Rozkład:
Na dole rozkładu położyłam kartkę ze schematem rozkładu i symbolicznym zapisem wylosowanych kart. Ale widoczność nie jest najwyższej jakości, to przepiszę:
Zdjęcie – 7 Kijów; kto/co jest na nim oprócz Canady – Król Mieczy; co uwiecznia – Król Monet;
Gdzie – Rydwan; moment czasu – Królowa Pucharów; okoliczności – 10 Monet;
Kompozycja – Sąd Ostateczny; kolorystyka – Diabeł;
Dlaczego Canadzie podoba się to zdjęcie? – As Pucharów.
Zdjęcie jako 7 Kijów kojarzy mi się z dynamiką, uchwyconym ruchem, albo na zdjęciu uchwycono ruch, albo było robione z ruchu. Gdy pod rozkładem położyłam kartkę ze schematem, to rozkład zaczął przypominać startującą rakietę wypuszczającą pod siebie kłęby dymu – i to skojarzenie jeszcze bardziej spotęgowało wrażenie ruchu, dynamiki. Jakoś mam wrażenie, że na zdjęciu uchwycono szybko przelatujące lub przebiegające stworzenie – najprawdopodobniej ptaka (Król Mieczy – króluje w przestworzach). Jeżeli oprócz Canady na zdjęciu jest nie zwierzą czy latający przedmiot, tylko osoba, to jest to osoba o bystrym, szybkim umyśle, dużej wiedzy i raczej mężczyzna niż kobieta.
Zdjęcie uwiecznia coś monumentalnego lub uroczystego (Król Monet). Może góry, a może jakąś budowlę? Może uwieczniać coś, co kojarzy się z królowaniem Przyrody na Ziemi. Ale też może to być coś na mniejszą i bardziej ludzką miarę, takie jak uwiecznienie zakończenia czegoś konstruktywnego lub spotkania z kimś ważnym.
Gdzie – Rydwan – w podróży lub na jakimś wyjeździe.
Moment czasu był romantyczny (Królowa Pucharów) – spodziewam się że podczas zachodu słońca – w kolorze z przewagą czerwieni (Diabeł). Ale może działo się to po prostu wiosną – w najbardziej romantycznej porze roku?
Okoliczności – 10 Monet – są związane z „co uwiecznia” (łącznik - Monety). Jeżeli więc miały uwieczniać jakąś osobę, to okolicznościami było duże spotkanie rodziny lub zaprzyjaźnionej grupy osób lub jakiejś grupy zawodowej dla której ta osoba była ważna. Okolicznością mogła być jakaś rocznica albo zakończenie czegoś konstruktywnego np. wybudowanie domu. Mogła to być również jakaś wycieczka (połączenie Rydwanu z 10 Monet).
W tym zdjęciu bardzo ważne dla Canady jest to gdzie to zdjęcie było zrobione oraz jego kompozycja i kolorystyka (WA). Kompozycja jako Sąd Ostateczny... Z motywem przewodnim? A może na pierwszym tle przelatujący ptak w powiększeniu, a niżej Canada w pomniejszeniu, Canada lub grupka osób. Kolorystyka jako diabeł to albo gorące kolory z przewagą czerwieni, albo inaczej – mroczne, ciemne, posępne szaro-czarna- brązowe. Raczej się skłaniam ku przypuszczeniu o gorących, intensywnych kolorach.
W Canadzie to zdjęcia wzbudza jakieś emocje (As Pucharów) lub przypomina emocje.