hodowla fasoli Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Nasza fasolka już ma ogonkitakie na cm.Tylko że fasoli pojawiły się
    czarne plamy-pleśń?Martwić się czy czekać .Czy taka fasola wypuści
    liście.Skąd te czrne naloty-za dużo wody?Poradzcie coś!
    • na naszych nie było plam, puściła korzonki,pękła łupinka, listki itd.
      Niektórym osobom w klasie rzeczywiście nieudały się i zgniły.
      Jeśli robiliście na gazie to weź kilka nowych ziarenek osobno.
      pzdr
    • a czy dolewaliście wody do słoika?Ta fasola była wilgotna czy sucha?
      • dolewałam wody ,fasola była wilgotna-błąd?Powinno się dolewać tej
        wody czy tylko położyć fasolę na gazie na słoiku z wodą i o niej
        zapomnieć i nic z nią nie robić?
        • ta gaza u nas była leciutko umaczana w wodzie, ale fasolki nigdy
          rwczej w niej nie stały długo.Bałam się właśnie ,że przez nadmierne
          dolewanie zepsują się.
          Jak moczycie fasole do gotowania normalnie to gdyby stała 3 dni w
          wodzie to zacznie robić się osad i bedzie śmierdzieć.
      • mój dolewał, a raczej wylewał i przelewał świeżą wodą, póki jeszcze
        korzonek sam nie zanyrzył się w wodzie.Jak masz gazę na słoiku to
        wystarczy,że kawałeczek jest zanurzony.Sama i tak pociągnie wodę.
        Przecież normalnie woda też wyparowuje ze słoika, na fasolki.
    • przypomnijcie jak to sie robilo z ta fasola, chetnie sprobuje z
      corka wyhodowac, bo ostatnio pytala czy moze 'cos posiac'
      • nalewasz wody do słoiczka, na wierzchu mocujesz gazę (lekko wlkęśle-
        jak sitko) i kłqadziesz na niej suche ziarna fasoli.Codziennie
        możesz zwilżyc tą fasolę, ale nie tak żeby cały czas stała w
        wodzie.Nie pamiętam juz po ilu dniach wypuszcza kiełki, to zależy od
        światła i temp.
      • prologica napisała:

        > ostatnio pytala czy moze 'cos posiac'

        Spróbuj rzeżuchę, moim zdaniem jest "sympatyczniejsza".
        Układa się wilgotną ligninę, lub watę na dno jakiejś tacki (może być
        styropianowa po mięsie na przykład) i wysiewa się rzeżuchę (nasiona
        do dostania w każdym sklepie ogrodniczym). Pięknie, gęściutko
        rośnie, no i można potem nożyczkami przeprowadzić "żniwa" smile.
        Rzeżucha na chlebku z masłem bardzo dobrze smakuje, a jaka zdrowa!
        Troszkę dziwnie tylko pachnie, ale i to można polubić.

        Pozdrawiam.


        --
        Jeżeli mijasz się z prawdą, to jej się przynajmniej ukłoń!

        fotoforum.gazeta.pl/3,0,597179,2,1.html

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.