Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Ezoteryka   O Tarocie   Moja interpretacja

Moja interpretacja

Autor: lukier-on-line 10.09.09, 14:04
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Zabieram się za interpretację:

1)O czym były wiersze, które mi się nie podobały i uważałam je za nudne – 8 pucharów, 2 mieczy, MAG
2)O czym były wiersze, które trafiały w mój gust – Słońce, 3 pucharów, 9 pucharów
3)Dlaczego mi się tak bardzo podobały – 4 monet, Gwiazda, As pucharów
4)No i dodatkowe pytanie(nieobowiązkowe) co to za poeta? – 5 pucharów, Cesarzowa

1)Najpierw pomyślałam, że może chodzić o twórczość emigracyjną, albo bardziej symboliczne odejście autora od życia, ukochanej osoby, dotychczasowej egzystencji. Odrzucenie iluzji, mrzonek, takie ciach. Obudzenie się w trudnej rzeczywistości, a wyzwolenie wcale nie było łatwe. Takie życie w kłamstwie, liczne zawody, które spotykały autora ze strony innych. Niemożność pogodzenia się z sytuacją, żal, że życie potoczyło się tak a nie inaczej. A jednocześnie budzenie się do nowego. Słowotok. Autor chyba wtedy bardzo dużo tworzył, czytał, szkolił się.

2) Była to twórczość poświęcona miłości, urodzie życia, realizacji. Optymistyczne, radosne, opiewające piękno egzystencji dzieła. Mówiące o spełnieniu, pewnym konserwatyzmie także. Sądzę, że w tym czasie mógł on już być docenionym artystą i bardziej bawić się pisaniem.

3) Sądzę, że było w tym trochę snobizmu, że sama podobałaś się sobie wówczas z tego powodu, że taka twórczość się Tobie podobała. smile To było takie podkreślenie swojego indywidualizmu. Poza tym bardzo działało to na dziewczęce serce, przemawiało do wyobraźni, sądzę, że było trochę płaczu przy tych wierszach. Myślę też, że to twórczość dla osób uduchowionych, inspirująca, piękna. Może zgłębianie tej twórczości przyszło wraz z pierwszą miłością. (Spełnioną czy też nie.) Myślę także, że sama mogłaś próbować swoich sił, pisać i to była dla Ciebie inspiracja.

4) Poeta doceniony, zatem podejrzewam że jest to ktoś naprawdę znany. Zastanawiam się czy nie jest to osoba, która późno (albo nawet dopiero po śmierci) została naprawdę uznana. Ktoś, kto zbudował swoją karierę na odpowiednim rzewnym podejściu do przeszłości. Ktoś, kto niósł w sobie smutek, idealista, marzyciel, sądzę, że zajmuje się poezją romantyczną. Osoba boleśnie doświadczona. Wydaje mi się też, że jego twórczość jest po prostu piękna, poświęcona naturze, urodzie życia, uczuciom (nawet jeśli są one trudne). Łaknie on uznania, ma swój specyficzny styl, jest osobą bardzo ekspresyjną. Bardzo niezależna jednostka, aktywna, sądzę, że wiele dzieł pozostawiła po sobie.
No i hmm naszym poetą jest…kobieta?

Jeśli chodzi o nazwisko to nie wiem. Mam parę typów, ale nic mi się idealnie z opisem nie zgadza.smile
Strasznie się rozpisałam!
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.