?

  • 14.09.08, 14:48
    Dziewczyny przejrzałam pół foruma, ale jakoś nic nie rzuciło mi się
    w oczy poza jednym przepisem. Macie jakiś absolutnie łatwy przepis,
    który zawsze wychodzi na ciepłą kolację???
    Niedługo urodziny Młodego mase gości, których rzadko mam okazję
    ugościc, d;latego nie chcę tradycyjnego bigosu??Chili con carne było
    rok temu!
    Prosze o inspiracjęwink
    Dziękuje z góry
    --
    stosunki z Azją napięte, liczba ofiar rośnie /by Azbestowa
    Edytor zaawansowany
    • 14.09.08, 17:11
      u mnie zawsze przebojem okazywały się klopsiki. Takie zwykłe z mieszanego mięsa
      mielonego. Robię malutkie, takie na jeden kęs. Do tego koniecznie sos. Ja
      najbardziej lubię pomidorowo-warzywny, lub grzybowy. Ale może być klasyczny
      biały, koperkowy itd. Ale teraz kiedy jest taka rozmaitość warzyw, mnóstwo
      grzybów to grzechem było by robić inny. Sos powinien być dość gęsty.
      Klopsiki podsmażasz na patelni na złoto, wrzucasz do sosu i dusisz.
      Możesz zrobić spagetti, jeśli chce Ci się bawić z makaronem.
      Znakomite też są zrazy zawijane - gdzieś tu był wątek, ja osobiście wolę zrazy
      zawijane z szynki wieprzowej niż z wołowiny. są kruchsze i delikatniejsze.
      Jak masz więcej czasu to nadziej pomidory jakimś mięsno-ryżowym farszem i
      zapiecz. Albo takim samym farszem nadziej paprykę i uduś.
      Jeśli nic z tego nie przypadło ci do gustu to będę dalej myślała smile
      --
      tonę w oparach absurdu
      Moja Asia
    • 14.09.08, 20:12
      a może to:
      jest to przepis z opakowania serka - naprawde proste i pyszne

      MAKARON Z SEREM MASCARPONEM I KURCZAKIEM
      250 dag serka mascarpone
      50 dag piersi z kurczaka
      makaron (wstazki, rurki, swiderki)
      3 pomidory
      1 cebula
      slodki sos chili
      sok z polowy cytryny
      pieprz czarny i chili
      oliwa do smazenia meisa i cebuli

      piesi pokroic na plasterki i udusic na oliwie z sola i pieprzem –
      tak żeby były miękkie
      osobno usmażyć cebule, dodac pokrojone pomidory obrane ze skorki,
      dusic przez 5 minut na wolnym ogniu, dodac ser mascarpone, doprawic
      sola, pieprzem, chili, sosem chili i sokiem z cytryny
      na ugotowany makaron nakładasz mieso i polewasz sosem

      ewnetulanie polecam szaszłyki - mozesz sobie wszytko przygotowac
      przed przyjsciem gości a póżniej tylko włączyć - moje ulubione

      SZASZŁYKI Z MORELAMI
      Suszone morele – kroisz na polowki lub ćwiartki i moczysz w goracej
      wodzie
      Ok. 45 dag Poledwiczek wieprzowych
      Boczek
      Kopiasta lyzka majeranku
      2 zabki czosnku
      pol szklanki białego wytrawnego lub polwytrawnego wina (czasem daję
      jakiś koniak, "łyski", itp)
      3 lyzki oliwy
      sol pieprz

      mieso i boczek pokroic na kwalki – tak jak do szaszłyków
      z oleju, majeranku, czosnku zrobic marynate i wymieszac z nia mieso –
      tak żeby każdy kwalek miesa był oblepiony
      nabijac wszystko na patyki na zmiane – mieso boczek morele (ja daje
      na raz po 2-3 kawali moreli)
      jak już sa gotowe solisz i pieprzysz, ukladasz na blaszce
      pieczesz - ok. 30 –do 50 minut
      w polowie pieczenia podlewasz winem

      dobre też są szaszłyki takie bardziej warzywne - cukinia, papryka,
      suszone morele, suszone śliwki, można z dodatkiem białej kiełbasy
      lub boczku - doprawić solą i pieprzem i już smile
      • 19.09.08, 15:48
        karkówka z serem : karkówka w plastry na brytfankę posolić
        popieprzyć posmarować majonezem obłożyć pokrojona cebula posypac
        serem i do pieca - piec tyle aż się ser przyrumieni. szybkoe łątwo i
        nie stoi się nad garami. Można szlachetniejsza wersję ze schabu :
        schab w pastrach sól pieprz majones ananas ser koniec i kropka.
        --
        Bardzo wyrodna matka Marcina (15 lat) ur. 05.05.1993 godz 5.15
        Justyny (12 lat) ur. 22.04.1996 godz 13.40
        • 19.09.08, 22:07
          schab do pieczeni z koscia tak na marginesie - mi zawsze wychodzil kurde suchar,
          puki gdzies nie zobaczylam w jakims programie ze na pieczen sie daje z koscia i
          poprostu rewelka...

          --
          "Unpredictable like the sun
          And the rainfall"
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.