Dodaj do ulubionych

Wątek kulinarny (przepisy c.d )

  • giks 23.11.03, 15:17
    1.5 szkl cukru
    masło roślinne
    6 jajek
    6 łyżek oleju
    2 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    zapach wanilinowy
    0.5 szkl maku
    łyżka kakao

    Cukier utrzeć z masłem stopniowo dodawać żółtka potem olej mąkę wymieszaną z
    prosz. do piecz. aromat i całość dokładnie
    wymieszać na koniec dodać pianę z białek. Ciasto podzielić na trzy części do
    jednej części dodać mak -wymieszać do
    drugiej kakao do trzeciej 2 łżki płaskie mąkki
    blacha długa średnia - najpierw wyłożyć ciasto z makiem zrobić rowek wlać
    ciasto z kakaowe zrobić rowek i wlać ciasto
    białe należy to robić w miare ostrożnie żeby się nie pomieszały
    piec ok 45 min w 180 chociaż ja na zegarek nie bardzo patrzę a sprawdzam
    patyczkiem
    nie przejmuj się jesli kolory po upieczeniu troszke sie wymieszaja mi na
    początku wychosdził picassowski zachod słońca
    robi się go wbrew pozorom bardzo łatwo i szybko

    --
    "Kobieta bez kokieterii, to jak kwiat bez woni."
    zapraszam do Gorlic
  • giks 23.11.03, 15:21


    polecam plauszki;
    zmielić lub drobnutko posiekać 0,5kg wątróbek,dodać 2 jajka surowe ,4 płaskie
    łyżki bułki tartej,pietruszkę
    zieloną,kopreek(niekoniecznie)trochę pieprzu(nie solić przed smażeniem bo będą
    gorzkie)wszystko wymieszać i smażyć jak
    placki ziemniaczane-nawet podobna konsystencja tej ciapki,po usmażeniu posolić
    można dodać też cebulkę do środka
    fajne np. do barszczyku lub rosołu albo solo ;)
    --
    "Kobieta bez kokieterii, to jak kwiat bez woni."
    zapraszam do Gorlic
  • giks 23.11.03, 15:24


    sałatka piknikowa
    dla 3-4 osób
    2 główki endywii ( ja osobiście nigdzie jej w polsce nie spotkałam więc używam
    którejś z odmian sałaty zielonej
    ozdobnej)
    3 jaja na twardo
    4-5 kolbek kukurydzy konserwowej
    2 papryki (czerwona i żółta)
    150 g szynki
    4 łyżki oleju
    ząbek czosnku
    sól
    biały pieprz
    sok z cytryny

    2 jajka i białko grubo posiekać kolbki kukurydzy przekroić wzdłuż na 2-3 części
    papryke umyć i usunac gniazdanasienne pokroić w kostkę
    szynkę pokroić w cienkie słupki czosnek zmiażdzyć ze szczyptą soli i pieprzu
    dodać roztarte żółtko i dalej ucierająć
    bardzo powoli po kropelce wlewać olej doprawić pieprzem i sokiem z cytryny
    wymieszać delikatnie skladniki i polać sosem

    sałatka z cielęciną

    po główce sałaty masłowej i dowolnej drugiej ( zalecają dębolistną)
    4 plastry pieczonej cięlęciny
    peczek tymianku
    garść pestek słonecznika albo dyni
    2 łyżki oleju
    łyżka musztardy
    2 ząbki czosnku
    sól pieprz cukier
    obydwie sałaty rozłożyć w salaterce na nich plastry mięsa posypać częścia
    tymianku i pestkami
    tuż przed podaniem polać olejem wymieszanym ze zmiazdzonym czosnkiem
    posiekanym tymiankiem musztardą i przyprawami
    nie mieszać!
    osobiście za nią nie przepadam bo nie lubje polączenia sałaty z mięsem

    sałatka z pieczonym miesem

    mały filet z piersi indyczej( ok 500g)
    3 pomidory
    czerwona cebula
    połówka awokado( niekoniecznie)
    2 łyżki czarnych oliwek
    6 łyżek oleju
    przyprawa do drobiu
    sól pieprz
    łyżeczka musztardy
    sok z cytryny

    mięso opłukać natrzeć przyprawa do drobiu
    odstawić na 30 min do lodówkim ułożyć na wysmarowanej olejem blasze piec 30
    min w trakcie pieczenia skrapiając olejemi
    goracą wodą
    pomidory umyć pokroić w cząstki cebulę obrać pokroić w cienkie krążki
    jeśli dodajesz awokado pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny
    na salaterce ułożyć plastry mięsa i cząstki pomidorów posypać krążkami cebuli
    i oliwkami
    pozostały olej wymieszać z musztardą doprawić sokiemz cytryny sosem polać
    sałate
    zamias pieczonej piersi można dodać pokroioną w paski szynke np. z indyka
    wbrew pozoro nie jest takie czasochłonne pozatym jest pyszne i strasznie
    fajnie wygląda

    sałatki w/w są o tyle fajne że efektownie wygladaja i sa mniej kaloryczne bo
    nie zawierają tłustego i ciężkiego majonezu
    --
    "Kobieta bez kokieterii, to jak kwiat bez woni."
    zapraszam do Gorlic
  • giks 23.11.03, 15:27
    ciasteczka kwiatki ryżowo-kokosowe

    4 jaja
    margaryna
    łyżeczka proszku do pieczenia
    paczka kleiku ryżowego
    pół szkl cukru
    10 dkg wiórków kokosowych
    czekolada

    margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami do powstałej w ten sposób masy dodać
    paczkę kleiku proszek do piecz. i na koniec ubitą
    pianę z białek. szystkie składniki dokładnie wymieszać ręcznie uformować
    płaskie krążki układać na wysmarowanej tłuszczem
    blasze (można wycinać jakieś kształty) Ciastka piec w gorącym piekarniku na
    złoty kolor po wystudzeniu polać je roztopiona
    czekoladą a na koniec posypać wiórkami kokosowymi.

    ciasto mleczne

    masło lub margaryna
    1.5 szkl. cukru
    1.5 szkl mleka
    4 szkl maki
    łyżka sody
    łyżeczka proszku do piecz.
    2 łyżki kakao
    1-2 łyżki powideł
    2-3 jaja ( zalęży od wielkości)
    łyżka cynamonu

    margarynę, cukier zagotować z mlekiem ostudzić wsypać mąkę z soda i proszkiem
    do piecz. kakao, cynamon, dodać powidła i dobrze
    wymieszać. Wbić jaja i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Wlać ciasto na blachę
    i upiec ( blacha duża). Po osturzeniu można
    przełożyć dżemem lub kremem i polukrwać lub polać rozpuszczona polewą
    czekoladową lub czekoladą.

    jezyk

    (efektowny ale troszke pracochłonny przy ozdabjaniu)
    25 dkg masła roślinnego
    2 jaja
    niepełna szkl. cukru pudru
    2 duże łyżki kakao
    zapach migdałowy
    4-5 paczek herbatników
    pół łyżeczki wódki lub spirytu
    paczka ryżu preparowanego

    masło ucieramy z cukrem pudrem dodajemy kolejno po całym jajku ucieramy dalej
    na końcu dodajemy kakao, wódkę i zapach.
    Herbatniki łamiemy na małe kawałki i mieszamy z masą. całość wykładamy na
    ozdobny pólmisek i nożem maczanym w zimnej wodzie
    formujemy jeżyka.
    Oczy i nosek robimy z kolorowych cukierkow ( np.m&m-sy) a kolce z ryżu
    preparowanego-lekko wciskamy jeden koło drugiego tak
    żeby przypominały kolce
    Gotowego jężyka wstawiamy do lodówki na 1.5 godziny.

    Stefania (bez pieczenia)

    litr mleka
    szkl cukru
    margaryna
    szkl kaszy manny
    2 łyżki kakao
    cukier wanilinowy
    2 łyżki wiorkow kokosowych
    bakalie-nikoniecznie
    5-6 paczek herbatników
    polewa:
    pól kostki margaryny
    pól szkl. cukru pudru
    2-3 łyżki kakao
    2 łyżki goracej wody

    mleko margarynę i cukier zagotować następnie po trochu wsypywać kaszę manną
    cały czas mieszając gdy zgęstnieje wsypać kakao
    blachę wyłożyć ok połowa herbatnikow wlać na nie goracą masę
    na wierz ułożyć lekko uciskając pozostałe herbatniki polac polewą
    po lekkim wystygnięciu posypać wiórkami

    UWAGA: jeśli to możliwe używajcie cukru pudru własnej produkcji ten kupny ma
    przeważnie dziwny zapach i smak



    --
    "Kobieta bez kokieterii, to jak kwiat bez woni."
    zapraszam do Gorlic
  • giks 23.11.03, 15:27
    góralski przekładaniec

    ciasto:
    0.5 kg mąki
    0.5 szkl cukru
    2 jaja
    łyżka sody
    0.5 szkl miodu
    15 dkg margaryny
    masa:
    0.5 szkl kaszy manny
    0.5 l mleka
    kostka masła
    szkl cukru pudru
    kwasek cytrynowy olejek migdałowy i arakowy
    łyżka kakao

    rozpuścić na wolnym ogniu margarynę i miód do przestudzonej masy dodawać mąkę
    wymieszaną z sodą ubite na parze jaja oraz
    cukier po czym zagnieść ciasto (jeśli idzie opornie z zagniataniem dodac łyżkę
    śmietany) gotowe ciasto podzielić na 4 części
    każdą z nich jak najcieniej rozwałkować i piec 5 min w nagrzanym piekarniku
    kaszę ugotować na gęsto i ostudzić masło utrzeć
    z cukrem powoli dodając kaszę podzielić masę na połowę do jednej dodać kwasek
    cytrynowy i olejek migdałowy do drugiej-
    olejek arakoowy i kakao przełożyć placki na przemian dwoma masami

    ciasto budyniowe

    biszkopt:
    3 jaja
    szkl mąki
    szkl cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 torebki budyniu z cukrem
    litr mleka
    3 paczki herbatników
    polewa:
    1/3 kostki margaryny lub masła
    4 czubate łyżki cukru pudru
    czubata łyżka kakao
    łyżka wody

    białak ubić z cukrem na sztywną pianę dodać żółtka następnie mąkę oraz proszek
    i lekko wymieszać łyżką piec 30 min ugotowany
    budyń wlać na ostudzony biszkopt przykryć herbatnikami rozpuścić składniki
    polewy ciepłą polać ciasto

    keks

    15 dkg mąki
    15 dkg cukru
    3 jaja
    15 dkg różnych bakali
    jaja ubić z cukrem dodać mąkę starannie utrzeć dodać drobno poroone i
    opruszone mąką bakalie wszystko razem ostrożnie
    wymieszać piec w wąskiej długiej blaszce w średnio gorącym pikarniku

    --
    "Kobieta bez kokieterii, to jak kwiat bez woni."
    zapraszam do Gorlic
  • giks 23.11.03, 15:29
    zielone pierogi

    ciasto:
    szkl. mąki pszennej
    szkl mąki pszennej razowej
    0.5 szkl wody
    garść liści szpinaku
    łyżka masła
    farsz:
    szkl zielonej soczewicy
    cebula
    2 łyżki oleju
    majeranek sól pieprz

    drobno pokrojoną cebule podsmażyć na oleju soczewicę ugotować w dwóch szkl
    wody gdy woda odparuje połączyć soczewicę z
    cebulą i przyprawami. żagnieść ciasto z podanych składników( liście szpinaku
    należy obgotować i drobno posiekać)ciasto
    rozwałkować wyciąć krązki nałożyć troszkę farszu i formować pierożki ugotować
    najlepsze są z sosem grzybowym i sórówkami

    pierogi z warzywami
    ciasto:
    2 szkl mąki
    pół szkl wody
    łyżka masła
    sól
    farsz:
    2 marchewki
    strąk czerwonej papryki
    pół małego selera
    2 duże liście białej kapusty
    10 średnich pieczarek ząbek czosnku
    3 łyżki oleju
    curru lub inna pikantna przyprawa
    2 łyżki sosu sojowego

    marchew paprykę i seler pokroić w drobne słupki a pieczarki w plasterki
    kapustę drobno posiekać podsmażyć warzywa na oleju
    dodać przeciśniętą przez prase lub posiekany czosnek i przyprawy
    zagnieść ciasto rozwałkować wyciąć krążki nakładać farsz formować pierożki
    ugotować w wodzie z dodatkiem sosu sojowego



    --
    "Kobieta bez kokieterii, to jak kwiat bez woni."
    zapraszam do Gorlic
  • giks 23.11.03, 16:04
    Ciasto jak do zwykłych a do środka suszone śliwki Kalifornijskie ( nie wędzone
    bo zepsują smak) W Gorlicach można kupić je w sklepie na przeciwko banku BPH.
    Po wierzchu polać masłem stopionym na patelni do tego trochę bułki tartej i
    starte orzechy włoskie tak, tak.Potrzymać aż bułka się zrumieni. Na talerzu
    posypać jeszcze cukrem. Normalnie HIT Wigilijnego stołu mojej Teściowej -
    jedna zniewielu rzeczy ktora jej wychodzi ;)
    --
    "Kobieta bez kokieterii, to jak kwiat bez woni."
    zapraszam do Gorlic
  • ellenai 23.11.03, 15:48
    Fale Dunaju
    CIASTO
    * 25 dag masla roslinnego
    * 6 jajek
    * 2 szklanki maki
    * 1 szklanka cukru pudru
    * cukier waniliowy
    * 2 lyzki kakao
    * 2 lyzeczki proszku do pieczenia
    * owoce swieze lub z kompotu
    KREM
    * 25 dag masla
    * 1/2 litra mleka
    * 1/2 szklanki cukru
    * po 2 lyzki maki ziemniaczanej i pszennej
    PRZEPIS NA CIASTO
    * Utrzec maslo z cukrem dodajac kolejno po jednym zóltku, make wymieszana z
    proszkiem i ubita na sztywno piana
    * Wyrobione ciasto podzielic na 2 czesci. Jedna czesc polozyc na blache. Do
    drugiej dodac kakao i 2 lyzki wody. Wylozyc na jasna czesc ciasta. Na wierzchu
    polozyc owoce.
    * Piec przez ok. 45 minut
    PRZEPIS NA KREM
    * Z mleka cukru i maki ugotowac budyn
    * Po ostudzeniu dodac do utartego masla
    * Gdy ciasto ostygnie nalozyc na nie krem i polac polewa czekoladowa
    From: P.S.

    Do ciasta mozna dodac olejek rumowy.
    W kremie zamiast masla mozna uzyc margaryny oraz dodac cukier waniliowy.
    Polewa:
    pol kostki margaryny
    szklanka cukru pudru
    2 lyzki kakao
    2 lyzki wody
    Polewe sporzadzic rozpuszczajac w garnku jej skladniki. Gdy wystygnie, oblac
    nia ciasto.




    ------------------------------------------------------------------------------
    --
    Prosto, dobitnie i z uczuciem-CMOK wszyskim:))))

    moje strony,Gorlice:zapraszam:))))forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=455
  • ellenai 23.11.03, 15:50
    To jest pycha, ja uwielbiam ,czesto sie robilo u mnie w domu ten blok:)))
    -------------------------------------------------------------------------------

    -- Blok
    1/2 szkl. wody
    1/2 szkl. cukru
    3/4 kostki masla

    3 lyzki kakao
    3 szklanki mleka w proszku
    30 dkg herbatników (wafli)
    bakalie

    Zagotowac pierwsze trzy skladniki. Do zagotowanej masy natychmiast sypiemy
    kakao i mleko, dobrze mieszamy, nastepnie sypiemy herbatniki i bakalie.
    Wykladamy do blachy wylozonej folia.

    Prosto, dobitnie i z uczuciem-CMOK wszyskim:))))

    moje strony,Gorlice:zapraszam:))))forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=455
  • ellenai 23.11.03, 15:54
    Karpatka
    5 jajek,
    szklanka wody,
    szklanka maki,
    pól kostki masla,
    szczypta soli.
    To na ciasto.

    Na krem:
    budyn ugotowany z jednej szklanki mleka (okolo polowy normalnej paczki),
    cukier do smaku,
    cukier waniliowy,
    odrobinka zapachu cytrynowego,
    jedno zóltko,
    pól kostki masla.

    (Pierwotna wersja byla taka, ze robilo sie budyn samemu z 3 lyzek pszennej maki
    i szklanki mleka, ale moim zdaniem smaczniejszy jest budyn 'z torebki'. Przy
    tej oryginalnej wersji nalezy do kremu dac pól szklanki cukru).
    Ciasto robi sie tak: gotujemy wode z maslem i szczypta soli. Do wrzacej wody
    wsypujemy make, mieszamy bardzo starannie, tak, aby nie bylo grudek. Mozna
    ubijac mikserem. Nie zdejmujemy garnka z ognia - smazymy ciasto caly czas az do
    momentu, gdy bedzie sie robic przezroczyste. Niestety, na garnku powstaje
    bardzo nieladna skorupka, która potem trzeba odmoczyc... Gdy ciasto bedzie juz
    dostatecznie wysmazone, zdejmujemy garnek z ognia i caly czas ubijajac dodajemy
    po jednym jajku. Trzeba uwazac na gestosc - gdy jajka sa duze, wystarcza i
    cztery. (Zazwyczaj dodawalam 4 cale jajka i jedno bialko, zuzywajac zóltko do
    kremu). Ubijamy caly czas az do momentu, gdy ciasto ostygnie. (lenistwo
    powoduje, ze zamiast karpatek sa nizinki ;-)). Rozsmarowujemy ciasto na dwóch
    prostokatnych blachach i pieczemy kazda przez 15-20 minut w temp. 220 st.C.
    Krem:
    Ucieramy maslo z zóltkiem (jesli lubimy bardzo slodkie ciasto, mozna dodac
    jeszcze 4-5 lyzek cukru, ale zazwyczaj budyn jest wystarczajaco slodki) oraz
    cukrem waniliowym. Gdy juz maslo bedzie dobrze utarte, dodajemy po lyzeczce
    budyn. Mozna dac odrobine zapachu cytrynowego. Tak przyrzadzonym kremem
    przekladamy ciasto. Mozna posypac cukrem pudrem.
    --------------------------------------------------------------------------------

    --
    Prosto, dobitnie i z uczuciem-CMOK wszyskim:))))

    moje strony,Gorlice:zapraszam:))))forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=455
  • ellenai 23.11.03, 16:04
    Kruche babeczki z masa orzechowa
    ciasto:
    30 dag (1 1/2 szklanki) maki,
    20 dag margaryny,
    10 dag (1/2 szklanki) cukru pudru,
    2 zóltka,
    cukier waniliowy,
    1 lyzka kawy inki lub mocnego naparu kawy naturalnej

    masa orzechowa:
    25 dag luskanych orzechów wloskich,
    25 dag masla (margaryny),
    25 dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru,
    2 zóltka,
    kieliszek rumu lub innego alkoholu

    Make przesiac na stolnice, dodac margaryne i posiekac nozem. Dodac zóltko,
    cukier puder (dobrze roztarty), cukier waniliowy, kawe i wszystkie skladniki
    dokladnie, szybko wyrobic. Zagniecione ciasto odstawic do lodówki na okolo 30
    min. Po schlodzeniu rozwalkowac i przykryc nim ustawione na stolnicy foremki
    babeczek. Reka mocno wgniesc ciasto do srodka i dokladnie wylepic foremki.
    Foremki z ciastem ustawic na blasze i piec w goracym piekarniku na zloty kolor.
    Po upieczeniu jeszcze gorace babeczki ostroznie wyjac, odwracajac foremki
    spodem do góry. Przygotowac mase orzechowa. Orzechy zrumienic na patelni na
    zloty kolor, ostudzic i zemlec. Maslo utrzec na pulchna mase dodajac cukier
    puder, zóltka i zmielone orzechy. Na koncu dodac rum i dokonczyc ucieranie.
    Ostudzone babeczki napelnic masa i udekorowac czastkami orzechów.


    --------------------------------------------------------------------------------
    MM

    --
    Prosto, dobitnie i z uczuciem-CMOK wszyskim:))))

    moje strony,Gorlice:zapraszam:))))forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=455
  • ellenai 23.11.03, 16:05
    ------------------
    Faworki
    25 dag (1 1/4 szklanki) maki,
    5 zóltek
    2 lyzeczki gestej smietany,
    1 lyzeczka cukru,
    1 lyzeczka octu, soku z cytryny lub alkoholu,
    50 dag tluszczu do smazenia,
    cukier puder i cukier waniliowy do posypania

    Z maki, zóltek, smietany, cukru i octu zagniesc ciasto tak i twarde jak na
    pierogi. Dokladnie je wyrobic i wybic walkiem, by sie napowietrzylo i
    pozostawic na 30 min do wypoczecia. Ciasto bardzo cienko rozwalkowac, pokroic
    radelkiem na pasy dlugosci 10-12 cm i szerokosci 2-3 cm. Naciac je po srodku,
    przez otwór przewlec jeden koniec i przeciagnac. Faworki wkladac na rozgrzany
    tluszcz i zrumienic po obu stronach. Co jakis czas wrzucac kawalek surowego
    ziemniaka. Po usmazeniu ulozyc na bibule dla osaczenia, przelozyc na pólmiski i
    posypac cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
    --------------------------------------------------------------------------------

    --
    Prosto, dobitnie i z uczuciem-CMOK wszyskim:))))

    moje strony,Gorlice:zapraszam:))))forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=455
  • ellenai 23.11.03, 16:07
    Keks angielski
    Czas przygotow. 3 godz.
    Ciasto:
    250 g maki,
    250 g masla,
    250 g cukru pudru,
    4 jaja,
    20 g proszku do pieczenia,
    150 g kandyzowanej skorki pomaranczowej,
    50 g kandyzowanej skorki cytrynowej,
    700 g rodzynkow,
    100 g migdalow,
    150 g konfitur wisniowych,
    150 ml rumu.
    Inne:
    tluszcz do posmarowania pergaminu.

    1. Rodzynki namoczyc w rumie. Obrane ze skorki migdaly posiekac razem ze
    skorkami z cytryny i pomaranczy. Konfitury rozgrzac i osaczyc.
    2. Maslo utrzec, dodajac kolejno cukier, zoltka, make z proszkiem do pieczenia,
    bakalie i konfitury.
    3. Bialka ubic, wymieszac z masa. Wlozyc do formy wylozonej natluszczonym
    pergaminem. Piec ok. 2,5 godz w temp. 140zC. Sprawdzic patyczkiem, czy ciasto
    jest upieczone. Jezeli nie, to piec jeszcze ok. 30 min. Keks wyjac z formy,
    gdy ostygnie. Mozna go owinac sciereczka zwilzona rumem.
    - Keks angielski mozna przechowywac 4 tygodnie, ale co 7 dni nalezy go nakluc
    i zwilzyc brandy lub rumem.

    --
    Prosto, dobitnie i z uczuciem-CMOK wszyskim:))))

    moje strony,Gorlice:zapraszam:))))forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=455
  • ellenai 23.11.03, 16:31
    Nie robilam tego dania ,znalazlam ten przepis, wyglada swietnie,grekaa moze sie
    skusimy na przyrzadzenie tego???????uwielbiam curry:)
    --------------------------------------------------------------------------------
    -- Curry z kurzych watróbek
    Skladniki:
    1/4 szkl. sosu sojowego, 3 zabki czosnku, 1 lyzka ziaren sezamu, 1 lyzeczka
    oleju sezamowego, 1/2 kg kurzych watróbek, 2 lyzki oliwy z oliwek, 1 czerwona
    papryka, 1 cebula, 1 lyzeczka mielonej kolendry, 1 lyzeczka, mielonego kminku,
    2 lyzki oleju arachidowego, 100 g straczków groszku (niekoniecznie)



    Sposób przyrzadzania: Z sosu sojowego, czosnku, sezamu, oleju sezamowego i 2
    lyzek wody robimy marynate. Watróbki kroimy w plasterki, zalewamy marynata i
    wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Cebule i czerwona papryke kroimy na
    plasterki i smazymy do miekkosci na polowie oliwy z oliwek, na wolnym ogniu.
    Watróbki wyjmujemy z marynaty i posypujemy kolendra, kminkiem i pieprzem. W
    rondlu rozgrzewamy reszte oliwy z oliwek oraz olej arachidowy i smazymy
    watróbki na duzym ogniu 3 - 5 minut, az sie z zewnatrz podsmaza, ale w srodku
    pozostana troche rózowe. Dodajemy cebule, papryke, ewentualnie straczki groszku
    i zalewamy marynata. Zmniejszamy ogien i smazymy 2 - 3 minuty. Podajemy
    natychmiast, posypane uprazonymi ziarnami sezamu. Mlodziutkie straczki groszku
    mozna kupic przez caly rok w niektórych supermarketach. Jezeli ich nie mamy,
    dobrze jest posypac kurczaka czyms zielonym, np. natka.



    Prosto, dobitnie i z uczuciem-CMOK wszyskim:))))

    moje strony,Gorlice:zapraszam:))))forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=455
  • ellenai 23.11.03, 16:43


    Potrawa curry
    Skladniki:
    dwie piersi z kurczaka, trzy srednie cebule,pokrojone w kostke jablko(najlepsze
    nie kwasne) cztery duze zabki czosnku, dwie lyzeczki przyprawy curry, dwie
    lyzeczki maki, jedna slodka smietana, przyprawy do smaku



    Sposób przyrzadzania: Zaczynamy od obrania i pokrojenia w kostke cebuli. Na
    oleju podsmazamy pokrojona cebule. Piersi z kurczaka kroimy w duza kostke i
    dodajemy do cebuli. Dusimy pare minut pod przykryciem. Dodajemy jablko, tez
    pokrojone w kostke ( moze byc ze skórka-ja ja obieram). Dusimy kolejne 10
    minut. Posypujemy maka, mieszamy i dolewamy smietane. Dodajemy curry, drobno
    posiekany czosnek oraz przyprawy. Dusimy jeszcze pod przykryciem przez 10
    minut. Mozna podawac z ryzem i surówka z kiszonej kapusty.
    jezeli nie lubisz jablek,to mozesz dodac np.cukinie,ja uwazam ze jablko
    podkresla smak curry i dobrze sie z nia komponuje smakowo:)))
    pozdrawiam:)))

    --
    Prosto, dobitnie i z uczuciem-CMOK wszyskim:))))

    moje strony,Gorlice:zapraszam:))))forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=455
  • giks 23.11.03, 17:04
    Fajne jak się na nic mie ma ochoty ;)
    przepis nie mój ale próbowałam extra!!!

    Zależy ile chcesz tego nagotować - czy dla pułku wojska czy tylko dla
    rodzinki. I tyle bierzesz mięska z kurczaka - może być
    cały kuroczek, mogą być tylko udka, albo udka plus skrzydełka - no od Ciebie
    zależy ilość. Zalewasz ptaka wodą, ja dodaję
    pokrojone w półplasterki marchewkę, pietruszkę i na drobno pokrojonego selera,
    oraz pora, po pół pęczka pietruszki zielonej i
    koperku (związuję nitką, a potem po ugotowaniu wyrzucam). Dosypuję kucharka
    (niestety ale glutaminian jest jednak
    najsmaczniejszy...) i gotuję do miękkości. Potem wyjmuję z wywaru mięsko,
    oddzielam je od kości i drobno rozrywam lub kroję
    (skórka też, byle nie ta tłusta). Znowu wkładam do wywaru, zagotowuję,
    doprawiam do smaku przyprawami (zależy jakie kto lubi),
    zagęszczam mąką i leciutko śmietanką (jak kto ma zdrową wątrobę
    ). To było moje danie obiadowe przez trzy
    tygodnie, jak chorowałam i miałam silne bóle dwunastnicy. Do tego robiłam
    sobie marcheweczkę gotowaną w kostkach. Powiem Ci,
    że nawet po tych trzech tygodniach wcale mi się to nie znudziło. Jest pyszne!
    I naprawdę lekkostrawne. Smacznego!

    Pozdrawiam Gosia
    --
    "Kobieta bez kokieterii, to jak kwiat bez woni."
    zapraszam do Gorlic
  • zawisza777 23.11.03, 17:26

  • giks 23.11.03, 17:44
    Ja pisałąm niektóre ;) a część przepisane już dawno więc tylko wklejone ;)
    inne paskudnie skopiowane i zinnych wątków :) A co?
    --
    "Kobieta bez kokieterii, to jak kwiat bez woni."
    zapraszam do Gorlic
  • ellenai 23.11.03, 18:20
    no to ja sie przyznam ,jestem len,kopiowalam ze swoich zbiorow na
    kompie:)))))))

    --
    Prosto, dobitnie i z uczuciem-CMOK wszyskim:))))

    moje strony,Gorlice:zapraszam:))))forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=455
  • zawisza777 24.11.03, 09:45
    przepisywaniem tego no ale podziwiam ;)
    --
    Moje miasto GORLICE

    "Mess with the best or..."
  • grekaa 24.11.03, 17:19
    SKŁADNIKI:
    CIASTO:
    30 dkg mąki,
    20 dkg margaryny,
    10 dkg cukru pudru,
    3 łyżeczki śmietany,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    4 żółtka,
    1 cukier waniliowy,

    MASA:
    0,5 litra mleka,
    4 łyżki cukru,
    2 żółtka,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 cukier waniliowy,


    DODATKOWO:
    6 białek,
    2 szkalnki cukru,
    dżem,
    20 dkg orzechów włoskich,
    ananasy,
    1 kostka masła lub margaryny.

    PRZYGOTOWANIE:
    Mąkę, margarynę oraz cukier posiekać dokładnie nożem na stolnicy. Następnie
    dodać żółtka, śmietanę i pozostałe składniki ciasta i ponownie posiekać jak na
    kruche. Podzielić na 2 części.
    Pierwszą z nich wyłożyć na blachę, posmarować dżemem. Ubić pianę z 3 białek i 1
    szklanki cukru, wyłożyć na ciasto kruche, posypać 10 dkg orzechów, piec około
    45 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
    Ze składników masy ugotować budyń. Ostudzony budyń utrzeć z 1 kostką margaryny
    lub masła, dodać pokrojone w kostkę ananasy.
    Zimne placki przełożyć kremem (kruche ciasto-krem-kruche ciasto-krem). Ciasto
    bezowe będzie jedno na spodzie, drugie na wierzchu.
    Jest to ciasto dość drogie i pracochłonne, ale efekt wynagrodzi wszystkie
    niedogodności!



    --
    Szczęście wkrada się do środka przez drzwi, które niechcący zostawiłeś
    otwarte.
    -- John Barrymore

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka