mama-ola 03.10.16, 08:52 Rodzice 6-klasistów - czy Wasze dzieci dostały już spis lektur na ten rok? Możecie podać, co w nim jest? (Pytam z ciekawości, jakby co, oczywiście zdaję sobie sprawę, że może być różnie w różnych szkołach). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ankar_a Re: lektury w 6 klasie 03.10.16, 09:39 Brandon Mull "Baśniobór" T. I Irena Jurgielewiczowa "Ten obcy" Charles Dickens "Opowieść wigilijna" Eric-Emanuel Schmidt "Oskar i Pani Róża" Dorota Terakowska "Władca Lewawu" Kornel Makuszyński "Szatan z siódmej klasy" Stanisław Lem "Bajki robotów" Daniel Defoe "Przypadki Robinsona Crusoe" Edmund Niziurski "Sposób na Alcybiadesa" Odpowiedz Link Zgłoś
troompka Re: lektury w 6 klasie 03.10.16, 10:32 Irena Jurgielewiczowa "Ten obcy" Kornel Makuszyński "Szatan z siódmej klasy" Edmund Niziurski "Sposób na Alcybiadesa" Lucy Maud Montgomery "Ania z zielonego Wzgorza" Orson Scott Gard "Gra Endera" Odpowiedz Link Zgłoś
mama-mysi Re: lektury w 6 klasie 03.10.16, 16:11 "Hobbit, czyli tam i z powrotem", "Ten obcy", "Opowieść wigilijna", "Szatan z siódmej klasy", "Tomek w krainie kangurów". Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: lektury w 6 klasie 06.10.16, 09:05 Mamy dzieci w jednej klasie? -- W weekendy ematka staje się matką. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: lektury w 6 klasie 03.10.16, 18:08 Zaczynają od Ani z Zielonego wzgórza, będzie jeszcze Szatan z siódmej klasy, Robinson i pewnie jeszcze coś (Krzyżacy?), ale nie pamiętam, dopytam młodego. Tego obcego mieli w 5 klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: lektury w 6 klasie 03.10.16, 18:13 Teraz "Bajki robotów" Lema. Wiem, że mają w spisie "Hobbita", "Sposób na Alcybiadesa", "Ten obcy". "Anię z Zielonego Wzgórza" omawiali w V klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: lektury w 6 klasie 03.10.16, 18:14 Teraz właśnie mają omawiać "Hobbita". Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: lektury w 6 klasie 04.10.16, 08:48 Dziękuję! Większość to starocie, prawda? I to jakie starocie! Podobno wynika to z dostępności: starsze książki łatwo wypożyczyć w bibliotece, bo jest dużo egzemplarzy, a nowe trudniej zdobyć. Przypuszczam, że jest i drugi powód: wiadomo, co sądzić o tych książkach, jak je przerabiać, jakie zadawać tematy wypracowań. A nowe dopiero trzeba by przemyśleć, a to tyle roboty. Pytanie, czy dzieci nie byłyby bardziej zainteresowane, gdyby czytały współczesną literaturę. Mój syn - oczywiście nie jest reprezentatywny, to tylko przykład - nie chce czytać "hiciorów z lat 70." jak ironicznie mówi na moje książki z dzieciństwa. No cóż, teraz będzie musiał przeczytać hiciora z lat 60., bo właśnie mu zadano "Tego obcego". Mam nadzieję, że mu się spodoba ta książka Mnie się podobała, z tego co pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
troompka Re: lektury w 6 klasie 04.10.16, 09:38 mojemu Ten obcy sie nie podoba, meczy go strasznie, za to chetnie w ub roku przeczytal Hobbita. Nie moze sie tez doczekac na Gre Endera (filmem byl zachwycony), co pokazuje, że jednak wspolczesnosc bierze górę. Pamietam jak zasmiewalam sie na Szatanie czy Sposobie na Alcybiadesa, ciekawe jak obecna mlodziez to przyjmie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: lektury w 6 klasie 04.10.16, 12:12 > Pamietam jak zasmiewalam sie na Szatanie czy Sposobie na Alcybiadesa, ciekawe > jak obecna mlodziez to przyjmie. Mój syn zarzucił "Sposób na Alcybiadesa" po kilku stronach - nie spodobało się. Nie chce czytać staroci, uparł się... Ale jak coś jest lekturą, to czyta, nie miga się. I oczywiście zdarza się, że coś si spodoba, np. "W pustyni i w puszczy" czy "Akadamia Pana Kleksa" albo "Chłopcy z Placu Broni" bardzo się podobały. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: lektury w 6 klasie 05.10.16, 16:50 "Nie moze sie tez doczekac na Gre Endera (filmem byl zachwycony)" Ale zdajecie sobie sprawę, że film jest dość w niewielkim stopniu związany z książką, nie? Ja w ogóle nie widzę "Gry Endera" do omawiania w szkole, to jest dość skomplikowane i poważne dziełko o tematyce polityczno-społecznej, boję się, że spłycą to na lekcji do kosmicznego sci-fi o ratowaniu świata przez cudownego chłopca. Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: lektury w 6 klasie 05.10.16, 18:04 Dokładnie. Film w porównaniu z książką to gniot. A książka bardziej dla licealistów. Odpowiedz Link Zgłoś
troompka Re: lektury w 6 klasie 05.10.16, 19:38 zdajemy sobie, sami wyszlismy z kina rozczarowani, że film zaledwie otarł sie o książkę (którą notabene czytałam kilka razy, tyle ze juz w wieku dosc mocno dorosłym). Nie wiem ile 12 latek jest w stanie zrozumiec i cos dziwnie podejrzewam, że Pani umiesci ją na koncu i jak to zwykle bywa nie starczy na nią czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: lektury w 6 klasie 04.10.16, 10:14 Ja uważam, że starocie są ok. Gdyby nei bylo ich w lekturach to dzici by w ogole tego nei znały. a nie można wrzucić wszystkiego do jednego worka i powiedzieć, że be. Mój syn na co dzień zaczytuje sie fantastyką i historycznymi. Gdyby nie lektury to by nawet nie spojrzał na Tego obcego - a książka go zachwyciła. Łyknął w weekend i pytał czy kolejna cześć jest. Przy okazji podrzuciłam mu 4 książki H. Ożogowskiej (imo to podobne klimaty) i też bardzo mu się podobały. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: lektury w 6 klasie 06.10.16, 17:38 magia napisała: > Gdyby nie lektury to by nawet nie spojrzał na Tego obcego - a książka go zachwyciła. Łyknął w weekend i pytał czy kolejna cześć jest. Jest kolejna częśc - "Inna?" -- Maniaczytania - blog Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: lektury w 6 klasie 04.10.16, 10:56 Ale te starocie można ciekawie wpleść w nowoczesność. Np. przeczytać "Wspomnienia niebieskiego mundurka", "Sposób na Alcybiadesa", "Szatan z siódmej klasy", "Szaleństwa Panny Ewy" albo "Awanturę o Basię" (tych ostatnich mogą być fragmenty) i omówić temat zmian w polskiej szkole. Jak się zmieniały warunki, jak wyglądała kiedyś a jak teraz. A jak sie doda "Anię z Zielonego..." i pierwszą choćby część Harry-ego Pottera, mamy porównanie historii szkoły polskiej z zachodnią. -- Jasiek urodził się 23.10.2005r. o godz. 18.20 Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: lektury w 6 klasie 04.10.16, 10:10 Klasa VI 1. Irena Jurgielewiczowa – TEN OBCY 2. John Ronald Tolkien- HOBBIT, CZYLI TAM I Z POWROTEM 3. Frances Hodgson Burnett- TAJEMNICZY OGRÓD 4. Henryk Sienkiewicz- SACHEM 5. Maria Konopnicka- DYM 6. Daniel Defoe- ROBINSON CRUZOE (przekład Stanisława Stampfla) 7. Lucy Maud Montgomery- ANIA Z ZIELONEGO WZGÓRZA-marzec I dodatkowo dla lubiących czytać: A. Lindgren „Bracia Lwie Serce” A. Onichimowska „Duch starej kamienicy” E. Niziurski „Niewiarygodne przygody Marka Piegusa” R. Dahl „Czarownice” M. Brandon „Baśniobór” T. Małkowski „Poszukiwacze zaginionej wazy” P. Beręsewicz „Na przykład Małgosia” I. Ogilvy „Lichotek i czarnoKsiężnik” R. Birkenmajer-Walczy „Ciotka, my i reszta świata” F. Simon „Harując z Herkulesem” T. Trojanowski „Uciekinierzy” K. Jerzykowska „Widma z ulicy Wydmowej” J. Dubois „A wszystko przez Faraona” Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: lektury w 6 klasie 04.10.16, 10:19 Te lektury dla lubiących czytać są dla klas IV-VI klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
dwellajna Re: lektury w 6 klasie 05.10.16, 19:56 OT - Magia, napisalam pw, sprawdz gazetowa Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: lektury w 6 klasie 06.10.16, 09:28 Nic nie dostałam. Napisałam, ale poczta wraca z błędem (z onetu). Pewnie masz przekierowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
dwellajna Re: lektury w 6 klasie 06.10.16, 12:28 Pisalam w sprawie gry jesli chcesz ja sprzedac, napisz do mnie proszę na abigail83@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: lektury w 6 klasie 04.10.16, 12:04 Napisałam i chyba mi umknęło. To chyba wszystko zależy od poziomu klasy i nauczyciela. Mój syn w V klasie ma lektury w dużej mierze wymieniane poniżej. W tym roku zaczyna "Spotkaniem nad morzem", potem będą "Chłopcy z Placu Broni", "Sposób na Alcybiadesa", "Ania z zielonego Wzgorza" i chyba "Szatan z siódmej klasy". -- Jasiek urodził się 23.10.2005r. o godz. 18.20 Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: lektury w 6 klasie 04.10.16, 14:31 Chłopców z Placu Broni młody miał w 5 - podobało mu się. Za to przez Tego obcego przebrnąć nie mógł, mimo moich zachwytów Teraz jeży się na Anię. Ewa, ja sama podczytuję te 'stare' lektury i się dziwię, jak szybko świat poszedł do przodu Pamiętam,jak sama czytałam i mało wątków było wtedy dla mnie niezrozumiałych, teraz dzieciaki robią wielkie oczy, czytając o życiu na wsi, zachowaniach, braku wynalazków technicznych, np. wspominany kiedyś przeze mnie Puc Bursztyn i goście,zaczynający się rwetesem wywołanym przez panie Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: lektury w 6 klasie 05.10.16, 10:14 Nawet w tych starych lekturach można coś na nowo wyczytać Teraz Chłopców z placu broni można zaliczyć do książek opisujących patologię - dzieciaki bawią się bez nadzoru tam, gdzie nie wolno, dochodzi do przemocy silniejszych nad słabszymi, niewydolność wychowawcza rodziców..... Ostatnio wróciłam do "Oto jest Kasia" i rzucił mi się w oczy wątek kiepskich ocen Kasi - z piątkowej uczennicy i pozycji "wszystko wiem" przez pewien czas nieuważania, nieodrabiania lekcji i nieuczenia się doszło do sytuacji, gdy chciała poprawić oceny a nie potrafiła bo miała zaległości. Dla mnie np. genialną serią jest Harry Potter - co chcesz, tam znajdziesz. Zilustrujesz każdy przykład wychowawczy. A takie "Kajtkowe przygody" czy seria "Felix, Net i Nika" można potraktować jako straszak - zobacz, dziecko, ile kiedyś dzieciaki miały obowiązków a Ty jak masz mało czy doceń dziecko Twoich nauczycieli, bo możesz mieć gorszych...... -- Jasiek urodził się 23.10.2005r. o godz. 18.20 Odpowiedz Link Zgłoś
ania-pat1 Re: lektury w 6 klasie 05.10.16, 14:55 Zadziwia mnie Baśniobór w VI klasie, bo nasi IV klasiści mają go już dawno za sobą - chyba zbyt naiwny dla prawie-gimnazjalistów. Ten Obcy i Bracia Lwie serce mają teraz w IV klasie, podobnie jak Tomka i Władcę Lewawu..... Ale to mocna klasa, lubiąca czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: lektury w 6 klasie 05.10.16, 18:02 Teraz "Ten Obcy", potem "Hobbit". Reszty nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: lektury w 6 klasie 05.10.16, 18:58 Ten obcy, W 80 dni dookoła świata, Szatan z 7 klasy, Dynastia Miziołków. Oraz fragmenty i omawianie Tomek w krainie kangurów, Przygody Tomka S., Księga urwisów. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: lektury w 6 klasie 06.10.16, 17:40 na razie czytają "Anię z Zielonego Wzgórza", potem "Władca Lewawu". Dalszych na razie nie podano. -- Maniaczytania - blog Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: lektury w 6 klasie 07.10.16, 09:09 Mój syn czyta właśnie "Tego obcego". Zapytałam wczoraj, czy mu się podoba. Mówi, że nie bardzo, że się rozczarował, bo spodziewał się czegoś o... kosmitach. Obcy - kosmita )) Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: lektury w 6 klasie 07.10.16, 17:38 Teraz zaczęli omawiać "Anię z Zielonego Wzgórza", potem będzie "Hobbit" i chyba "Harry Potter". Poza tym nie wiem. Ania się mojej Ani nie spodobała, ale przebrnęła - zaskoczył mnie ten brak entuzjazmu, bo "Tajemniczy ogród" łyknęła w trzy posiedzenia i poprawiła z własnej woli "Małą księżniczką". Jak dla mnie to te same klimaty - ale może chodzi o to lekko ironiczne podejście do bohaterki w Ani? -- Moja siostrzenica do myszy uratowanej przed kotem: "Nie bój się nas, myszko, my jesteśmy człowiekami. Nie zjemy cię, bo jesteś obrzydliwa". Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: lektury w 6 klasie 09.10.16, 20:21 lekko ironiczne? -- Maniaczytania - blog Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama