Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Ezoteryka   O Tarocie   moja odpowiedź

moja odpowiedź

Autor: canada53 07.01.10, 22:26
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Zrobiłam dwa niezależne rozkłady oparte o ten sam schemat:
1 karta u góry = inne efekty, kto udzielał pomocy
3 karty w środkowym rzędzie = Olkacool, jej obrażenia i późniejsze samopoczucie
5 kart w dolnym rzędzie = przebieg tego wypadku

Wypadek 1.

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/kg/ig/bgrb/KfQty5e07b7SugMajB.jpg

inne efekty, kto udzielał pomocy = V papież
Olkacool, jej obrażenia i późniejsze samopoczucie = Paź Kielichów, 7 Denarów, 4 Buław
przebieg wypadku = 6 Buław, Paź Buław, 5 Denarów, 2 Miecze, 3 Miecze

Wydaje mi się, że stało to się podczas trochę brawurowej zabawy z innymi dziećmi. Urządzali oni sobie jakieś zawody, grali w coś lub się ścigali i Olkacool bardzo chciała wygrać (6 Buław). Olakcool wykonała nieostrożny ruch, gdzieś biegła, może nawet ktoś ją w zamieszaniu popchnął (Paź Buław), czy w jakiś innym sposób „pomógł”, żeby Olkacool się przewróciła czy też upadła (5 Denarów). Być może, że nie chciała się ona później przyznać jak to naprawdę było (2 Miecze), albo każde z dzieci biorących udział w tym wydarzeniu miało inną jego wersję (3 Miecze). Mogło być też tak, że wszystko działo się dosyć szybko albo Olkacool tak się wtedy potłukła i tak wszystko ją bolało, że później za bardzo nie pamiętała jak wtedy naprawdę było. Inna wersja tych wydarzeń mogłaby wyglądać tak, że w tym wypadku uczestniczyło też zwierzę (6 Buław, Paź Buław), które wystraszone przez jakiegoś dowcipnisia, albo przez samą Olkęcool, bo zachowywała się ona za głośno (Paź Buław,) trochę Olkęcool poturbowało. W każdym razie podejrzewam, że stało się to za przyczyną jakiejś drugiej osoby/zwierzęcia. Olkacool uszkodziła sobie wtedy górną część ciała – głównie rękę w jakimś stawie i to chyba prawą, bo nie mogła później za bardzo pracować i pisać w szkole (7 Denarów). Ale jej samopoczucie jako takie po tym wypadku było nie najgorsze (Paź Kielichów), siedziała sobie w domu, a w jej otoczeniu wszyscy jej współczuli, opiekowali się nią, oraz pomagali (4 Buław). Rehabilitacja była o tyle utrudniona, że Olkacool była dosyć niefrasobliwa i być może nie przykładała się do zaleconych zabiegów oraz ćwiczeń, które miała wykonywać. Może mieć ona do tej pory tę rękę trochę usztywnioną. Pierwszej pomocy udzielała jej osoba znajoma, (np. ojciec któregoś z dzieci, albo ktoś z sąsiadów: ktoś kto był w pobliżu). Wszystkim uczestnikom tego wypadku dostała się niezła reprymenda za nieodpowiedzialne zachowanie. Wydaje mi się, że wypadek ten zdarzył się niedaleko domu, lub w jego wnętrzu.
Jak spojrzałam na ten rozkład po małej przerwie, to przyszło mi też na myśl, że przyczyną tego wypadku mogłoby też by rozbite okno (5 Denarów), którego odłamki poraniły Olkęcool (3 Miecze) w ręce i głowę (2 Miecze) kiedy próbowała się jakoś osłonić. Te rany mogły wymagać założenia szwów i tu lała się krew.

Wypadek 2.
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/kg/ig/bgrb/tFmpq7njzvcI5DopnB.jpg

inne efekty, kto udzielał pomocy = XVI Wieża
Olkacool, jej obrażenia i późniejsze samopoczucie = X Koło Fortuny, 5 Denarów, IX Eremita
przebieg wypadku = 0 Głupiec, 8 Buław, 4 Kielichy, V Papież, 5 mieczy

Tutaj wydaje mi się, że wypadek ten zdarzył się poza domem, to była jakaś eskapada (0 Głupiec), w czasie której Olkacool zignorowała dobre rady i zalecenia starszych (4 Kielichy, V Papież) oraz nie zastosowała się do zasad BHP. To mogło się też wydarzyć podczas niepogody: deszcz, wiatr, itp. (8 Buław). Był to nieszczęśliwy wypadek (X Koło Fortuny), nikt tu nie „pomagał”. Było to bolesne, ale Olkacool nie straciła przytomności. Mogło być wtedy ślisko i najprawdopodobniej wiązało się to z upadkiem z wysokości (XVI Wieża) lub stoczeniem się skądś (np. z jakiejś skarpy, drzewa lub z dachu). Olkacool wlazła tam wiedziona głupią ciekawością (O Głupiec), chciała tam coś zobaczyć i możliwe, że nie potrafiła później sama zejść.
Wygląda to tak, jakby działo się to niejako dwuetapowo – najpierw było ostrzeżenie, które Olkacool zignorowała, gdyż chciała sobie oraz innym udowodnić, że jest mądrzejsza (4 Kielichy, V Papież, 5 mieczy), a dopiero później wydarzył się właściwy wypadek. Olkacool chciała się ratować, chwyciła się czegoś, ale to tylko pogorszyło sprawę i większych szkód narobiła (5 mieczy). Tutaj oprócz uszczerbku na zdrowiu Olkicool mogły też być straty materialne (X Koło Fortuny, 5 Denarów, IX Eremita + XVI Wieża).
Olkacool złamała sobie wtedy nogę (5 Denarów, IX Eremita) i musiała później chodzić o kulach. Rehabilitacja była dosyć powolna (IX Eremita) i chyba wiązała się z dłuższym pobytem w szpitalu, może coś się trochę źle zrastało i trzeba było tę nogę łamać i składać powtórnie (X Koło Fortuny). Pomocy udzielił jej przypadkowy świadek tego zdarzenia, ktoś nieznajomy (XVI Wieża), który akurat wtedy znalazł się w pobliżu (X Koło Fortuny) i został poproszony o pomoc. Możliwe, że był wtedy pewien problem z przetransportowaniem Olkicool do lekarza i trzeba było na szybko zorganizować kogoś zmotoryzowanego. W ogóle dużo kart mówi tutaj o przemieszczaniu się i podróżowaniu, mógłby być to więc też jakiś wypadek komunikacyjny – na drodze. W związku z tym wypadkiem Olkacool musiała dosyć mocno przeorganizować swoje dalsze plany wakacyjne (XVI Wieża) i najprawdopodobniej zrezygnować z zaplanowanego wcześniej wyjazdu.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.