Dodaj do ulubionych

co na obiad

23.04.07, 14:43
W gotowaniu najbardziej męczy mnie wymyślanie co na obiad... więc pomóżcie i
pochwalcie się, co dziś gotujecie. Może mnie zainspirujecie :) My dziś mamy
pomidorową z "wkładką" czyli kurczaczek do obgryzania.
Edytor zaawansowany
  • agi.nalik 24.04.07, 12:43
    :(

  • barbie-torun 25.04.07, 08:56
    uwielbiam gotować i jeść :)

    wczoraj zupa ogórkowa była z własnego przecieru,
    na drugie: ryż + sos Fix słodko kwaśny Knorra, mięso gulaszowe wieprzowe,
    marchewka w kosteczkę, cebulka do tego + przyprawa "chińska 5 smaków Kamis", 2
    brzoskwinie z puszki, pychota zjadłam 3 porcje (wstyd - fałdy wiszą i w tłuszcz
    obrastam);

    dzisiaj :
    placki ziemniaczane, twaróg ze śmietaną z cukrem, twaróg ze szczypiorkiem i
    solą;

    inne propozycje obiadów:
    żeberka miodowe lub skrzydełka

    bejca: olej lub oliwa pół szklanki, majeranek łyżeczka, przyprawa grill Kamis -
    łyzeczka, miód 3 łyżki, wódka 1 kieliszek,
    całość dobrze wymieszać i polać mięso, zostawić w misce obwiniętej folią
    spożywczą lub w reklamówce, wstawić do lodówki,
    po 3-4 godz. lub po nocy kłaść na ruszt grila lub do piekarnika
    piec ok. 40-60 minut na średnim ogniu (ok. 200 st. C)

    zupa warzywna:
    2 marchewki, pietruszka,
    pół małego selerka, pół pora, cebula,
    6 ziemniaków,
    kapusta pekińska mała,
    lub głąb i małe liście kapusty białej pozostałej po gołąbkach,
    koperek
    sól, pieprz 5 ziarek, ziele ang. 3 ziarnka, liść laurowy 3 szt.
    pół łyzeczki kminku jeśli lubisz(na trawienie)

    warzywa pokroić w kosteczkę, kapuste na małe kawałki pokroić
    dodac przyprawy bez soli i koperku,
    gotować kwadrans,
    dodać ziemniaki w kostkę i sól,
    gotować ok. 20 minut
    na koniec wsypać pokrojony koperek

    można doprawić Vegetą lub Maggi

    jak ktoś nie na diecie
    to może najpierw pogotowac kawałek biodrówki i dodać dopiero jarzyny,
    lub na koniec kawałek kiełbaski lub skawareczki boczku podsmażone i zaciągnięte
    mąką

    smacznego !

    Basia

    PS. jeśli chcesz znać inne moje pzrepisy to śmiało pytaj
  • jolantusia1 25.04.07, 09:34
    za wiele ci nie pomogę bo ja wege jestem. Ale dziś na obiad będzie barszcz
    pseudoukraiński - ucieram na tarce 2 buraki, 2 marchewki, pietruchę, kawałek
    selera. Do tego parę ziemniaków pokrojonych w kostkę, ćwierć głowki małej
    kapusty poszatkowanej i pół paczki mrożonej fasolki szparagowej. Gotuje ok pół
    godziny aż zmięknie kapusta i ziemniaki. Doprawiam solą pieprzem, bazylią i
    dodaje łyżkę koncentratu pomidorowego. Chłopaki lubia ze smietaną. Innym daniem
    są pierogi na różne sposoby, np. ruskie, z kapustą z soją itd. Lubia też sos
    warzywny: utarte marchew pietruszka seler, do tego posiekana cebula albo por
    podsmażam chwile każde warzywo oddzielnie i potem duszę razem i dodaję groszek
    konserwowy. Doprawiam wg uznania można dać trochę keczupu. Wcinają z ryżem.
    Pozdrawiam
  • agi.nalik 25.04.07, 15:38
    Dzięki dziewczyny! Ziemniaczanych z twarogiem jeszcze nie jadłam, trzeba będzie
    spróbować. Jolantusia, fajnie że twoi tak wcinają warzywa, u moich by to nie
    przeszło... Ale proszę, nie rezygnuj z dzielenia się przepisami, może coś
    wypróbujemy :)))
    My dziś pierś z kurczaka w kosteczkę, do tego sos pomidorowo-śmietanowy
    (gotowy)+ ananasy + kukurydza z ryżem. No i zostało mi trochę tego ananasa i
    kukurydzy, teraz muszę myśleć nad jakąś sałatką...
  • jolantusia1 26.04.07, 07:57
    ananas+ ryż + rodzynki + kukurydza + majonez, sól pieprz. Do tego niektórzy
    dodają kawałki kurczaka.
  • jolantusia1 03.10.07, 17:04
    dziś zupa brokułowa: włoszczyzna, 5 ziemniaków i duży brokuł, wszystko razem
    ugotowane i zmiksowane, na koniec dałam trochę śmietany i sosu sojowego łyżkę. A
    na dodatek po zupię placki z jabłkami: ciasto naleśnikowe tylko trochę
    gęściejsze i masa jabłek pokrojonych w plastry. Wcinali jak nigdy.
  • zlota_jagodka 03.10.07, 18:20
    Ja brokułową robię ze śmietaną, ale bez włoszczyzny i mniej ziemniaczków.
    Koniecznie doprawiam białym pieprzem i zieloną pietruszką, nazywam to zieloną
    zupą. Podobnie robię zupę szparagową, tylko szparagów nie miksuję. Gotuję je
    osobno, potem w tym wywarze z nich ziemniaki.
    A placki ziemniaczane lubię na słono, daję do środka pokrojoną w kostkę surową
    paprykę. Czasem robię sos grzybowy, w którym maczam placuszki podczas jedzenia.
    Dziś jadłyśmy placki kukurydziane:
    ciasto:
    0,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki kukurydzianej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki mleka
    woda do uzyskania leistej konsystencji
    Do całości dodać puszkę kukurydzy konserwowej i przyprawy (pieprz sól)
    To samo ciasto używam do obtaczania np cebulki pokrojonej w krążki, to taka
    niezdrowa przekąska.
    Do placuszków podałam brokuła z sosem beszamelowo rokpolowym.
    Też uwielbiam gotować i jestem wege (córka nie jest wege). Mogę podać parę
    przepisów jak ktoś ma ochotę
    --
    www.dzieci.3krotka.pl/
  • eska19 04.10.07, 08:12
    a ja dzis mam: zupe porowa z grzankami, gulasz z indyka (z papryka, cebula,
    groszkiem) z makaronem, Do tego zamierzam ugotowac jeszcze brukselke i podac
    polana tarta bulka z maslem i imbirem.

  • wronka32 04.10.07, 09:34
    bo maż wyjechal ,,a ja bede jesc zupę z wkładką mięsną.....
    \

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka