Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Ezoteryka   O Tarocie   „Krew królów” Petera Berl...

„Krew królów” Petera Berliga

Autor: majuz 15.03.08, 08:44
Druga część dużego cyklu o wyprawach krzyżowych, templariuszach, Graalu etc. Kronikarz Jan z Joinville podczas wyprawy krzyżowej kupuje karty tarota. Radzi się potem ich przed podjęciem ważnych decyzji.
W tekście zawarte są krótkie objaśnienia i ryciny wielkich arkanów, według wzoru marsylskiego.
Próbka tekstu o tym dlaczego karty tarota są takie drogie i dlaczego należy płacić za wróżbę smile

„ …w szpitalu w Salerno […] odkupiłem od pewnego umierającego rabbiego, który dogorywał obok mnie, za nieprzyzwoicie duże pieniądze talię takiego właśnie ”tarota”. Najpierw byłem oburzony wygórowaną ceną, ale rabbi wyjawił mi, rzężąc, że nie jest ważne, czy on to złoto może zabrać ze sobą, istotne jest to, że dywinatoryka musi być opłacona dobrą monetą, w przeciwnym razie nie przejawi żadnego działania. Wziął więc pieniądze dla mojego dobra. Był także gotów te karty jeszcze „omówić”, bo inaczej na próżno wydałbym pieniądze. W tym celu musiałbym jednak jeszcze raz sięgnąć do mojej sakiewki.
Uczyniłem to. Zaczął mamrotać coś niezrozumiałego na temat całej talii i poszczególnych kart.
Kiedy był przy ostatniej, głos odmówił mu posłuszeństwa. Rabbi skonał.
Odtąd noszę karty stale przy sobie i radzę się ich, sięgając ślepo do kieszeni. Nie zawsze wyciągam obrazek, który chciałbym zobaczyć, często się też boję sięgnąć, jednak nie potrafię się temu oprzeć.”

Książka miała pierwsze wydanie w 1993 r., tarot nie był, więc wtedy tak popularny jak teraz.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie (1-100)
przejdź do: 1-100 101-120
(101-120)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.