Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Ezoteryka   O Tarocie   i moja

i moja

Autor: kita32 11.09.09, 20:25
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
rozkład:
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/8ybr/0J8MelDjZIPdJhh5sB.jpg
W środku: poeta - XIX Słońce; za co był ceniony – As Monet;
W lewej kolumnie - wiersze, które podobały się Elfikowi, ogólnie – 4 Mieczy, co autor chciał przekazać – 3 Pucharów, nastrój – Królowa Kijów;
W zewnętrznej lewej kolumnie – oddziaływanie na Elfika tych wierszy: emocjonalne – 3 Monet, intelektualne – 3 Kijów;
W prawej kolumnie – te wiersze, które jej nie zachwycały, ogólnie – 9 Mieczy, przekaz autora – VII Rydwan, nastrój – Król Monet;
W zewnętrznej prawej kolumnie – oddziaływanie ich na Elfika: emocjonalne – XXI Świat, intelektualne – XX Sąd Ostateczny.

Interpretacja:
Poeta (XIX) był samoukiem, może nie był wykształcony, albo nie był wykształcony w kierunku humanistycznym. Ta karta (XIX) mogłaby sugerować optymizm, radość, pewną beztroskę, ale karty obok dotyczące twórczości nie potwierdzają tego rysu charakteru. Jego wiersze były nasączone smutkiem. Ewentualnie były przeintelektualizowane.
Poeta był ceniony za wkład w budowę czegoś (As Monet) np. w budowę jakiegoś wizerunku, ewentualnie za rozpoczęcie jakiegoś kierunku w sztuce, chociaż do tego drugiego bardziej pasowałby As Kijów niż Monet.

O jego twórczości Elfik mówiła na maturze lub przy innej okazji przygotowała opracowanie na temat jego wierszy „oficjalnie cenionych” (prawa strona rozkładu – XX i XXI). Było to dla niej ważne wydarzenie (WA). Wiersze, które nie zachwycały Elfika kojarzą mi się z wierszami patriotycznymi (9 Mieczy, VII, Król Monet). Mówiły o bólu, bezsilności, natłoku spraw, ewentualnie mogły być bardzo abstrakcyjne intelektualne (9 Mieczy). Zagrzewały do boju, do działania, do ruchu (VII). Czytelnikom udzielał się nastrój do odbudowy lub do obrony, do obrony państwa lub ideałów raczej męskiego wzorca (Król Monet).

Ta poezja, która się Elfikowi podobała mówiła o czymś niezmiennym, utrwalonym, nieprzemijającym (4 Mieczy). Autor chciał przekazać w nich swoje uczucia przyjaźni, może wspomnienia radosnych chwil, wspólnych zabaw, szczęścia. Pisał o kobiecie, która królowała w jego życiu (Królowa Kijów). Królowa Kijów bardziej mi pasuje do córki niż do kochanki. Nie wykluczone, że wiersze te powstały po śmierci ukochanej osoby (4 Mieczy).

Elfik doskonale wczuła się w te wiersze (ta sama liczba 3 pojawia się w kartach określających przekaz autora jak i w kartach opisujących odczucia Elfika). I zobaczyła w tym poecie osobę wielowymiarową (Puchary, Monety, Kije). Liczba 3, tutaj podkreślona, jest również liczbą Cesarzowej i Śmierci. Mam skojarzenia ze śmiercią amazonki, czyli że poeta pisał po śmierci dziewczyny, która była w pełni życia. Na Elfika te wiersze działały mobilizująco do jakiegoś konstruktywnego działania (Kije, Monety). Np. zmobilizowały ją do opracowania na maturę tematu związanego z tym poetą. A może zmobilizowały ją do pisania wierszy?

Moje myśli cały czas krążą koło Władysława Broniewskiego...
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.