Witaj Mii (i do innych również się uśmiecham)
To, o czym wspomniałam sama stosowałam i stosuję. Ale przekonuje mnie też wersja o łonie, jako symbolu płodności.
Nawet nie trzeba rejonami Polski brać by przekonać się o różnicach w potocznych gusłach, po prostu co człowiek to opinia. Jeden swoje doda, drugi ujmie, stąd rozbierzności. Na trochę jak z modlitwą... są tacy co wierzą, że tylko modlitwa wyklepana bo nauczona na pamięć jest rozmową z Bogiem i oddaniem mu czci, a są też tacy, którzy się modlą swoimi słowami. Najważniejsze jest jednak to, co wyjściowe.
Szkoda tylko, że są tacy, którzy narzucają "musi być tak, a inaczej, to błąd". Norma jest jedna: podkowa przynosi szczęście. Nie nie ma co szukać dziury w całym. Na sukces nie ma przepisu, podobnie jak nie ma przepisu na zawieszenie podkowy.
Co do podkowy na szczęście i szczęścia, który przynosi podkowa.
Chociaż budzę się wcześnie, miewam problemy z zaśnięciem. Późno w nocy napatoczył mi się ostatnio film "Za horyzontem" z Kidman i Cruisem. Można powiedzieć, że podkowa jest jak bumerang w losach bohatera. Podkowa wracała do głównego bohatera (Tom Criuse). Czasem tego nie zauważa, czasem nie chce, w pewnym momencie zdaje sobie sprawę, że to coś znaczy. Oczywiście podkowa i przeczucia, intuicja nie jest (a może jednak?) clue opowieści, ale jako wróżka zwróciłam przede wszystkim na to uwagę.
A tak poza tym o czym rozprawiam, to film polecam, bo jest ładny, można się i uśmiechnąć i wzruszyć:
Za horyzontem
mii.krogulska napisała:
> Witaj Ciotko Klotko :)
> Napisałaś: "musi być dokładnie odwrotnie niż uśmiech, czyli jakby litera U do d
> ołu. Ma to uzasadnienie. Tą pozycją zapraszasz wszystko co dobre do domu. Tą sa
> mą pozycją tarze zatrzymujesz wszystko co złe na zewnątrz mieszkania, domu lub
> posesji."
>
> Czyli podkowa działa jak "parasol", otacza dom i ochrania. Ma to sens!
> Nie wiem, skąd się wziął pogląd odwrotny, ale słyszałam, że U pomaga "łapać szc
> zęście", bo wygląda jak naczynie i jest go góry, a więc się nie wyleje.
> Ciekawe, jak w różnych miejscach Polski to wygląda :) dobrze, że chociaż jedno
> jest pewne - podkowę trzymamy na szczęście :)
>
> Pozdrawiam serdecznie :)
> Mii
--
To ja, prawdziwa Ciotka Klotka.
Wybieraj oryginał, nie podroby - popieraj prawdziwe wróżbiarstwo.