15.03.07, 09:43
Hejka rodzice wszelakiej maści. Proponuję wrzucać tu przepisy na dania, które
już wypróbowaliście i które smakują Waszym maluchom, piszcie jak wykonać i w
jakim wieku można podawać. Często bowiem zaczyna brakować nam pomysłów czym
karmić swoje pociechy. Ja mam 9 miesięcznego urwisa, który nie znosi kaszek
ryżowych więc muszę się nieżle nagłowić czym mu urozmaicać śniadania i
kolacje. Wrzucajcie swoje przepisy. Najlepiej by było gdybyśmy już w tytułach
pisali od ilu miesięcy. Ja czekam na Wasze przepisy inny pewnie też. Do
dzieła !!!!
--
Mamusia Franusia.....
Edytor zaawansowany
  • mazajac 15.03.07, 09:48
    Przepis nie jest mój, ale mój Franek uwielbia ten budyń, ja podaję mu go od 8
    miesiąca.
    - 120 ml wody
    - mleko modyfikowane
    - żółtko
    - mąka ziemniaczana
    - ewentualnie cukier

    100 ml wody wlewam do garnka, gotuję, w 20 ml wody rozrabiam łyżeczkę mąki
    ziemniaczanej i żółtko ( ja daję całe). Kiedy woda zaczyna się gotować wlewam
    rozrobioną mąkę z żółtkiem i mieszam aż zgęstnieje. Kiedy jest już gęste dodaję
    około 30 ml mleka modyfikowanego i mieszam. Kiedy trochę przestygnie można
    polać sokiem malinowym, lub dodać truskawki z kompotu lub rozmrozone maliny no
    chyba, że będą takie prosto z krzaczka.
    Mamusia Franusia.....
  • vilcza 15.03.07, 11:04
    tzn. ja daję od 7, ale w zależności od dodatków można wcześniej lub później:

    - 3 średnie ziemniaczki
    - pół małej marchewki (ale jeśli dziecko lubi to więcej)
    - 1/3 małej pietruszki (korzeń)
    - stołowa łyżka kaszy jaglanej (raz dałam jęczmienną, ale można też ryż, kaszę
    mannę lub po prostu kleik do zagęszczenia)
    - jeśli dziecko już jada to seler i por (ja jeszcze nie daję)
    - odrobina (około małej garstki) pokrojonej w kostkę i ugotowanej piersi z
    indyka (lub innego mięska)

    Warzywa pokroić w kostkę, zalać wodą tak aby warzywa były dobrze przykryte,
    garnek zamknąć pokrywką i gotować ok. 15 minut. Jeśli warzywa są miękkie to
    zdjąć z ognia i dodać świeży drobno posiekany koperek. Gorącą zupę zmiksować
    (blenderem).
    Gotową gorącą papkę natychmiast rozlewam do gorących słoiczków po ketchupie i
    zamykam wyparzonymi pokrywkami. Całość przykrywam ściereczką aż słoczki
    "chwycą". Przechowuję w lodówce.
    Jeden słoiczek to u nas 2 posiłki. Z powyższych proporcji wychodzi około 5-6
    porcji (2,5- 3 słoiczki).
    Bezpośrednio przed podaniem zupy, już na miseczce, dolewam oliwę z oliwek (około
    łyżeczki na jeden posiłek) i odrobinę przegotowanej wody.

    Zupa pięknie pachnie i dobrze smakuje.

    p.s. mazajac- fajny wątek :-))
    --
    Forum lokalne: Toruń-Kącik Rodziców i Dzieci
  • bea113 22.03.07, 14:52
    vilcza, a gdzie w Toruniu mozna nabyć kaszę jaglaną? Czytałam, że bardzo
    zdrowa, chciałam kupić i nigdzie nie ma...
  • vilcza 22.03.07, 19:21
    ja kupuję w eko-chacie.. taki sklepik ze zdrową żywnością na ul. szosa
    chełmińska (niedaleko skrzyżowania ze żwirki i wigury).. ta sama firma ma też
    swój sklepik w uniwersamie na parterze..
    ale powinni też mieć w piotrze i pawle na regale z dietetyczną żywnością- tam są
    takie różne wynalazki :-))

    pozdr!
    --
    Forum lokalne: Toruń-Kącik Rodziców i Dzieci
  • bea113 04.04.07, 13:15
    kupiłam kaszę jaglaną na rynku. Ugotowałam i zapiekłam z jabłkami, z rodzynkami
    cynamonem. Podałam polane śmietanką. Wszyscy wcinali z ochotą, synek-niejadek
    również.
  • eska19 23.03.07, 11:51
    w Piotrze i Pawle
    lub w Uniwersamie w dziale ZDrowje zywnosci -przy foto Mindak.
  • jolantusia1 03.10.07, 17:08
    dziś miał zupę brokułową bezmięsną: kawałek brokuła, ziemniak mały, marchew,
    pietruszka. Wszystko razem ugotowane, zmiksowane, z przypraw dodałam natkę
    pietruszki, tymianek,
    a jego ulubiona to zupa z soczewicy; gotuję tak jak zwykłą jarzynową tylko że
    dodaję łyżeczkę suchych ziaren soczewicy zielonej, potem miksuję
  • jolantusia1 03.10.07, 17:12
    duszę na wodzie mały kawałek cebuli, pora, marchew, pietruszkę, dodaję cukinię,
    zieloną fasolkę i kawałek pomidora albo sok pomidorowy. Podaję mu to z ryżem
    albo samo. Niestety muszę rozgnieśc na papę bo nie umie jeszcze gryźc a ma już
    19 mies
  • jolantusia1 03.10.07, 17:14
  • zlota_jagodka 17.10.07, 09:57
    Ostatnio całą rodziną się tym zajadamy. Słonecznik i/lub dynię wysypuję na
    blachę, dodaję trochę oleju i soli, mieszam i wkładam do piekarnika. Nastawiam
    na grilla (grzałka górna) na 280 stopni na 5 minut. Co chwilę trzeba
    przemieszać, aż zrobi się ładnie brązowawo złoty.
    Uwaga bo uzależnia!!!
    Robimy to razem, młoda te nasionka sama przed włożeniem do piekarnika. Jest
    super zabawa a potem super przekąska, zdrowsza niż jakieś chrupki i paluszki.
    Polecam!
    --
    www.dzieci.3krotka.pl/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.