Dom 6 w horoskopie
Praca i jej warsztat, to dom, ktory pokaze twoje obowiazki jakie masz w pracy. Bo to tez dom obowiazkow w ogolnym pojeciu. W tym domu wyczytasz rowniez, jakie masz relacje w pracy ze wspolpracownikami, jakie masz warunki pracy, czy ta praca jest dla ciebie obciazeniem, itd , itd. Czasem, pokaze tez rodzaj wykonywanego zajecia. To rowniez twoje stanowisko pracy.
Dom 6 to takze higiena, zdrowie, dieta, itd, itd.
W moim horoskopie na przyklad jest Uranw domu 6, wiec moj warsztat, w ktorym pracuję jest taką oaza wolnosci (Uran), jestem astrologiem, prowadze działalnosc gospodarcza. Nic mnie nie krępuje, moj codzienny grafik pracy, jest nieokreslony, pracuje do ktorej chce i zaczynam prace o ktorej chce. Jestem sama sobie sterem i okretem. Moj warsztat pracy "to taka moja wolnosc" (Uran).
Oczywiscie sam Uran w domu 6 to zdecydowanie za malo informacji, aby stwierdzic, ze osoba bedzie astrologiem, badz np: informatykiem, to trzeba wyczytac w calym horoskopie.
Ale mozna powiedziec, ze w warsztatcie pracy osoba, np; lubi miec odrobine swobody i wolnosci, badz sie buntuje przeciwko, gdy ktos chce zalozyc na jej grafik pracy, trwrdo ustalony rytm godzin pracy, o buntuje sie, gdy ktos ja ogranicza.
I to znow bedzie modyfikowane z calym horoskopem.
Dom 10
Status spoleczny, twoje zyciowe cele, patrzac na ten dom, zapytasz siebie "dokad zmierzam"?, czasem tylko kariera zawodowa. To takze wszesto to co jest na zewnatrz, gdzies widoczna spolecznie i publicznie.
Itd, itd, itd.
Ja mam np: w domu 10 Ksiezyc, ktory jest wladca domu 3, i ktory ma miedzy innymi trygon do Urana domu 6.
Zatem moje teksty (ksiezyc wladca domu 3) jakie pisze na stronach www moich, sa widoczne dla innych, publicznie, no bo strony sa na serwerze, ktore ogladaja ludzie, (widoczne dom 10), kseizyc ma trygon do Urana (pisze o astrologii - Uran), ale zwlaszcza opisuje rozne przyklady z mojego warsztatu, przyklady z zycia (Uran jest w domu 6 - czyli moj warsztat pracy opisuje astrologiczny).
Tutaj wkleje moj tekst o domu 10 calosc.
Dom dziesiąty w horoskopie
ImageSpoglądając na Medium Coeli (początek domu dziesiątego), zaumażymy punkt, który wyznacza nasz osobisty wkład życiowy, który wdrażamy w ustalone grupy społeczno - zawodowe; funkcję jaką wnosimy w cały społeczny organizm, w życie publiczne. Gdzie pamiętając równocześnie, aby żyć i uczestniczyć w grupach społecznych, musimy przestrzegać praw i regulaminów, które obowiązują w społeczeństwie. Dom dziesiąty podpowie między innymi, jak człowiek postrzega normy i społeczne zasady, które obowiązują, oraz czy uczestnicząc w tym organizmie, czuje się bezpiecznie.
Saturn jako (naturalny władca domu dziesiątego), testuje nasz osobisty wkład w życie społeczne, który wnosimy. Saturn wyznacza granice, kontroluje i wprowadza porządek, czyli "co powinniśmy", "co nam przystoi", "co jest społecznie akceptowane, a co nie". A to, czy przestrzegamy norm, czy też uchylamy się od odpowiedzialności, to już inna sprawa. Żądza władzy, sławy, osiągnięć, może okazać się tak silna, że człowiek jest w stanie nagiąc zasady moralne, złamać normy i prawo, skandalicznie sie zachowujac, aby tylko znależć sie na szczycie, na świeczniku, w centrum uwagi widowiska publicznego.
Gdy uchylamy się od odpowiedzialności i nierozsądnym wyznaczaniem sobie norm działania, to niewykluczone, że osiągniemy społecznie "status skandalisty - dom dziesiąty", bądż za naszą ciężką i uczciwą pracę "status człowieka sukcesu".
Niewątpliwie dom dziesiąty jest miejscem naszych osiągnięć, pozycji społecznej, ambicji, potrzeby bycia widocznym, uznania, możliwości wybicia się, statusu społecznego - (Dane Rudhyar w swojej książce "Domy astrologiczne" akcentuje te słowo), reputacji, powołania, życia publicznego, kariery zawodowej, postrzeganie postaci autorytetu, prestiż, władza.
Człowiek odnajdzie w swoim horoskopie urodzeniowym w domu dziesiątym uzdolnienia, bądż też nie, które mają czasem wymiar społecznych osiągnieć. Oraz ambicje, które pchają go na szczyt w publicznym świecie. Pamiętajmy jednak, że trzeba przeanalizować cały horoskop, gdyż są osoby, które będą świadomie unikać, pchania się na afisz.
Stosunek do władzy, nawet władzy rodziców, oraz postrzeganie autorytetów, również odnajdziemy tą informację w domu dziesiątym.
Jest spora grupa ludzi, wyjątkowo utalentowanych, lecz ze względu na swój system wartości, potrzeby osobiste, etykę zawodową, nie pragną wybić się na szczyt, nie chcą zrobić kariery. Wolą realizować swój warsztat uzdolnień w cieniu, w odosobnieniu. Wówczas tacy ludzie, zwykle nie mają w swoim horoskopie urodzeniowym żadnej planety w domu dziesiątym, zwłaszcza Saturn tam nie przebywa, a z kolei dom szósty, teoretycznie mocno może być obsadzony planetami. Gdzie cała ich energia zarezerwowana jest na szlifowanie ich warsztatu, zaplecza, środowiska pracy (dom 6). W domu szóstym, zdobywa się doświadczenie zawodowe, poprzez rozszerzanie praktyki, warsztatu pracy. W domu dziesiątym z kolei, człowiek robi bilans swoich osiągnięć w strukturach społecznych; dowie się co może osiągnąć, jakie są jego aspiracje zawodowe, jaki ma stosunek do władzy, rodziców, sukcesu, itd.
--
Barbara Stanisławska
Pracownia
www.astropasja.pl/
Forum: Astrologia
www.goldenline.pl/grupa/astrologia-astropasja-pl/