Serialem, który tak mnie zachwycił i który nieustannie Wam polecam jest słynna produkcja –
Sześć stóp pod ziemią. (Six feet under)
Temat kontrowersyjny A
Chodziło mi tu o samą śmierć, o jej nieskrępowane ukazywanie. O tę cienką granicę między życiem a śmiercią właśnie. Niemal każdy odcinek zaczyna się od czyjegoś zgonu, pokazana jest jego prozaiczność, banalność. Potem ciało trafia do domu pogrzebowego prowadzonego przez bohaterów serialu – rodzinę Fisherów, gdzie następują przygotowania do ceremonii pogrzebowej. Bardzo dosłowne ukazane jest upiększanie zmarłych, wybór trumny etc.
Temat kontrowersyjny B
Tu miałam na myśli homoseksualizm. W serialu widać różne odmiany miłości homoseksualnej, odważnie zaprezentowany jest sam seks, ale i proza życia takich par, a nawet adopcja dzieci. Jest to taki sposób ukazywania tematu, jakiego nie spotyka się na pewno często. Bardzo bezpośredni, bardzo wprost.
Jakim zdarzeniem kończy się serial?
SPOILER
Ostatnim akcentem jest – śmierć wszystkich bohaterów. Jedna z bohaterek Claire jedzie do Nowego Jorku i podczas tej podróży ma wizje przyszłości, ze śmiercią bliskich i jej własną jako ostatnim akcentem. Akcja serialu wybiega zatem o kilkanaście, kilkadziesiąt lat w przód i widzimy jak bohaterowie starzeją się i umierają. Zupełnie tak jak wszyscy klienci ich domu pogrzebowego, pojawia się tradycyjna plansza (w stylu: Jan Kowalski 1920-2000) i zamyka się historia danego bohatera.
Bardzo zachęcam do obejrzenia samego finału, naprawdę wspaniała i smutna rzecz, no i przede wszystkim w tle boska piosenka Sia „Breathe me”.
www.youtube.com/watch?v=eNwARV9tPUw&feature=related
Zakończenie to w wielu rankingach zostało uznane, za najlepszy finał serialu.
Jaka jest moja reakcja na takie zakończenie?
Moja reakcja (z tego co wiem z forum serialu) była bardzo typowa. Mianowicie jeden wielki ryk. Płakałam i płakałam. I płakałam. Chyba nigdy żadne zakończenie tak na mnie nie podziałało. Jak zobaczyłam tych wszystkich bohaterów (których już poznałam, polubiłam) kiedy odchodzą, to po prostu miałam atak płaczu. No i jeszcze przez parę dni mi się przypominało z podobnym efektem.
Gdzie głównie rozgrywa się serial?
Rozgrywa się w zakładzie pogrzebowym „Fisher & Sons" (potem „Fisher&Diaz”

. Często pisałyście o państwie, miejscu na ziemi, patrząc w ten sposób, to są to Stany Zjednoczone.
Serial przesycony jest czarny humorem, uważa się go za
dramat, czarną komedię, ale sądzę, że można go też uznać za serial
obyczajowy, po prostu.
Chciałam Wam podziękować za udział w warsztacie. Był to pierwszy warsztat, który prowadziłam i muszę przyznać, że mam trochę wyrzutów sumienia. Czuję bowiem, że nieco odleciałam, przesadziłam i chyba bardzo ciężko było dobrze odpowiedzieć na te wszystkie wątki. Sama przyznaję, że trudne to było, chociaż miałam nadzieję, że karty fajnie przemówią na te tematy i tak też było.