Gazeta.pl   Forum   Regionalne   Małopolskie   Wieliczka   Re: Jak się Wieliczka zmienia w o...

Re: Jak się Wieliczka zmienia w oczach

Autor: southmen 17.09.10, 10:28
Rzeczywiście nie wszystko aktualne. Były powodzie i poważne problemy dla Wieliczki
(Dziennik Polski czerwiec)
"Trzeba zapomnieć o nowych drogach i boiskach
ŻYWIOŁ. - Jest mizernie, więcej: jest źle - tak gospodarze wielickich gmin komentują finansową pomoc ze Skarbu Państwa na usuwanie skutków powodzi
Władze Wieliczki zakładają na razie, że - mimo iż pierwsza promesa opiewa tylko na 740 tys. zł, z wnioskowanych 7,6 mln zł - poradzą sobie bez wprowadzania radykalnych cięć w tegorocznym budżecie inwestycyjnym. - Mam nadzieję, że ta dotacja plus 2 miliony złotych, które już wcześniej przeznaczyliśmy z naszego budżetu na usuwanie skutków powodzi, pozwolą wykonać najpilniejsze prace. Powinniśmy przetrwać jakoś do września, kiedy będzie następnie rozdanie promes. Liczę, że wtedy będą większe pieniądze - mówi burmistrz Wieliczki, Artur Kozioł.
Nie kryje, że był rozczarowany kwotą pierwszego dofinansowania. - Powiedziałem sobie jednak - trudno i przyjąłem z wdzięcznością, co nam ofiarowano. Potrzeby, jeśli chodzi o "popowodziowe" pieniądze są wielkie. Kiedy zobaczyłem dziesiątki wójtów i burmistrzów z Małopolski, którzy zgromadzali się w oczekiwaniu na promesy, a potem rozczarowanie wszystkich ich wysokością, pomyślałem - w tej biedzie trudno narzekać... - stwierdza gospodarz podkrakowskiej gminy. "
Dziennik w dniu dzisiejszym
"Bo straty były za małe...
POWÓDŹ. Niepołomice i powiat nie dostaną ani grosza - trzeba usunąć szkody własnym kosztem
Wieliczka: szkody powodziowe oszacowano tam na 10 mln zł, z czego po weryfikacji zostało 7,6 mln zł. W czerwcu gmina otrzymała na razie jedyną dotację ze Skarbu Państwa - 740 tys. zł. By móc zniwelować skutki ulewnych deszczy, gospodarze Wieliczki zdecydowali na zaciągniecie 2 mln zł kredytu."
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.