Dodaj do ulubionych

Likier kawowy

14.02.07, 11:42
Zestaw na 2 litry likieru.
730 ml nalewu kawowego,
900 g cukru,
350 ml wody,
350 ml spirytusu o mocy 95%.

Nalew kawowy:
100 g swiezo upalonej i zmielonej kawy,
1/3 laski wanilii (ok. 1,5 g),
2 gorzkie migdaly,
850 ml spirytusu o mocy 50%.

1. Sporzadzic nalew: wsypac do sloja kawe, rozdrobniona wanilie i
rozgniecione migdaly. 440 ml spirytusu o mocy 95% rozcienczyc 420 ml wody i
zalac nim wlozone do sloja surowce. Sloj dobrze zakorkowac, macerowac 10-14
dni, mieszajc codziennie jego zawartosc.
2. Po zakonczeniu maceracji zlac nalew, dodac spirytus o mocy 95% i powoli,
ciagle mieszajac, wlac do rozpuszczonego w przegotowanej wodzie cukru, po
czym odstawic na 3-4 tygodnie. Po tym okresie likier przefiltrowac przez
bibule i rozlac do butelek.

Ten przepis pochodzi ze strony ekobiety.pl.
Czy ktos z Was robił coś dobrego i kawowego?

--
Kawa na ławę!
Namalowałam drzewo
Po-Prostu-Przed-Pokój
Edytor zaawansowany
  • kreatywni 27.02.07, 17:19
    Własnie zaczęłam robić. Mam spartańskie warunki, bo jestem na służbowym
    wyjeździe, ale staram się działać. Narzie poparzyłam sobie czoło gorącym
    mlekiem :-(

    --
    Kawa na ławę!
    Namalowałam drzewo
    Po-Prostu-Przed-Pokój
  • jadwiszka 27.02.07, 17:37
    mlekiem????????? ato z tego przepisu robisz? bo ja nijak mleka tam nie widze!

    przypomnialo mi sie - robilam cos co wyszlo dobre:) ale proporcji nie pamietam-
    to taki likier wszedzie podawany- puszka mleka skondensowanego z cukrem,
    gotowana 3 h, spirytus plus kawa. wyszlo swietne, zniknelo w sekundzie....ale
    to ochydne co robilam- to moczylo sie ziarna kawy w spirytusie i potem rozne
    cuda odczynialo...
  • kashiashtheone 27.02.07, 18:56
    To moze wersja zmodyfikowana:
    Mleko skondensowane słodzone gotowane 2,5 h (nie moze wyjśc za gęste) a
    następnie wymieszane z irlandką whiskey - wystarczy zwykła tullamore dew - i
    masz Baileisa za 1/3 ceny ;) .
    Ja robie tak ze 3 puszki mleka gotuje ok 3h, 2 zostawiam bez gotowania - tak
    zeby to nieco rozcieńczyć do tego butelka Tulamore Dew wymieszane razem - kilka
    dni cierpliwości i mniam mniam palce lizac ;)
    --
    jestem na skype - nick: kashiash
  • jadwiszka 27.02.07, 17:35
    robilam kiedys likier kawowy, nie pamietam przepisu, zrazilam sie, bo wyszedl
    paskudny, dlatego kawowych wiecej nie robie....wole kupic jesli juz mam
    smaka....daj znac jak Ci dobry wyjdzie, to moze sie przekonam:)
  • kreatywni 27.02.07, 22:09
    No nie robiłam z tego przepisu powyżej. Ugotowałam mleko skondensowane (dwie
    godziny to za krótko, ale nie mogłam się doczekać). W związku z tym za szybko
    chciałam je otworzyć żeby wystygło i się poparzyłam ;-( Mam czerwoną plame na
    czole ;-(
    Wszystko robiłam na oko i na smak. Dodałam chyba 4 małe esspresso ze świeżo
    mieonej kawy. I to wszystko ;-) A no i alko ;-) Niestety bez żadnych rewealcji
    bo dodałam to co zostało z wczorajszej imprezki :-)))
    Wyszło bardzo dobre, ale jak dla mnie za słodkie. Chyba zostało mi za mało
    alko ;-)

    Pozdrawiam i polecam
    Ania

    --
    Kawa na ławę!
    Namalowałam drzewo
    Po-Prostu-Przed-Pokój
  • turzyca 03.03.07, 13:39
    zdradze Ci tajemnice. Mleko nalezy otwierac, kiedy puszka jesr ciepla. Nie
    goraca i nie zimna, powinna byc w troche chlodniejsza od ciala - taka zeby dalo
    sie ja trzymac w reku. Jesli jeszcze nie otworzylas swojej puszki to ja
    odrobinke podgrzej.

    Uzasadnienie:
    -z goracej puszki mleko wylatuje pod cisnieniem i moze zdarzyc sie, ze trafi na
    cialo. Juz wiesz, ze to malo przyjemne. Zdrapywanie ze scian rowniez jest
    klopotliwe.
    -z zimnej trzeba je wydlubywac, bo masa jest juz zastygnieta. Meczace dosc.
    -z cieplej mleko dosc dobrze wyplywa, ale juz nie wylatuje pod cisnieniem,
    latwiej sie tez je miesza z dodatkami.

    Zrodlo: lata rodzinnych doswiadczen, bo my tej masy uzywamy do mazurkow i do
    przekladania wafli. :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka