Dodaj do ulubionych

Ciepła,dobra i łatwa urodzinowa kolacja, możliwe?

14.09.08, 14:48
Dziewczyny przejrzałam pół foruma, ale jakoś nic nie rzuciło mi się
w oczy poza jednym przepisem. Macie jakiś absolutnie łatwy przepis,
który zawsze wychodzi na ciepłą kolację???
Niedługo urodziny Młodego mase gości, których rzadko mam okazję
ugościc, d;latego nie chcę tradycyjnego bigosu??Chili con carne było
rok temu!
Prosze o inspiracjęwink
Dziękuje z góry
--
stosunki z Azją napięte, liczba ofiar rośnie /by Azbestowa
Edytor zaawansowany
  • 14.09.08, 17:11
    u mnie zawsze przebojem okazywały się klopsiki. Takie zwykłe z mieszanego mięsa
    mielonego. Robię malutkie, takie na jeden kęs. Do tego koniecznie sos. Ja
    najbardziej lubię pomidorowo-warzywny, lub grzybowy. Ale może być klasyczny
    biały, koperkowy itd. Ale teraz kiedy jest taka rozmaitość warzyw, mnóstwo
    grzybów to grzechem było by robić inny. Sos powinien być dość gęsty.
    Klopsiki podsmażasz na patelni na złoto, wrzucasz do sosu i dusisz.
    Możesz zrobić spagetti, jeśli chce Ci się bawić z makaronem.
    Znakomite też są zrazy zawijane - gdzieś tu był wątek, ja osobiście wolę zrazy
    zawijane z szynki wieprzowej niż z wołowiny. są kruchsze i delikatniejsze.
    Jak masz więcej czasu to nadziej pomidory jakimś mięsno-ryżowym farszem i
    zapiecz. Albo takim samym farszem nadziej paprykę i uduś.
    Jeśli nic z tego nie przypadło ci do gustu to będę dalej myślała smile
    --
    tonę w oparach absurdu
    Moja Asia
  • 14.09.08, 20:12
    a może to:
    jest to przepis z opakowania serka - naprawde proste i pyszne

    MAKARON Z SEREM MASCARPONEM I KURCZAKIEM
    250 dag serka mascarpone
    50 dag piersi z kurczaka
    makaron (wstazki, rurki, swiderki)
    3 pomidory
    1 cebula
    slodki sos chili
    sok z polowy cytryny
    pieprz czarny i chili
    oliwa do smazenia meisa i cebuli

    piesi pokroic na plasterki i udusic na oliwie z sola i pieprzem –
    tak żeby były miękkie
    osobno usmażyć cebule, dodac pokrojone pomidory obrane ze skorki,
    dusic przez 5 minut na wolnym ogniu, dodac ser mascarpone, doprawic
    sola, pieprzem, chili, sosem chili i sokiem z cytryny
    na ugotowany makaron nakładasz mieso i polewasz sosem

    ewnetulanie polecam szaszłyki - mozesz sobie wszytko przygotowac
    przed przyjsciem gości a póżniej tylko włączyć - moje ulubione

    SZASZŁYKI Z MORELAMI
    Suszone morele – kroisz na polowki lub ćwiartki i moczysz w goracej
    wodzie
    Ok. 45 dag Poledwiczek wieprzowych
    Boczek
    Kopiasta lyzka majeranku
    2 zabki czosnku
    pol szklanki białego wytrawnego lub polwytrawnego wina (czasem daję
    jakiś koniak, "łyski", itp)
    3 lyzki oliwy
    sol pieprz

    mieso i boczek pokroic na kwalki – tak jak do szaszłyków
    z oleju, majeranku, czosnku zrobic marynate i wymieszac z nia mieso –
    tak żeby każdy kwalek miesa był oblepiony
    nabijac wszystko na patyki na zmiane – mieso boczek morele (ja daje
    na raz po 2-3 kawali moreli)
    jak już sa gotowe solisz i pieprzysz, ukladasz na blaszce
    pieczesz - ok. 30 –do 50 minut
    w polowie pieczenia podlewasz winem

    dobre też są szaszłyki takie bardziej warzywne - cukinia, papryka,
    suszone morele, suszone śliwki, można z dodatkiem białej kiełbasy
    lub boczku - doprawić solą i pieprzem i już smile
  • 19.09.08, 15:48
    karkówka z serem : karkówka w plastry na brytfankę posolić
    popieprzyć posmarować majonezem obłożyć pokrojona cebula posypac
    serem i do pieca - piec tyle aż się ser przyrumieni. szybkoe łątwo i
    nie stoi się nad garami. Można szlachetniejsza wersję ze schabu :
    schab w pastrach sól pieprz majones ananas ser koniec i kropka.
    --
    Bardzo wyrodna matka Marcina (15 lat) ur. 05.05.1993 godz 5.15
    Justyny (12 lat) ur. 22.04.1996 godz 13.40
  • 19.09.08, 22:07
    schab do pieczeni z koscia tak na marginesie - mi zawsze wychodzil kurde suchar,
    puki gdzies nie zobaczylam w jakims programie ze na pieczen sie daje z koscia i
    poprostu rewelka...

    --
    "Unpredictable like the sun
    And the rainfall"

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.