Klimat ulubionej powieści – XV Diabeł; Realia, epoka, miejsce – XVII Gwiazda;
Główny przekaz – 10 Mieczy;
Główny typ bohaterów – 8 Monet; ich postawa wobec innych – 2 Kijów;
Losy bohaterów – Królowa Monet;
Ulubiony bohater Mrgodot – 5 Mieczy; autor – Cesarz;
Co urzekło Mrgodot – 5 Monet.
Klimat powieści (Diabeł) – mroczny, posępny, o ludzkich namiętnościach, sile psychiki i podświadomości. Treść i akcja powieści wciąga, trzyma w napięciu, przykuwa.
Dzieje się w czasach Odrodzenia (?), może nad wodą, ale ogólnie mam wrażenie, że powieść jest w jakim sensie ponadczasowa (Gwiazda).
Głównym przekazem jest to, co dzieje się w psychice człowieka, natłok myśli bohatera lub wszystkich osób z powieści, pokazany jest bardziej świat wewnętrzny niż zewnętrzny (10 Mieczy).
Główny typ bohaterów to zwykli ludzie – mieszczuchy, urzędnicy, rzemieślnicy, gospodynie domowe – pracowici, oszczędni, którym dzień zwykle przebiega „jak co dzień” (8 Monet).
Trudno mi wyczuć ich postawę wobec innych (2 Kijów). Może potrzebują do szczęścia kogoś drugiego, ale nie potrafią nawiązać kontaktu.
Losy bohaterów kręcą się dookoła spraw materialnych, wygody, pracy, domu, mogą dotyczyć codziennego życia (Królowa Monet).
Ulubiony bohater Mrgodot odstaje od pozostałych bohaterów (5 Mieczy wobec 8 Monet). Jest inaczej nastawiony do życia (Miecze zamiast Monet) – może bardziej intelektualnie lub bardziej walecznie, lub męczy go proza życia – woli „iść na skróty”. Może jest skłócony z innymi lub nie potrafi nawiązać z ludźmi kontaktu? Główny przekaz powieści (10 Mieczy) jest skoncentrowany wokół ulubionego bohatera Mrgodot.
Autor (Cesarz) to pisarz o wysokiej pozycji, wybitny. Mam skojarzenia (w związku z rozkładem) z Dostojewskim.
Co urzekło Mrgodot? Radzenie sobie bohaterów z przeciwnościami życia? (5 Monet). Jakieś pokrewieństwo duchowe z głównym bohaterem lub/i specyficzny klimat powieści? (5 – wspólny mianownik z 5 Mieczy, 5 Monet i 15-Diabłem. )