Dodaj do ulubionych

Fruktoza - zdrowy cukier czy świństwo?

16.05.10, 22:12
Ostatnio trafiłam na artykuł o fruktozie, która jest wszechobecna w produktach
"eko" jako teoretycznie zdrowszy zamiennik zwykłego cukru. I czego się
dowiedziałam? Oto fragment artykułu:

"Badacze zauważyli, że u szczurów karmionych przez sześć miesięcy dietą o
wysokiej zawartości fruktozy, leptyna nie wywiązuje się ze swojego zadania -
zmniejszania apetytu w zależności od aktualnych zasobów energetycznych
organizmu. W efekcie, gdy do diety szczurów włączono wysokie zawartości
tłuszczów, szczury karmione fruktozą zyskały znacznie wyższą wagę niż szczury,
które nigdy nie otrzymywały fruktozy. Stwierdzona przez naukowców
niewrażliwość receptorów dla leptyny może być również związana z przyczyną
niektórych typów otyłości u ludzi. Jednak jak podkreślają naukowcy, dieta o
wysokiej zawartości fruktozy nie może być jedyną i wyłączną przyczyną nadwagi.
Spożycie fruktozy musi być bowiem połączone z obecnością w diecie nadmiernych
ilości kalorii. Naukowcy projektują już kolejne badania, mające na celu
wyjaśnić w jaki sposób fruktoza zaburza działanie leptyny, ponieważ wiele
wskazuje na to, że zwiększający się z roku na rok poziom fruktozy w codziennej
diecie przeciętnego Amerykanina, ma ścisły związek z epidemią otyłości w USA."
(źródło: MediWeb.pl)

Dobrze by było, żeby takie informacje pojawiały się na produktach. A przy
okazji sprawdziłam, że syrop glukozowo-fruktozowy albo czysta fruktoza
widnieje w składzie dużego odsetka słodyczy.

--
Storczyki, storczyki,storczyki...
Edytor zaawansowany

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka