Zazdroszczę filmowego epizodziku
MIEJSCE
VII Mieczy,
Rycerz Różdżek,
Świat
Ujęcia rozgrywały się w plenerze, gdzieś w miejscu odosobnienia, gdzie być może były trudności w dostaniu się w to miejsce. Wyłania się krajobraz nizinny, z daleka od centrum miasta, choć gdzieś w oddali widać zamek, czubki domostw. Kojarzy mi się też pobojowisko, miejsce walk. Całość jednak filmu rozgrywała się w różnych miejscach.
Przez pojawiającą się w całym rozkładzie różdżkarską 'rodziną', pomyślałam też o pustynnym pustkowiu z dalekimi oazami.
SCENY
Królowa Różdżek,
Moc,
Giermek Różdżek
Tematyka oparta na uzewnętrznianiu siły, odwagi, walki, dynamika przeplatająca się z pozornym spokojem, odnoszę wrażenie historycznego tła. Wśród scen mógł również wystąpić wątek miłosny (kochankowie), wątek władzy i panowania, wątek podróżniczy.
INNE OSOBY
Król Różdżek,
VII Pucharów
Co do osób występujących na planie miało się wyidealizowany obraz, sprawiali wrażenie świetnie przygotowanych do tego, co robią, rósł dla nich podziw, co nie oznaczało, że prywatnie poza planem filmowym też byli tacy niesamowici. Może na szczególną uwagę zasłużył sobie również sam reżyser, który siedział na filmowym 'tronie' i profesjonalnie doglądał i zarządzał wszystkim i wszystkimi.
ROLA Canady
IV Pentakli,
Mag,
IV Mieczy
Przedstawiała osobę należącą do grupy zamożnych, majętnych czy tych po prostu szczęśliwie materialnie ludzi. Rola ta była statyczna w przeciwieństwie do dynamiczności rozgrywających się scen, może siedziała (jak pan występujący na karcie IV Pentakli) gdzieś w spokojnym miejscu, odpoczywając za wypełnionym stołem (który ma przed sobą Mag). Ogółem pozytywna i przyjemna rólka, nie wymagała większego wysiłku.
--
Pozdrawiam,
Wirtha