Wypadek A
Ty w tej sytuacji: 3 mieczy
Przyczyna: Król mieczy, 9 mieczy, Słońce
Przebieg: 8 mieczy, Wieża, Księżyc
Konsekwencje: Kochankowie, Papież, Rydwan
Mam wrażenie, że to zdarzenie było bardzo dramatyczne, nagłe i poważne. Cztery karty z koloru mieczy, a do tego Wieża i Księżyc nie wróżą nic dobrego
W centrum rozkładu mam Wieżę, moją uwagę przykuł piorun na tej karcie a w połączeniu ze Słońcem zasugerował mi poparzenie lub porażenie prądem. Ale Wieża to też upadek z wysokości. 9 i 8 mieczy nasuwają mi na myśl, że nie widziałaś czegoś, co powinnaś dostrzec, wypadek ten wyniknął więc z Twojej nieuwagi, zmęczenia, może zaaferowania czymś, co odwróciło Twoją uwagę. Spowodował dezorientację, może nawet utratę wzroku lub przytomności (Księżyc). Papież (czyżby Dziadkowie modlili się za Ciebie?) i Rydwan sugerują, że obrażenia były poważne, zostałaś gdzieś przewieziona (pewnie do lekarza, do szpitala). Ktoś dość szybko zareagował (może nawet poświęcając się, ryzykując).
Tak więc stawiam tu na poparzenie, porażenie prądem lub upadek z wysokości przez nieuwagę.
Wypadek B
Ty w tej sytuacji: Księżyc
Przyczyna: Królowa mieczy, 5 pucharów, Król mieczy
Przebieg: 4 pucharów, Moc, 9 mieczy
Konsekwencje: Świat, Kochankowie, Król buław
To zdarzenie miało trochę łagodniejszy przebieg, choć rzuciło mi się w oczy, że powtórzyły się aż cztery karty z poprzedniego rozkładu - Księżyc, Król mieczy, 9 mieczy i Kochankowie. Mniej było bólu i krwi, więcej zmartwienia. Kluczowa wydaje mi się karta centralna - Moc. chyba przeceniłaś swoje siły, dlatego doszło do tego zdarzenia, w pewnym sensie sama byłaś przyczyną tego nieszczęścia. Nie chciałaś
czegoś przyjąć do wiadomości, więc przekonałaś się na własnej skórze, jakie będą konsekwencje Twojego postępowania. Rekonwalescencja przebiegła szybko, a całe zdarzenie miało charakter nauczki. Lew na tej karcie skojarzył mi się z sytuacją pogryzienia przez zwierzę (na przykład psa). Miecze z 5 pucharów skojarzyły mi się też z potłuczeniem szkła lub wywróceniem naczynia.
W rezultacie obstawiam nieostrożne obchodzenie się ze zwierzęciem lub niebezpiecznym dla dziecka przedmiotem (szkło, czajnik itp.)