Ja zaryzykuję i spróbuję odejść od znaczenia kart i moich przyzwyczajeń, a bardziej przyjrzeć się szczegółom wizualnym. Najwyżej się pomylę
Prezent od Dany:
Co to jest - Cesarz, 2 mieczy, Królowa buław
Cecha charakterystyczna - Koło Fortuny, 6 mieczy
Do czego służy - Sąd
Kształt - Kapłanka
Kolor - 6 buław
wielkość - As mieczy
Materiał - 9 pentakli
Na tych trzech kartach postacie siedzą i ubrane są w suknie. Ale też wszystkie trzy mają coś w dłoniach.Moje pierwsze skojarzenie dotyczyło ubrania (np. sukni) i siedzenia (np. fotel, pufa). Jest to coś co o kształcie opływowym, może być zmienne, wygląd nie jest do końca stały. To coś jest symetryczne, może być smukłe. Szóstka mieczy skojarzyła mi się z brakiem stabilności (bujany fotel?).Przeznaczenie tego przedmiotu jest dla mnie niejasne, może ten Sąd oznacza regenerację sił lub rzecz na specjalną okazję... Kolor nie jest krzykliwy, to coś jest kolorystycznie stonowane (ciemna zieleń, łagodny brąz). Na karcie oznaczającej materiał, z którego to coś jest zrobione, mam panią w lejącej się sukni, więc może po prostu o materiał, z którego szyje się ubranie?
Tak więc stawiam na siedzisko (fotel, pufa) lub też suknię, coś do ubrania.
Prezent od sióstr:
Co to jest - Paź pentakli, Mag, Rycerz pentakli
Cecha charakterystyczna - Rycerz mieczy, 9 mieczy
Do czego służy - Król pucharów
Kształt - Rydwan
Kolor - 7 pentakli
wielkość - 5 pentakli
Materiał - Głupiec
Myślę, że jest to rzecz, na którą się patrzy, której się przygląda. Paź i Rycerz wpatrzeni są w pentakle. Przedmiot ten służy przyjemności i osiąganiu dobrego samopoczucia. Jest symetryczny, może być połyskliwy, dość znacznej wielkości. Może kanciasty jak okno na karcie 5 pentakli. Cecha charakterystyczna - tu są miecze, więc może ostrość (szkło?). Materiał, z którego jest wykonany, to Głupiec, a więc... nic i wszystko, przestrzeń. skłaniam się do wersji z lustrem (tym bardziej, że jeszcze jest w układzie Mag).
Tak więc stawiam na lustro lub obraz (oszklony).