Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Ezoteryka   O Tarocie   Re: wrażenia z kursu Flawia Anusz

Re: wrażenia z kursu Flawia Anusz

Autor: kita32 21.09.09, 08:44
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Saliko, ale przecież nie polemizujesz z postem rozpoczynającym wątek (moim), tylko piszesz o swoich i nie tylko swoich (ogólnie znanych) przemyśleniach na temat tarota.

Napisałam:
Flawio wprowadzał uczestników w swój system interpretacji kart Tarota. Wielkie Arkana to 11 par kart spolaryzowanych: Głupiec-Świat, Mag-Moc (I-XI), II-XII, III-XIII,..., X-XX. Każda para jest pełnią jakiegoś archetypu. A Małe Arkana, to archetyp pary n-(Xn) w odpowiednim żywiole Monet, Pucharów, Mieczy i Kijów.
Flawio podkreślał, że jest wiele podejść do zrozumienia kart tarota, a on przedstawia swoje podejście.
To, że na każdą kartę WA można patrzeć jak na pełny archetyp - nie likwiduje możliwości, że na parę również można traktować jak archetyp.

Flawio zaproponował kilka rozkładów kart, ale głównym celem kursu nie było nabieranie wprawy we wróżeniu – tylko raczej zrozumienia polaryzacji kart do pracy nad swoim rozwojem osobistym.
Nie wiem dlaczego powstały karty i skąd się wzięły, ale przecież można je wykorzystać do pracy nad swoim rozwojem i wcale nie w taki sposób jak to widzisz czyli wróżąc na temat rozwoju. Robiliśmy to tak, jak napisałam wcześniej:
Ogólnie pracowaliśmy nad rozszyfrowywaniem symboli. Rozszyfrowując symbole (np. z własnych rysunków) zastanawialiśmy się nad odczytaniem co jest naszą misją.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.