Kolejny przykład: u pewnej kobiety był tranzyt Urana w kwadracie do Saturna (Saturn był władcą domu VI). Kobieta nagle podjęła decyzje, że odchodzi z pracy, zwłaszcza, że szef (Saturn), ograniczał jej wolność, więc się uwolniła od niego, porzuciła pracę, bo zapragnęła osiągnąc więcej wolności w swoim środowisku, zapleczu pracy, odcięła się od rutyny. Na tym tranzycie swobody mocno jej brakowało, zbuntowała się, i powiedziała: "mam was wszystkich gdzieś, odchodzę, chcę być wolna". Póżniej otworzyła własny mały biznes, więc rozpoczęła zupełnie nowy zwrot w kwestii zawodowej, nowy kierunek życia zawodowego (Uran). Oczywiście w horoskopie urodzeniowym są wskażniki, na to, że pisana jest jej własna działalność gospodarcza w życiu, bo są tam mocne 3 fazy znaków, między innymi silny Mars, Uran i Pluton. A Mars (Baran), jest samodzielny, nie boi się ryzyka, i chce wszystko robić sam, Uran (Wodnik), lubi mieć wolną przestrzeń do pracy, jest niezależny, a Pluton (Skorpion), wzmacnia, i zawzięcie się w te działania angażuje, poza tym Pluton to coś większego, biznesy, kapitał, zasoby innych, itd.Wierzchołek domu VI w jej horoskopie jest w Koziorożcu, ale i część znaku Wodnika, również znajduje się w domu VI, oznacza to, że pierwsza część życia, pracy zawodowej, warsztatu, będzie typowo Saturniczna (czyli praca dla kogoś, w ustalonych strukturach i schematach), z kolei druga część życia, praca już na własnych niezależnych siłach, jako właściciel (Wodnik).
Ja mam na przykład urodzeniowo Urana w domu 6, więc mój warsztat, w którym pracuję jest taką oazą wolności (Uran), jestem astrologiem, prowadzę działalność gospodarczą. Nic mnie nie krępuje, mój codzienny grafik pracy, jest nieokreślony, pracuję do której chcę i zaczynam pracę o której chcę. Jestem sama sobie sterem i okrętem. Mój warsztat pracy "to taka moja wolność" (Uran).
Kolejna osoba urodzeniowo ma Saturna w domu VIII, a dom ósmy to między innymi: transformacja, regeneracja, kapitał innych, większych instytucji, firm, spadki, kredyty, seks, śmierć, cudze wartości, zasoby innych (te zasoby moga być różnorodne), okultyzm. Pieniądze małżonka, oszczednosci, premie, ubezpieczenia, tajne służby, itd
Saturn w domu ósmym urodzeniowo, przynisie między innymi:
a). Poważne i rozsądne podejście do seksu, a czasem jakiś kompleks, blokady tylko w niektórych momentach życia, związane z seksualnością, z aktem seksualnym. Bo tam gdzie Saturn, mieści się też punkt, gdzie jest jakiś lęk, obawa, kompleks, oraz wytwarza się mocny system samoobrony.
b). Regeneracja (dom VIII) wewnętrzna u tej osoby, będzie płynna i niezachwiana, gdy osoba na przykład zorganizuje sobie codzienność, uporządkuje pewne sprawy, tak, aby móc spokojnie wygospodarować czas na inne sprawy i nie martwić się. Poza tym zagłębianie się w dziedziny Saturniczne między innymi (architektura), rzeźbiarstwo w kamieniu, pomoże w procesie regeneracji wewnętrznej.
c). Saturn w domu ósmym pilnuje, aby zwykle unikać bądż przynajmniej ostrożnie podchodzić do wszelkich pożyczek i kredytów. Bądż osoba bierze na siebie spory ciężar (Saturn), w postaci kredytu, który spłaca z trudnością, bądż latami, itd, itd.
d). I jeśli Saturn jest władcą domu VII, a położony jest w domu VIII, to może przynieść na przykład okresy w życiu, gdzie osoba i jego partnerka / partner, wiążą w niektórych tylko momentach życia, jakiś wspólny ciężar, np: łączą ich w póżniejszym okresie życia, tylko wspólne zasoby majątkowe (dom ósmy). Bądż osoba w tylko niektórych okresach czasu, odczuwa blokadę seksualną w kontakcie z własną partnerką / partnerem, żoną / mężem, bo Saturn jest władcą domu 7 (dom siódmy partner, relacje z innymi, itd).
Itd, itd.
I był tranzyt Urana w koniunkcji do Saturna w domu ósmym u tej osoby w horoskopie, ona uwolniła się od obciążeń, blokad (Saturn) seksualnych, które wynikały z pewnej sytuacji wcześniej. Jakich?, trzeba spojrzeć władcą czyjego domu jest Saturn, zatem pominę te szczegóły.
Inna osoba, mężczyzna, mając tranzyt w swoim horoskopie Urana w opozycji do Saturna (Saturn w domu VIII), stracił bliską, starszą (Saturn) osobę w rodzinie, jego dziadek miał wypadek śmiertelny. To również przypadek skrajny, bo aby doszło do takich nagłych sytuacji, muszą być wskażniki w horoskopie urodzeniowym.
Dolegliwości chorobowe
Na tranzytach Urana do Saturna, w aspekcie napięciowym, mogą wystąpić takie dolegliwości jakie opisuję poniżej, lecz tutaj trzeba podkreślić jedna ważną rzecz, nie w każdym horoskopie na tym tranzycie wystąpią te problemy zdrowotne lecz sporadycznie sporadycznie, i tylko wtedy, gdy horoskop urodzeniowy na to wskazuje. Np: Uran bądż Saturn urodzeniowo powiązany jest w domem VI, albo Uran bądż Saturn kaleczą Światła w horoskopie (Słońce i Księżyc), bądż Uran jest żle aspektowany i jest silny, albo Uran z Saturnem mają aspekt zwłaszcza napięciowy, itd, itd.
-uczucie niepokoju, rozdrażnienia, zwykle na tle nerwowym, psychologicznym ale również uczucie rozdrażnienia po zatruciach, badz stanach zapalnych.
-zwłaszcza zapalenie stawów kręgosłupa, stawu biodrowego, stawu kolanowego, kości, mięśni szkieletowych (np: zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa) - gdzie w tym roku 2009 w moim przypadku tak było.
-trzeba uważać także na nagłe, gwałtowne ruchy (Uran), i pozycje podczas snu, które wykonujemy, zupełnie nieświadomie (Uran z Ryb), bo może to spowodować, nadwyrężenie kręgosłupa np: szyjnego, naruszenie jego struktury (Saturn), i tym samym jakby organizm zaczyna się trząść, zostaje rozchwiany (drgawki - zrywy miokloniczne) - w roku 2009 również na tym tranzycie Urana w kwinkunksie do Saturna wystąpiła u mnie ta przypadłość, piszę o tym powyżej. Zwłaszcza, że w moim horoskopie Uran jest urodzeniowo w domu 6. A tranzyty Urana oraz inne, idąc na jakiś aspekt do jekiejś planety niosą ze sobą nastrój danego domu, w jakim się znajdują urodzeniowo.
-niewykluczone wszelkie zwichnięcia, skręcenia kostki, drobne wypadki (sporadycznie).
-również kondycja naszej skóry się pogarsza, np: mogą wystąpić (sporadycznie), owrzodzenia skóry, bądż pogorszenie skóry np: typowy wyprysk ma tle uczuleniowym, zapalnym bądż spowodowany niedoborem witamin zwłaszcza z grupy B. Wyprysk uczuleniowy u mnie wystąpił około 9 lat wczesniej, jak był tranzyt Urana w opozycji do Saturna w moim horoskopie.
Objaśnienie:
Są różne rodzaje drgawek. I mioklonie są to nagłe szarpnięcia, czy też zrywy mięśni pojedyńczych bądż całej serii mięśni, przypominające drgawki, lecz bez utraty śmiadomości (drgawki połączone z utratą świadomości, zacisk szczęki, występuje już przy padaczce).
Mioklonie dzielimy na: fizjologiczne i patologiczne. Fizjologiczne o bardzo słabym natężeniu mogą występować podczas zasypiania, jest to zjawisko zupełnie naturalne.
Z kolei mioklonie patologiczne mogą być dość uciążliwe i są objawem pewnych chorób, zwłaszcza metabolicznych, wszelkich zatruciach, chorobach zwyrodnieniowych, zapalnych układu nerwowego, chorobach kręgosłupa, nadwyrężenia kręgosłupa (ogólnie mówiąc).
Trzeba zając się chorobą wówczas pierwotną, aby pozbyć się mioklonii patologicznych
Autor: Barbara Stanisławska, 7 sierpień 2009
--
Barbara Stanisławska
Pracownia
www.astropasja.pl/